Której strony używać do pieczenia? Wielu popełnia błąd z folią aluminiową

Folia aluminiowa jest praktycznym kuchennym gadżetem ułatwiającym pieczenie mięsa, ryb czy warzyw, jak również grillowanie produktów spożywczych czy przechowywanie ich. Na pewno zauważyliście, że jedna strona folii jest matowa, a druga - lśniąca. Ma to swoje uzasadnienie.

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedna błyszczy, druga jest matowa. Jest tak nie bez powodu, gdyż strony folii aluminiowej - zarówno ta z połyskiem, jak i bez - spełniają inne funkcje. Wiecie, jak prawidłowo ich używać? Zobaczcie, która strona nadaje się do pieczenia, a która do przechowywania produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Dlaczego jedna strony folii aluminiowej jest matowa?

Dla wielu osób może być ciekawym faktem, że folia aluminiowa została zaprojektowana w taki sposób, aby jedną stroną zatrzymywać ciepło, a drugą je przepuszczać. Strona błyszcząca izoluje ciepło (odbija je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (pochłania).

Dzięki tym właściwościom folia aluminiowa sprawdza się przy przechowywaniu żywności. Jeśli zależy ci na przedłużeniu trwałości produktów spożywczych, owiń je folią aluminiową tak, by matowa strona była zwrócona do środka, a błyszcząca na zewnątrz. Dzięki temu dany produkt nie nagrzeje się oraz będzie miał dostęp do powietrza. Dzięki folii aluminiowej produkty zachowają świeżość na dłużej, a po umieszczeniu ich w lodówce utrzymają odpowiednią temperaturę, która hamuje rozwijanie się szkodliwych mikroorganizmów.

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? © Pixabay

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?

Inaczej jest w przypadku gotowania przy użyciu folii aluminiowej. Tutaj warto zwrócić uwagę na to, by błyszcząca strona folii aluminiowej była skierowana do wnętrza, a matowa na zewnątrz. Taki układ pozwoli zachować ciepło potrawy przez dłuższy czas i przyspieszy proces pieczenia w piekarniku. Jak to działa w praktyce? Matowa strona folii, która znajdzie się na zewnątrz, sprawia, że ciepło z łatwością dociera do środka zawiniątka, jednak nie ma z niego ujścia, które blokuje strona błyszcząca.

Pamiętaj jednak, że w niektórych przypadkach nie powinno się używać folii aluminiowej. Nie nadaje się ona do umieszczania wewnątrz mikrofalówki, a także nie wolno łączyć jej z metalowymi naczyniami. Okrywając folią aluminiową np. metalową miskę, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której uwalniają się związki powodujące metaliczny posmak w przechowywanych daniach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej