PoradyKtórej strony używać do pieczenia? Wielu popełnia błąd z folią aluminiową

Której strony używać do pieczenia? Wielu popełnia błąd z folią aluminiową

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.10.2023 13:06, aktualizacja: 17.01.2024 19:11

Folia aluminiowa jest praktycznym kuchennym gadżetem ułatwiającym pieczenie mięsa, ryb czy warzyw, jak również grillowanie produktów spożywczych czy przechowywanie ich. Na pewno zauważyliście, że jedna strona folii jest matowa, a druga - lśniąca. Ma to swoje uzasadnienie.

Jedna błyszczy, druga jest matowa. Jest tak nie bez powodu, gdyż strony folii aluminiowej - zarówno ta z połyskiem, jak i bez - spełniają inne funkcje. Wiecie, jak prawidłowo ich używać? Zobaczcie, która strona nadaje się do pieczenia, a która do przechowywania produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego jedna strony folii aluminiowej jest matowa?

Dla wielu osób może być ciekawym faktem, że folia aluminiowa została zaprojektowana w taki sposób, aby jedną stroną zatrzymywać ciepło, a drugą je przepuszczać. Strona błyszcząca izoluje ciepło (odbija je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (pochłania).

Dzięki tym właściwościom folia aluminiowa sprawdza się przy przechowywaniu żywności. Jeśli zależy ci na przedłużeniu trwałości produktów spożywczych, owiń je folią aluminiową tak, by matowa strona była zwrócona do środka, a błyszcząca na zewnątrz. Dzięki temu dany produkt nie nagrzeje się oraz będzie miał dostęp do powietrza. Dzięki folii aluminiowej produkty zachowają świeżość na dłużej, a po umieszczeniu ich w lodówce utrzymają odpowiednią temperaturę, która hamuje rozwijanie się szkodliwych mikroorganizmów.

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?© Pixabay

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?

Inaczej jest w przypadku gotowania przy użyciu folii aluminiowej. Tutaj warto zwrócić uwagę na to, by błyszcząca strona folii aluminiowej była skierowana do wnętrza, a matowa na zewnątrz. Taki układ pozwoli zachować ciepło potrawy przez dłuższy czas i przyspieszy proces pieczenia w piekarniku. Jak to działa w praktyce? Matowa strona folii, która znajdzie się na zewnątrz, sprawia, że ciepło z łatwością dociera do środka zawiniątka, jednak nie ma z niego ujścia, które blokuje strona błyszcząca.

Pamiętaj jednak, że w niektórych przypadkach nie powinno się używać folii aluminiowej. Nie nadaje się ona do umieszczania wewnątrz mikrofalówki, a także nie wolno łączyć jej z metalowymi naczyniami. Okrywając folią aluminiową np. metalową miskę, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której uwalniają się związki powodujące metaliczny posmak w przechowywanych daniach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także