Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Niby proste, a ma naprawdę wielu fanów — pajda ze smalcem i kiszonym ogórkiem to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wystarczy jeden nieoczywisty dodatek, by domowy smalec nabrał śnieżnobiałego koloru i był jeszcze smaczniejszy niż zwykle.
Tradycyjny domowy smalec najczęściej kojarzy się z dodatkiem jabłka, cebuli czy odrobiny czosnku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyjść poza ten utarty schemat i spróbować czegoś mniej oczywistego – dodatku, który nada smalcowi piękny, biały kolor i aksamitną konsystencję.
Choć mleko nie jest typowym składnikiem, to warto go dodać. Nie zmienia znacząco smaku smalcu, ale poprawia jego strukturę i wygląd.
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Śnieżnobiały smalec
Dodanie odrobiny mleka do smalcu to mały kuchenny sekret, dzięki któremu staje się on wyjątkowo delikatny, a skwarki mają jasny, kremowy kolor i łagodniejszy smak. Kluczowy jest moment, w którym dodajesz mleko — warto robić to dopiero na końcu, po zdjęciu garnka z ognia. Dzięki temu mleko się nie przypali, a smalec zachowa najlepszy smak i piękny kolor.
Dodatkowe korzyści
Śnieżnobiały kolor i aksamitna konsystencja to nie jedyne zalety dodania mleka do domowego smalcu. Dzięki temu staje się łatwiejszy do rozsmarowania, a po schłodzeniu zachowuje przyjemnie gładką teksturę. To szczególnie ważne, gdy przygotowujesz większą porcję "na zapas" – w lodówce nie twardnieje jak kamień i łatwiej go nabrać nawet po kilku dniach. Taki smalec możesz bez obaw zrobić kilka dni przed przyjęciem czy świętami, kiedy chcesz podać go na talerzyku i spokojnie zająć się pozostałymi potrawami.
Przepis na smalec z mlekiem
Składniki:
- 350 g słoniny bez skóry,
- 1 biała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 małe kwaśne jabłko,
- 2 łyżki tłustego mleka,
- 1 łyżeczka majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Słoninę pokrój drobno i wrzuć do garnka z grubym dnem. Niech się wytapia na małym ogniu, aż puści tłuszcz i lekko się zarumieni.
- Gdy smalec się wytopi, zdejmij garnek z ognia.
- W międzyczasie obierz cebulę, czosnek i jabłko, a potem zetrzyj je na tarce, tak by powstała gładka pulpa.
- Dodaj ją do jeszcze gorącego tłuszczu, wlej mleko i dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej trzepaczką.
- Dopraw smalec szczyptą soli i pieprzu; wsyp majeranek.
- Na koniec przelej ciepły smalec do słoiczka i zostaw do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki, żeby smalec porządnie stężał. Gotowe!