Ten przepis na mazurek wielkanocny ma ponad 100 lat. Do tej pory nie było lepszego
Niektórzy kupują mazurki na Wielkanoc, jednak ja zawsze wolałam przygotować ciasto zgodnie z tradycyjnym przepisem. W książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885 roku znalazłam przepis na mazurek z twardych żółtek z konfiturą porzeczkową. Postanowiłam rozgryźć tę już mocno przykurzoną recepturę i przełożyć ją na współczesny język.
Od razu moją uwagę zwróciła niebywała ilość jajek. Widać, że w przedwojennej kuchni nie oszczędzano na składnikach. Ten staropolski mazurek był robiony z ucieranych żółtek z 15 jajek ugotowanych na twardo. Co zrobić z białkami? Autorka bestsellerowych książek kucharskich z łatwością znalazłaby dla nich zastosowanie w innych potrawach. Białka możesz wykorzystać w sałatce jarzynowej, w farszu do krokietów lub pieczonych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą
Oryginalny przepis z 1885 roku
W przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej wiele jest dziś niejasnych sformułowań. Myślę, że dużym wyzwaniem byłoby przygotowanie mazurka bazując na oryginalnej treści:
"15 jaj ugotować na twardo i żółtka uwiercić w donicy, dodać pół funta masła, pół funta mąki, pół funta cukru, kładąc po trochu mąki i cukru, masło zaś od razu w jaja; gdy to uwiercone najmniej pół godziny, włożyć skórek pomarańczowych smażonych w cukrze i drobno usiekanych, lub jeżeli kto nie ma, cieniutko skrajaną żółtą skórkę z pomarańczy i usiekaną prawie na masę".
Mazurek z twardych żółtek od Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest przekładany konfiturą porzeczkową lub marmoladą. Autorka odradza użycie "grubszy konfitur" z malin lub wiśni. Za to zaleca posmarować ciasto zimną wodą przed wstawieniem do piekarnika.
Mazurek z twardych żółtek z konfiturą
Przepis pochodzi z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt."Jedyne praktyczne przepisy" według wydania z 1885 r.
Składniki:
- 15 jaj żółtek jaj ugotowanych na twardo,
- 250 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- kandyzowana skórka pomarańczowa lub drobno posiekana skórka z pomarańczy,
- 300 g konfitury porzeczkowej.
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać do innej potrawy, na przykład do sałatki.
- Żółtka umieść w misce i rozgnieć je dokładnie widelcem lub użyj blendera ręcznego, aby uzyskać gładką masę.
- Do rozgniecionych żółtek dodaj masło i ucieraj razem przy pomocy miksera, aż masa będzie jednolita i puszysta.
- Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i cukier. Ucieraj całość przez co najmniej 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły i masa nabrała lekkości.
- Do gotowej masy dodaj posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową lub drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wymieszaj delikatnie.
- Ciasto podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na dwa blaty, posmaruj je zimną wodą i po kolei wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Po ostygnięciu przełóż mazurek konfiturą z porzeczki.
Dekoracja mazurka staropolskiego
Ciasto możesz polać polewą czekoladową lub kajmakiem. Na wierzchu ułóż owoce lub bakalie. Jeśli lubisz delikatne smaki, dobrym pomysłem będzie polewa z białej czekolady posypana płatkami migdałów.