Brytyjska babka bez proszku do pieczenia. Robię ją nie tylko na Wielkanoc

Nie ma łatwiejszego przepisu do zapamiętania niż receptura na pound cake, czyli brytyjskie ciasto funtowe. Według niektórych ta tradycyjna staroangielska babka jest pierwowzorem naszej babki piaskowej. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 4 składników.

Być może od pound cake pochodzi przepis na babkę piaskowąByć może od pound cake pochodzi przepis na babkę piaskową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zgodnie z oryginalną recepturą do masy na ciasto trzeba dodać po funcie każdego składnika. Jednak, kiedy przeliczysz to sobie na gramy, okaże się, że taka babka wyszłaby wręcz kolosalnych rozmiarów. Do jej przygotowania potrzebowalibyśmy 2 kostek masła i aż 8 jajek, ponieważ jeden funt to dokładnie 0,453 kg. Zatem spokojnie możesz zmniejszyć ilość składników o połowę. W przypadku tego przepisu nie ma problemu z utrzymaniem właściwych proporcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie jajka czekoladowe. W kilka chwil wyczarujesz luksusowy deser

Pound cake z "Harry'ego Pottera"

O tradycyjnej brytyjskiej babce wspomina J.K. Rowling w ostatniej, siódmej części "Harry’ego Pottera". Ciasto pojawia się we fragmencie dotyczącym wywiadu z Ritą Skeeter, który Harry czyta w gazecie:

"W życiu Rita Skeeter okazuje się o wiele serdeczniejszą i cieplejszą osobą, niż można by się spodziewać, sądząc po jej słynnych zjadliwych artykułach. Przywitała mnie w holu swojego przytulnego domu, zaprowadziła prosto do kuchni, poczęstowała filiżanką herbaty i kawałkiem biszkoptu, i zanim przystąpiłyśmy do wywiadu, podzieliła się ze mną najświeższymi plotkami" – Rowling J. K. (2007). In Memoriam, w: Harry Potter i Insygnia Śmierci (s.34), Poznań, Media Rodzina.

Jednak prawdziwa historia przepisu na pound cake sięga początku XVIII wieku i w tamtych czasach faktycznie nie dodawano do babki żadnych środków spulchniających. Dopiero od XIX wieku zaczęto wzbogacać przepis o domieszkę proszku do pieczenia, a także inne dodatki, które poprawiały strukturę ciasta. Tradycyjny wypiek wychodzi nieco ciężki, ale Brytyjczykom to nie przeszkadza. Uwielbiają podawać babkę, podobnie jak babeczki scones – z gęstą słodką śmietaną, masłem, miodem lub domową konfiturą.

Ewolucja tradycyjnego przepisu na brytyjską babkę

W zależności od regionu można spotkać różne odmiany brytyjskiej babki, na przykład z owocami, migdałami lub kandyzowaną skórką cytrusów. Za oceanem dużą popularnością cieszy się babka na kwaśnej śmietanie, która wychodzi o wiele bardziej delikatna i kremowa w smaku.

Przepis na pound cake

Oryginalne proporcje zmniejszyłam o połowę.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g miękkiego masła.

Wykonanie:

  1. Do miski przełóż miękkie masło. Przy pomocy miksera utrzyj je z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  3. Na koniec wymieszaj z mąką przesianą przez sito.
  4. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
  5. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy babka jest już wypieczona. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser