Śledzie pod pierzynką. Przepis na sałatkę śledziową z burakami, cebulą i ziemniakami
17.12.2022 12:32, aktual.: 19.12.2022 15:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste śledzie pod pierzynką z ziemniakami, burakami i jajkami. Sałatka śledziowa szuba to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na święta.
Sałatka śledziowa
Warstwowa sałatka śledziowa, nazywana na wschodzie szubą, to pyszny przepis na śledzie, które świetnie sprawdzą się na wigilię. Wygląda bardzo efektownie, a warstwy świetnie komponują się ze sobą. Kolorowa, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 1 średnie ugotowane czerwone buraki
- 2 cebule
- 8 filetów śledzi a'la matias w oleju
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 3 ugotowane jajka
- 700 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól/pieprz
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tej sałatki wybierz dużą, przezroczystą miskę, w której warstwy będą pięknie prezentowały się na stole. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Ułóż je na dnie miski i wyrównaj powierzchnię. Skropl sokiem z cytryny i dopraw pieprzem oraz solą. Następnie rozsmaruj warstwę majonezu.
Następną warstwą są ugotowane, starte ziemniaki. Rozprowadź je równomiernie i posmaruj porcją majonezu. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Następnie dodaj posiekane drobno śledzie matjas i skropl je sokiem z cytryny. Posyp drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Rozsmaruj majonez.
Następnie dodaj starte jajko i natkę pietruszki. Udekoruj całość plasterkami cytryny i natki.
Sałatkę najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Możesz jednak serwować ją od razu. Jest prosta, pyszna i bardzo efektowna. Świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.
Smacznego!