Daria Testuje świąteczny przepis dla zabieganych. Ekspresowy deser jak z kultowej cukierni

Im bliżej świąt, tym więcej obowiązków spoczywa na naszych barkach. Warto sięgnąć wtedy po rozwiązania, które oszczędzą czas i energię. Takim patentem są cake popsy, czyli słodkie ciastka na patyku. Nawet jeśli nie masz wprawy w kuchni, ich stworzenie nie sprawi ci żadnego problemu.

Daria Testuje cake popsDaria Testuje cake pops
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Cake pops to rodzaj słodkich przekąsek na patyczku, które zdobyły popularność w USA jako modna alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Pojawiają się często na słodkich stołach, a dzięki efektownym dekoracjom od razu przykuwają wzrok. Przygotować je można również w wersji świątecznej, zamieniając kulki na patyku w urocze renifery i bałwanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: ekspresowe cake pops na święta

Ekspresowy przepis na świąteczny deser

Święta tuż-tuż, a w kuchni panuje świąteczny chaos? Pomyłka przy pieczeniu babki piaskowej i niechciany zakalec to częsta przygoda, która może popsuć świąteczny nastrój. Nie ma co płakać nad opadniętym ciastem — świetnie sprawdzi się jako baza do stworzenia cake popsów. Do tego trochę kolorowych drażetek, świąteczne posypki, które zalegają w kuchni po wypieku pierniczków i odrobina wyobraźni.

Cake pops w zimowym wydaniu
Cake pops w zimowym wydaniu © Pyszności

Do stworzenia takiego deseru można również wykorzystać gotową babkę ze sklepu. Oszczędzasz czas na pieczeniu, a fakt, że urocze bałwany i renifery powstały z gotowca, będzie słodką tajemnicą.

Składniki:

  • babka piaskowa,
  • 80 g mascarpone, 
  • 80 g kremu czekoladowego,
  • kolorowe, świąteczne posypki, 
  • 200 g mlecznej czekolady, 
  • 200 g białej czekolady, 
  • precelki,
  • cukrowe oczka,
  • czerwone drażetki, 
  • białe draże, 
  • patyczki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Gotową babkę piaskową pokrusz na mniejsze kawałki. Możesz tutaj wykorzystać także biszkopt lub inne ciasto, które nie wyszło tak, jak chciałeś. Wybierz jednak wypiek suchy, bez żadnej masy.

Babka piaskowa świetnie sprawdzi się do cake popsów
Babka piaskowa świetnie sprawdzi się do cake popsów © Licencjodawca

Krok 2. Do pokruszonego ciasta dodaj krem czekoladowy, serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki. Powinny mieć gładką powierzchnię i być nieco zbite.

Baza do cake pops
Baza do cake pops © Pyszności

Krok 3. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Kulki z ciasta nadziej na patyk i zanurz w roztopionej czekoladzie. Powinna ona pokryć całą powierzchnię ciasta.

Czekolada otuli ciasto
Czekolada otuli ciasto © Pyszności

Krok 4. Udekoruj cake popsy kolorowymi posypkami. Do tych z białą czekoladą przyklej słodkie oczy, zrób nos z marchewki i czapeczkę z drażetek. Do mlecznej dodaj oczy i precelki, tworząc w ten sposób rogi renifera. Wstaw do lodówki, by schłodzić ciasteczka.

Gotowe cake popsy umieść w kubku lub wysokim pojemniku. By stały równo i nie opadały, wypełnij pojemnik watą lub ozdobnymi kuleczkami. Smacznego!

Zimowe cake pops
Zimowe cake pops © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej