WAŻNE
TERAZ

Budowa elektrowni jądrowej w Polsce. Jest zapowiedź premiera

Której strony używać do pieczenia? Wielu popełnia błąd z folią aluminiową

Folia aluminiowa jest praktycznym kuchennym gadżetem ułatwiającym pieczenie mięsa, ryb czy warzyw, jak również grillowanie produktów spożywczych czy przechowywanie ich. Na pewno zauważyliście, że jedna strona folii jest matowa, a druga - lśniąca. Ma to swoje uzasadnienie.

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedna błyszczy, druga jest matowa. Jest tak nie bez powodu, gdyż strony folii aluminiowej - zarówno ta z połyskiem, jak i bez - spełniają inne funkcje. Wiecie, jak prawidłowo ich używać? Zobaczcie, która strona nadaje się do pieczenia, a która do przechowywania produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Dlaczego jedna strony folii aluminiowej jest matowa?

Dla wielu osób może być ciekawym faktem, że folia aluminiowa została zaprojektowana w taki sposób, aby jedną stroną zatrzymywać ciepło, a drugą je przepuszczać. Strona błyszcząca izoluje ciepło (odbija je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (pochłania).

Dzięki tym właściwościom folia aluminiowa sprawdza się przy przechowywaniu żywności. Jeśli zależy ci na przedłużeniu trwałości produktów spożywczych, owiń je folią aluminiową tak, by matowa strona była zwrócona do środka, a błyszcząca na zewnątrz. Dzięki temu dany produkt nie nagrzeje się oraz będzie miał dostęp do powietrza. Dzięki folii aluminiowej produkty zachowają świeżość na dłużej, a po umieszczeniu ich w lodówce utrzymają odpowiednią temperaturę, która hamuje rozwijanie się szkodliwych mikroorganizmów.

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? © Pixabay

Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia?

Inaczej jest w przypadku gotowania przy użyciu folii aluminiowej. Tutaj warto zwrócić uwagę na to, by błyszcząca strona folii aluminiowej była skierowana do wnętrza, a matowa na zewnątrz. Taki układ pozwoli zachować ciepło potrawy przez dłuższy czas i przyspieszy proces pieczenia w piekarniku. Jak to działa w praktyce? Matowa strona folii, która znajdzie się na zewnątrz, sprawia, że ciepło z łatwością dociera do środka zawiniątka, jednak nie ma z niego ujścia, które blokuje strona błyszcząca.

Pamiętaj jednak, że w niektórych przypadkach nie powinno się używać folii aluminiowej. Nie nadaje się ona do umieszczania wewnątrz mikrofalówki, a także nie wolno łączyć jej z metalowymi naczyniami. Okrywając folią aluminiową np. metalową miskę, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której uwalniają się związki powodujące metaliczny posmak w przechowywanych daniach.

Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀