Ta kapusta zasmażana zawsze wychodzi idealna. Nie jest wodnista dzięki zasadzie "na dwa palce"

Kapusta zasmażana to jeden ze stałych elementów tradycyjnej polskiej kuchni. Ugotowana i podsmażona z kilkoma prostymi dodatkami jest delikatniejsza od surówki i pozostawia na podniebieniu obłędny kremowy posmak. Podaj ze schabowym i ziemniakami, aby poczuć się jak u babci.

Jak zrobić kapustę zasmażoną, aby nie wyszła zbyt wodnista?Jak zrobić kapustę zasmażoną, aby nie wyszła zbyt wodnista?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób krytykuje tego typu dania kuchni polskiej ze względu dużą ilość tłuszczu i niepotrzebny dodatek mąki. Ale nie ma co popadać w panikę. Jeśli na co dzień dbasz o zrównoważoną dietę, raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na powrót do smaków, które wywołują przyjemne wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Jak zrobić kapustę zasmażaną, aby nie wyszła wodnista?

Okazuje się, że kluczową rolę odgrywa ilość wody. Doświadczone gospodynie wiedzą, że nie może być jej więcej niż "na dwa palce" – chodzi o wysokość poziomu wody nad kapustą w garnku. Dodatkowo, jeśli chcesz złagodzić smak kapusty kiszonej, możesz przelać ją wrzątkiem.

Dodaj do kapusty, a unikniesz niestrawności i wzdęcia

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, ale niektóre osoby odczuwają po niej dyskopmfort. To dlatego, że zawiera sporo błonnika, który w nadmiarze może powodować uczucie ciężkości, bóle brzucha czy wzdęcia. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego mogą nie tolerować również smażonej cebuli. Aby złagodzić nieprzyjemne objawy, przed posiłkiem wypij napar z koperku, mięty i rumianku, który wspomoże trawienie.

Do kapusty dodaj nasiona kminku (mogą być w całości lub mielone), a przed podaniem posyp ją posiekanym koperkiem.

Przepis na kapustę zasmażaną

Poniżej znajdziesz przepis na wersję bez mięsa, ale popularna jest również kapusta zasmażana ze skwarkami z boczku. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z cebulą na patelni. Zasmażkę, czyli masło wymieszane z mąką, możesz wtedy przygotować w osobnym rondelku. Całość połącz w dużym garnku.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek i boczek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij z soku i posiekaj nożem.
  2. Zalej wodą tak, aby tylko przykryć jej powierzchnię. Gotuj do miękkości z dodatkiem liści larowych i kminku.
  3. Na patelni roztop dwie łyżki masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż na niewielkiej mocy palnika. Gdy się zeszkli, dodaj mąkę i wymieszaj.
  4. Na patalnię z cebulą i zasmażką przełóż ugotowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  5. Dopraw solą i pieprze do smaku. Smaż przez kilka minut, aż zgęstnieje i nabierze aromatu. Gorącą nakładaj na talerze.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką