To najzdrowsza ryba na świecie. Ma delikatne mięso i niewiele ości, a Polacy raczej jej nie jedzą
O tym, że ryby warto włączyć do jadłospisu, głośno mówi się od wielu lat. Nie każdy jednak stosuje się do tej zasady i ryby jada głównie od święta. Warto to zmienić, podając na obiad jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków północnego Atlantyku.
27.11.2024 10:02
Koniec roku to czasy, gdy do łask wracają ryby. Karp na wigilię, śledzie w oleju, ryba po grecku i smażony dorsz to potrawy nieodzownie związane z nadchodzącym czasem. Warto jednak sięgnąć po zupełnie inny, zapomniany nieco gatunek. Okoń morski przekona do siebie niejedną osobę, która wcześniej od ryb raczej stroniła. Ma mało ości, wyjątkowy smak i całą moc składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okoń morski to jedna z najzdrowszych ryb
Chociaż gatunków ryb jest naprawdę dużo, to wiele osób zamyka się w kilku wybranych. Jednych odstraszają nowości, inni narzekają na kiepską dostępność. Okoń morski nie brzmi specjalnie obco, ale nie każdy skusi się od razu na tę rybę, wybierając raczej łososia, mintaja czy dorsza. Warto się jednak do niego przekonać, bo niejednego zaskoczy swoim smakiem.
BBC przygotowało ranking najbardziej odżywczych produktów spożywczych. W czołówce uplasował się właśnie okoń morski. Zdobył imponujące 89 punktów na 100 możliwych, co zdecydowanie świadczy o wyjątkowych walorach odżywczych.
Dlaczego okoń morski jest tak ceniony? Przede wszystkim ze względu na bogactwo składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W jego mięsie znajdziemy pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób serca.
To również świetne źródło witaminy D niezbędną do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu, co z kolei przekłada się na zdrowe kości i zęby. Zawiera również witaminę B12, kluczową dla funkcjonowania układu nerwowego, oraz inne witaminy z grupy B, które wpływają na metabolizm energetyczny. Jeśli do tego dodamy jeszcze selen, działający jako silny antyoksydant, fosfor, potas, magnez oraz żelazo, dostajemy prawdziwą bombę składników odżywczych w białym filecie.
Jak przygotować okonia morskiego?
Okoń morski to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie delikatne, białe mięso. Ma również mało ości, dzięki czemu jedzenie go jest czystą przyjemnością.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie okonia morskiego jest pieczenie. Oczyszczoną rybę natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do jej wnętrza możesz dodać świeże zioła, ząbki czosnku i kawałki masła. Potem wystarczy rybę owinąć folią spożywczą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Możesz dorzucić również kawałki warzyw. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby, zwykle jest to ok. 20-30 minut. Okoń morski świetnie smakuje również usmażony na patelni czy przygotowany na parze.