Ta kapusta zasmażana zawsze wychodzi idealna. Nie jest wodnista dzięki zasadzie "na dwa palce"
Kapusta zasmażana to jeden ze stałych elementów tradycyjnej polskiej kuchni. Ugotowana i podsmażona z kilkoma prostymi dodatkami jest delikatniejsza od surówki i pozostawia na podniebieniu obłędny kremowy posmak. Podaj ze schabowym i ziemniakami, aby poczuć się jak u babci.
Wiele osób krytykuje tego typu dania kuchni polskiej ze względu dużą ilość tłuszczu i niepotrzebny dodatek mąki. Ale nie ma co popadać w panikę. Jeśli na co dzień dbasz o zrównoważoną dietę, raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na powrót do smaków, które wywołują przyjemne wspomnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Jak zrobić kapustę zasmażaną, aby nie wyszła wodnista?
Okazuje się, że kluczową rolę odgrywa ilość wody. Doświadczone gospodynie wiedzą, że nie może być jej więcej niż "na dwa palce" – chodzi o wysokość poziomu wody nad kapustą w garnku. Dodatkowo, jeśli chcesz złagodzić smak kapusty kiszonej, możesz przelać ją wrzątkiem.
Dodaj do kapusty, a unikniesz niestrawności i wzdęcia
Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, ale niektóre osoby odczuwają po niej dyskopmfort. To dlatego, że zawiera sporo błonnika, który w nadmiarze może powodować uczucie ciężkości, bóle brzucha czy wzdęcia. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego mogą nie tolerować również smażonej cebuli. Aby złagodzić nieprzyjemne objawy, przed posiłkiem wypij napar z koperku, mięty i rumianku, który wspomoże trawienie.
Do kapusty dodaj nasiona kminku (mogą być w całości lub mielone), a przed podaniem posyp ją posiekanym koperkiem.
Przepis na kapustę zasmażaną
Poniżej znajdziesz przepis na wersję bez mięsa, ale popularna jest również kapusta zasmażana ze skwarkami z boczku. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z cebulą na patelni. Zasmażkę, czyli masło wymieszane z mąką, możesz wtedy przygotować w osobnym rondelku. Całość połącz w dużym garnku.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: koperek i boczek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciśnij z soku i posiekaj nożem.
- Zalej wodą tak, aby tylko przykryć jej powierzchnię. Gotuj do miękkości z dodatkiem liści larowych i kminku.
- Na patelni roztop dwie łyżki masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż na niewielkiej mocy palnika. Gdy się zeszkli, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Na patalnię z cebulą i zasmażką przełóż ugotowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Dopraw solą i pieprze do smaku. Smaż przez kilka minut, aż zgęstnieje i nabierze aromatu. Gorącą nakładaj na talerze.