Babcia piekła ją niemal co tydzień. Wszystkie buzie były brudne od cukru pudru
Chociaż babka kojarzy się głównie z Wielkanocą, to w moim rodzinnym domu pojawiała się przez cały rok. Wszyscy czekali, aż wyjdzie z piekarnika i przestygnie, by od razu zabrać się za jedzenie.
Jest puszysta, mięciutka i tak smaczna, że po kolejny kawałek ustawiają się kolejki. Świetnie smakuje w towarzystwie kawy, kakao czy gorącego mleka, a jeśli jakimś cudem zostanie coś następnego dnia, łatwo zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy. W moim domu babka śmietankowa gości nie tylko od święta. To tak smaczny i prosty w przygotowaniu przepis, że szkoda sięgać po niego tylko raz w roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi
Prosta babka śmietankowa
Na tę babkę chętnych nigdy nie brakuje. Dzięki śmietanie jest niezwykle wilgotna i delikatna. Przygotowanie jej to czysta przyjemność, a i sam przepis wychodzi nawet tym, którzy zaliczają z nim swój babkowy debiut.
To ciasto długo zachowuje świeżość - wystarczy zamknąć je w pojemniku lub owinąć folią. Dzięki temu postoi naprawdę długo. Do masy możesz dorzucić kawałki czekolady, bakalie lub nieco skórki pomarańczowej. Dzięki temu babka szybko się nie znudzi.
Z podanych proporcji powstanie masa, która pozwoli na wypełnienie foremki o objętości ok. 1,3 l. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki.
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 260 g śmietany 18 proc.,
- 30 g miękkiego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij całość na puszystą, jasną masę.
- Dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując masę. Jeśli chcesz dorzucić bakalie do ciasta, zrób to na koniec i przemieszaj masę łyżką.
- Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza.
- Piecz przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw, by ciasto nieco przestygło.
- Odwróć formę, wyciągając w ten sposób ciasto i zostaw na kratce, by bab ka porządnie wystygła.
Po wystudzeniu możesz udekorować deser cukrem pudrem lub czekoladową polewą. Smacznego!