Babcia piekła ją niemal co tydzień. Wszystkie buzie były brudne od cukru pudru

Chociaż babka kojarzy się głównie z Wielkanocą, to w moim rodzinnym domu pojawiała się przez cały rok. Wszyscy czekali, aż wyjdzie z piekarnika i przestygnie, by od razu zabrać się za jedzenie.

Mięciutka i puszysta babkaMięciutka i puszysta babka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest puszysta, mięciutka i tak smaczna, że po kolejny kawałek ustawiają się kolejki. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy, kakao czy gorącego mleka, a jeśli jakimś cudem zostanie coś następnego dnia, łatwo zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy. W moim domu babka śmietankowa gości nie tylko od święta. To tak smaczny i prosty w przygotowaniu przepis, że szkoda sięgać po niego tylko raz w roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Prosta babka śmietankowa

Na tę babkę chętnych nigdy nie brakuje. Dzięki śmietanie jest niezwykle wilgotna i delikatna. Przygotowanie jej to czysta przyjemność, a i sam przepis wychodzi nawet tym, którzy zaliczają z nim swój babkowy debiut.

Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz
Babka to proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz © Canva | ola_p

To ciasto długo zachowuje świeżość - wystarczy zamknąć je w pojemniku lub owinąć folią. Dzięki temu postoi naprawdę długo. Do masy możesz dorzucić kawałki czekolady, bakalie lub nieco skórki pomarańczowej. Dzięki temu babka szybko się nie znudzi.

Z podanych proporcji powstanie masa, która pozwoli na wypełnienie foremki o objętości ok. 1,3 l. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 260 g śmietany 18 proc.,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij całość na puszystą, jasną masę.
  2. Dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj.
  3. Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując masę. Jeśli chcesz dorzucić bakalie do ciasta, zrób to na koniec i przemieszaj masę łyżką.
  4. Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  6. Piecz przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by ciasto nieco przestygło.
  8. Odwróć formę, wyciągając w ten sposób ciasto i zostaw na kratce, by bab ka porządnie wystygła.

Po wystudzeniu możesz udekorować deser cukrem pudrem lub czekoladową polewą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami