Śledzie pod pierzynką. Przepis na sałatkę śledziową z burakami, cebulą i ziemniakami

Proste śledzie pod pierzynką z ziemniakami, burakami i jajkami. Sałatka śledziowa szuba to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na święta.

Śledzie pod pierzynką- PysznościŚledzie pod pierzynką- Pyszności
Ewa

Sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, to pyszny przepis na śledzie, które świetnie sprawdzą się na wigilię. Wygląda bardzo efektownie, a warstwy świetnie komponują się ze sobą. Kolorowa, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 1 średnie ugotowane czerwone buraki
  • 2 cebule
  • 8 filetów śledzi a'la matias w oleju
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 ugotowane jajka
  • 700 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tej sałatki wybierz dużą, przezroczystą miskę, w której warstwy będą pięknie prezentowały się na stole. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Ułóż je na dnie miski i wyrównaj powierzchnię. Skropl sokiem z cytryny i dopraw pieprzem oraz solą. Następnie rozsmaruj warstwę majonezu.

Śledzie pod pierzynką- Pyszności
Śledzie pod pierzynką- Pyszności

Następną warstwą są ugotowane, starte ziemniaki. Rozprowadź je równomiernie i posmaruj porcją majonezu. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Obrazek
Śledzie pod pierzynką- Pyszności

Następnie dodaj posiekane drobno śledzie matjas i skropl je sokiem z cytryny. Posyp drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Rozsmaruj majonez.

Obrazek
Śledzie pod pierzynką- Pyszności

Następnie dodaj starte jajko i natkę pietruszki. Udekoruj całość plasterkami cytryny i natki.

Śledzie pod pierzynką- Pyszności
Śledzie pod pierzynką- Pyszności

Sałatkę najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Możesz jednak serwować ją od razu. Jest prosta, pyszna i bardzo efektowna. Świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.

Smacznego!

Śledzie pod pierzynką- Pyszności
Śledzie pod pierzynką- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej