Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt japoński zachwyca lekkością i świetnie pasuje do kawy. Co ciekawe, powstaje bez proszku do pieczenia, a mimo to jest obłędnie puszysty i pyszny.
Ten przepis udowadnia, że można upiec puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia. Nie jest to jednak zwykłe ciasto, lecz kasutera – japoński biszkopt pochodzący z XVI wieku o bardzo drobnej, gładkiej, a jednocześnie wilgotnej i sprężystej strukturze.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Co to jest biszkopt japoński?
Oprócz najbardziej oczywistej różnicy między japońskim biszkoptem a tym najpopularniejszym w Polsce jest jeszcze kilka aspektów, które warto poruszyć. Mianowicie japoński biszkopt piecze się w kąpieli wodnej, czyli wstawia do piekarnika formę z ciastem umieszczoną w większym naczyniu z ciepłą wodą. Dzięki temu biszkopt staje się delikatny i ma równą, miękką strukturę.
Ponadto, w japońskim biszkopcie znajduje się olej i mleko, które sprawiają, że jest bardziej wilgotny; podczas gdy tradycyjny biszkopt składa się przede wszystkim z jajek, cukru i mąki (bez dodatku tłuszczu). Różnią się od siebie również techniką przygotowania. W biszkopcie japońskim łączysz podgrzane składniki, tworząc gładką bazę, a następnie delikatnie łączysz ją z ubitymi białkami, natomiast w tradycyjnym biszkopcie jajka ubija się z cukrem, a potem ostrożnie miesza z mąką.
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia
Składniki:
- 120 g cukru pudru,
- 100 g oleju rzepakowego,
- 100 g mleka,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 8 jajek,
- 10 g skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek, podgrzej lekko olej w rondelku i wsyp do niego mąkę oraz skrobię.
- Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Następnie dolej mleko i mieszaj, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Przełóż masę do miski, dodaj żółtka, sól i ekstrakt, po czym połącz wszystko do uzyskania gładkiego ciasta o rzadkiej konsystencji.
- Ubij białka z sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
- Połącz część piany z masą żółtkową, mieszając energicznie, a resztę wmieszaj ostrożnie szpatułką.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.
- Wstaw formę do większej blachy z ciepłą wodą.
- Piecz 30 minut w 170 stopni Celsjusza na dolnej półce piekarnika.
- Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce. Gotowe!