Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Czasami nie potrzeba wiele, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy deser. Z pomocą przychodzą znane i lubiane orzechy.
To proste ciasto z mąki migdałowej świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jest wilgotne, puszyste i bogate w smaku, a przygotowanie jest przy tym naprawdę wyjątkowo proste. Można je upiec w keksówce lub małej tortownicy, nada się także forma do babek czy nawet kokilki do babeczek. Opcji jest wiele, a smak pozostaje niezmiennie wyjątkowy.
Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika
Ciasto migdałowe z białą czekoladą
Migdały są bogate w tłuszcz, który w trakcie pieczenia uwalnia się i naturalnie nawilża ciasto. Dzięki temu jest ono wyjątkowo wilgotne i pozostaje świeże na dłużej. Ciasto zyskuje też głęboki, orzechowy, migdałowy aromat, który idealnie komponuje się z cytrusami i czekoladą.
Jeśli nie masz gotowej mąki migdałowej, możesz ją łatwo zrobić samodzielnie. Wystarczy, że kupisz blanszowane migdały bez skórki i zmielisz je w blenderze lub młynku. Rób to pulsacyjnie, krótko i w małych partiach. Zbyt długie mielenie może sprawić, że migdały zbiją się i zamienią w pastę migdałową.
Składniki
Ciasto:
- 150 g białej czekolady,
- 80 g masła,
- 8 łyżek cukru,
- 3 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy.
Polewa z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady,
- 80 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy,
- migdały lub płatki migdałów do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem.
- Do roztopionej i nieco przestudzonej dodaj cukier oraz żółtka i wymieszaj.
- Zdejmij z palnika, dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową i wymieszaj łyżką.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą, dorzucając na skórkę pomarańczową.
- Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką lub mąką migdałową.
- Przełóż przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 35-45 minut, aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto, ostudź i wyciągnij z blaszki.
- Przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj z dodatkiem soku z pomarańczy oraz skórki pomarańczowej.
- Ściągnij z ognia, dodaj czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Gdy polewa przestygnie, udekoruj nią ciasto i posyp płatkami migdałów.