Moja mama zawsze nakrywa patelnię durszlakiem. Na początku się śmiałam

Ten z pozoru dziwny, a finalnie efektywny trik odgapiłam od mojej mamy. Zwróciłam uwagę, że podczas smażenia przykrywa na kilka chwil patelnię durszlakiem. Dlaczego? Będziecie zaskoczeni.

Przykryj patelnię durszlakiem. Polubisz ten patentPrzykryj patelnię durszlakiem. Polubisz ten patent
Źródło zdjęć: © mat. własne

Nie tylko do odcedzania makaronu czy gotowanych warzyw. Metalowy durszlak ma wiele innych zastosowań, a o takim z pewnością jeszcze nie słyszeliście. Dzięki temu trikowi smażenie będzie o wiele przyjemniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Durszlak jako przykrywka? Inne zastosowanie sprzętu kuchennego

Metalowy durszlak może posłużyć jako przykrywka podczas smażenia. Moja mama lubi stosować ten patent. Kiedy wrzuca mięso lub warzywa na rozgrzany tłuszcz, przykrywa na kilka chwil patelnię metalowym durszlakiem. Tak zastosowany zapobiega rozpryskowi gorącego tłuszczu, a dzięki temu, że jest pełen otworów, zapewnia obieg powietrza. To z kolei sprawia, że smażenie nie przeobrazi się w duszenie.

Pamiętaj jednak, by nie trzymać durszlaka cały czas nad patelnią. Mimo że otwory zapewniają cyrkulację powietrza, to wciąż cześć pary wodnej wraca na patelnię. Chcąc przygotować smażoną potrawę, zadbaj o to, by tłuszcz był dobrze rozgrzany oraz, by na patelni nie było za ciasno. Smażone produkty potrzebują przestrzeni - w przeciwnym razie zaczną dusić się we własnych sokach.

Smażąc potrawy użyj triku z  durszlakiem
Smażąc potrawy użyj triku z durszlakiem © Pixabay

Smażenie a duszenie. Zwróć uwagę na te szczegóły

Duszenie to świetny sposób na przygotowanie mięs i warzyw, jednak niekiedy technikę tę stosujemy nieopatrznie, zwykle przez niedopilnowanie smażących się produktów. O czym trzeba pamiętać?

Smażenie polega na traktowaniu danego produktu gorącym tłuszczem. To pozwala uzyskać chrupiącą skórkę, zachowując wilgotność wewnątrz. Smażąc potrawy, nie przykrywamy ich, ponieważ para wodna nie mając gdzie uciec, trafia na patelnię. Skraplając się, doprowadza do tego, że potrawa zaczyna się dusić (stąd patent z durszlakiem).

A duszenie to proces gotowania potrawy, tyle że w niewielkiej ilości płynu w niższej temperaturze i pod przykryciem. Ten sposób gotowania pozwala na zachowanie soczystości produktu, ułatwia przygotowanie miękkiego mięsa i aromatycznego sosu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej