PoradyMoja mama zawsze nakrywa patelnię durszlakiem. Na początku się śmiałam

Moja mama zawsze nakrywa patelnię durszlakiem. Na początku się śmiałam

Ten z pozoru dziwny, a finalnie efektywny trik odgapiłam od mojej mamy. Zwróciłam uwagę, że podczas smażenia przykrywa na kilka chwil patelnię durszlakiem. Dlaczego? Będziecie zaskoczeni.

Przykryj patelnię durszlakiem. Polubisz ten patent
Przykryj patelnię durszlakiem. Polubisz ten patent
Źródło zdjęć: © mat. własne

02.10.2023 19:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie tylko do odcedzania makaronu czy gotowanych warzyw. Metalowy durszlak ma wiele innych zastosowań, a o takim z pewnością jeszcze nie słyszeliście. Dzięki temu trikowi smażenie będzie o wiele przyjemniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Durszlak jako przykrywka? Inne zastosowanie sprzętu kuchennego

Metalowy durszlak może posłużyć jako przykrywka podczas smażenia. Moja mama lubi stosować ten patent. Kiedy wrzuca mięso lub warzywa na rozgrzany tłuszcz, przykrywa na kilka chwil patelnię metalowym durszlakiem. Tak zastosowany zapobiega rozpryskowi gorącego tłuszczu, a dzięki temu, że jest pełen otworów, zapewnia obieg powietrza. To z kolei sprawia, że smażenie nie przeobrazi się w duszenie.

Pamiętaj jednak, by nie trzymać durszlaka cały czas nad patelnią. Mimo że otwory zapewniają cyrkulację powietrza, to wciąż cześć pary wodnej wraca na patelnię. Chcąc przygotować smażoną potrawę, zadbaj o to, by tłuszcz był dobrze rozgrzany oraz, by na patelni nie było za ciasno. Smażone produkty potrzebują przestrzeni - w przeciwnym razie zaczną dusić się we własnych sokach.

Smażąc potrawy użyj triku z  durszlakiem
Smażąc potrawy użyj triku z durszlakiem© Pixabay

Smażenie a duszenie. Zwróć uwagę na te szczegóły

Duszenie to świetny sposób na przygotowanie mięs i warzyw, jednak niekiedy technikę tę stosujemy nieopatrznie, zwykle przez niedopilnowanie smażących się produktów. O czym trzeba pamiętać?

Smażenie polega na traktowaniu danego produktu gorącym tłuszczem. To pozwala uzyskać chrupiącą skórkę, zachowując wilgotność wewnątrz. Smażąc potrawy, nie przykrywamy ich, ponieważ para wodna nie mając gdzie uciec, trafia na patelnię. Skraplając się, doprowadza do tego, że potrawa zaczyna się dusić (stąd patent z durszlakiem).

A duszenie to proces gotowania potrawy, tyle że w niewielkiej ilości płynu w niższej temperaturze i pod przykryciem. Ten sposób gotowania pozwala na zachowanie soczystości produktu, ułatwia przygotowanie miękkiego mięsa i aromatycznego sosu.