Babcia piekła ją niemal co tydzień. Wszystkie buzie były brudne od cukru pudru

Chociaż babka kojarzy się głównie z Wielkanocą, to w moim rodzinnym domu pojawiała się przez cały rok. Wszyscy czekali, aż wyjdzie z piekarnika i przestygnie, by od razu zabrać się za jedzenie.

Mięciutka i puszysta babkaMięciutka i puszysta babka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jest puszysta, mięciutka i tak smaczna, że po kolejny kawałek ustawiają się kolejki. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy, kakao czy gorącego mleka, a jeśli jakimś cudem zostanie coś następnego dnia, łatwo zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy. W moim domu babka śmietankowa gości nie tylko od święta. To tak smaczny i prosty w przygotowaniu przepis, że szkoda sięgać po niego tylko raz w roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Prosta babka śmietankowa

Na tę babkę chętnych nigdy nie brakuje. Dzięki śmietanie jest niezwykle wilgotna i delikatna. Przygotowanie jej to czysta przyjemność, a i sam przepis wychodzi nawet tym, którzy zaliczają z nim swój babkowy debiut.

Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz
Babka to proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz © Canva | ola_p

To ciasto długo zachowuje świeżość - wystarczy zamknąć je w pojemniku lub owinąć folią. Dzięki temu postoi naprawdę długo. Do masy możesz dorzucić kawałki czekolady, bakalie lub nieco skórki pomarańczowej. Dzięki temu babka szybko się nie znudzi.

Z podanych proporcji powstanie masa, która pozwoli na wypełnienie foremki o objętości ok. 1,3 l. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 260 g śmietany 18 proc.,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij całość na puszystą, jasną masę.
  2. Dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj.
  3. Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując masę. Jeśli chcesz dorzucić bakalie do ciasta, zrób to na koniec i przemieszaj masę łyżką.
  4. Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  6. Piecz przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by ciasto nieco przestygło.
  8. Odwróć formę, wyciągając w ten sposób ciasto i zostaw na kratce, by bab ka porządnie wystygła.

Po wystudzeniu możesz udekorować deser cukrem pudrem lub czekoladową polewą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie