Schab z piekarnika z ogórkami i cebulą. Zapiekane z żółtym serem
Pyszny schab z piekarnika pod pierzynką z ogórków, cebuli oraz żółtego sera. Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.
26.01.2023 15:35
Pomysł na schab
Ze schabem kojarzą się nam głównie tradycyjne kotlety, które królują w niedziele w polskich domach. Schab można wykorzystać również na inne, równie pyszne sposoby. Soczyste, kruche i dość chude mięso świetnie sprawdzi się równie w innym wydaniu. Znakomita pieczeń z plastrów schabu pod pierzynką z żółtego sera z dodatkiem ogórków kiszonych, cebuli oraz majonezu. Ten obiad praktycznie robi się sam. Prosto, smacznie i szybko- tak, jak lubimy najbardziej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Schab z piekarnika z ogórkami, cebulą i serem
Składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 4 łyżeczki majonezu
- sól/pieprz
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 150 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Schab podziel na plastry i natnij w kratkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dopraw solą oraz pieprzem. Posmaruj mięso majonezem i połóż na nich plasterki obranej cebuli.
Następnie ułóż plasterki ogórka kiszonego i posyp całość startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Upieczony schab możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podaj z ulubionym dodatkiem- ziemniakami, ryżem lub frytkami. Pokochasz to danie od pierwszego kęsa. Szybkie, proste i wyjątkowo pyszne.
Smacznego!