Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
To ciasto proste i tak smaczne, że aż szkoda sięgać po nie tylko od święta. Marmurkowa babka w moim domu gości regularnie, nieustannie ciesząc podniebienia.
Babki nierozerwalnie kojarzą się z Wielkanocą. Szkoda jednak czekać na nie cały rok, gdy można upiec je od ręki. Moja ciocia babkę marmurkową piecze regularnie, a i tak nikomu jeszcze się nie znudziła. Połączenie jasnego ciasto z kakaowym aromatem idealnie sprawdza się jako deser do popołudniowej kawy.
Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto
Babka marmurkowa
Ten przepis to dowód na to, że siła tkwi w prostocie. To duet delikatnego, maślanego, waniliowego ciasta z intensywnym głębokim, kakaowym aromatem. Tutaj nie ma wymyślnych kremów, skomplikowanych polew, tynkowania, galaretek ani egzotycznych dodatków. Jest po prostu puszysta, lekko wilgotna i cudownie aromatyczna babka.
Sekret tkwi w ucieraniu ciasta. Dzięki temu masa wychodzi puszysta i aksamitna. Ciocia zawsze powtarzała, że to masło z cukrem musi się pogodzić. Oznacza to, że należy ucierać je tak długo, aż powstanie puszysta, jasna masa. Ważna jest temperatura składników. Wszystko, od jajek po masło, powinno mieć temperaturę pokojową. Zimne składniki gorzej się łączą, co skutkuje zwarzonym ciastem i w efekcie babką o gorszej, bardziej zbitej konsystencji.
Składniki:
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g masła,
- 220 g cukru,
- 5 jaj,
- 190 ml mleka,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka do masy kakaowej.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.
- Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Dodaj sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
- Stopniowo dodawaj mąkę na przemian z mlekiem. Miksuj lub mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Odłóż 1/3 przygotowanej masy, dodaj do niej kakao oraz cztery łyżki mleka i wymieszaj krótko.
- Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Możesz sięgnąć po klasyczną formę do babek, tortownicę lub dużą keksówkę.
- Do przygotowanej formy przełóż na przemian jasne ciasto z ciemnym.
- Delikatnie wymieszaj ciasto w foremce za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca, wykonując kilka ruchów, aby uzyskać marmurkowy wzór. Nie mieszaj zbyt dokładnie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół i piecz przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Gotową babkę możesz udekorować cukrem pudrem, czekoladową polewą lub lukrem. Smacznego!