Śledzie pod pierzynką. Przepis na sałatkę śledziową z burakami, cebulą i ziemniakami
Proste śledzie pod pierzynką z ziemniakami, burakami i jajkami. Sałatka śledziowa szuba to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na święta.
17.12.2022 | aktual.: 19.12.2022 15:29
Sałatka śledziowa
Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, to pyszny przepis na śledzie, które świetnie sprawdzą się na wigilię. Wygląda bardzo efektownie, a warstwy świetnie komponują się ze sobą. Kolorowa, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 1 średnie ugotowane czerwone buraki
- 2 cebule
- 8 filetów śledzi a'la matias w oleju
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 3 ugotowane jajka
- 700 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól/pieprz
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tej sałatki wybierz dużą, przezroczystą miskę, w której warstwy będą pięknie prezentowały się na stole. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Ułóż je na dnie miski i wyrównaj powierzchnię. Skropl sokiem z cytryny i dopraw pieprzem oraz solą. Następnie rozsmaruj warstwę majonezu.
Następną warstwą są ugotowane, starte ziemniaki. Rozprowadź je równomiernie i posmaruj porcją majonezu. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Następnie dodaj posiekane drobno śledzie matjas i skropl je sokiem z cytryny. Posyp drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Rozsmaruj majonez.
Następnie dodaj starte jajko i natkę pietruszki. Udekoruj całość plasterkami cytryny i natki.
Sałatkę najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Możesz jednak serwować ją od razu. Jest prosta, pyszna i bardzo efektowna. Świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.
Smacznego!