Daria Testuje świąteczny przepis dla zabieganych. Ekspresowy deser jak z kultowej cukierni
Im bliżej świąt, tym więcej obowiązków spoczywa na naszych barkach. Warto sięgnąć wtedy po rozwiązania, które oszczędzą czas i energię. Takim patentem są cake popsy, czyli słodkie ciastka na patyku. Nawet jeśli nie masz wprawy w kuchni, ich stworzenie nie sprawi ci żadnego problemu.
Cake pops to rodzaj słodkich przekąsek na patyczku, które zdobyły popularność w USA jako modna alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Pojawiają się często na słodkich stołach, a dzięki efektownym dekoracjom od razu przykuwają wzrok. Przygotować je można również w wersji świątecznej, zamieniając kulki na patyku w urocze renifery i bałwanki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowy przepis na świąteczny deser
Święta tuż-tuż, a w kuchni panuje świąteczny chaos? Pomyłka przy pieczeniu babki piaskowej i niechciany zakalec to częsta przygoda, która może popsuć świąteczny nastrój. Nie ma co płakać nad opadniętym ciastem — świetnie sprawdzi się jako baza do stworzenia cake popsów. Do tego trochę kolorowych drażetek, świąteczne posypki, które zalegają w kuchni po wypieku pierniczków i odrobina wyobraźni.
Do stworzenia takiego deseru można również wykorzystać gotową babkę ze sklepu. Oszczędzasz czas na pieczeniu, a fakt, że urocze bałwany i renifery powstały z gotowca, będzie słodką tajemnicą.
Składniki:
- babka piaskowa,
- 80 g mascarpone,
- 80 g kremu czekoladowego,
- kolorowe, świąteczne posypki,
- 200 g mlecznej czekolady,
- 200 g białej czekolady,
- precelki,
- cukrowe oczka,
- czerwone drażetki,
- białe draże,
- patyczki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Gotową babkę piaskową pokrusz na mniejsze kawałki. Możesz tutaj wykorzystać także biszkopt lub inne ciasto, które nie wyszło tak, jak chciałeś. Wybierz jednak wypiek suchy, bez żadnej masy.
Krok 2. Do pokruszonego ciasta dodaj krem czekoladowy, serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki. Powinny mieć gładką powierzchnię i być nieco zbite.
Krok 3. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Kulki z ciasta nadziej na patyk i zanurz w roztopionej czekoladzie. Powinna ona pokryć całą powierzchnię ciasta.
Krok 4. Udekoruj cake popsy kolorowymi posypkami. Do tych z białą czekoladą przyklej słodkie oczy, zrób nos z marchewki i czapeczkę z drażetek. Do mlecznej dodaj oczy i precelki, tworząc w ten sposób rogi renifera. Wstaw do lodówki, by schłodzić ciasteczka.
Gotowe cake popsy umieść w kubku lub wysokim pojemniku. By stały równo i nie opadały, wypełnij pojemnik watą lub ozdobnymi kuleczkami. Smacznego!