WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek

Biszkopt japoński zachwyca lekkością i świetnie pasuje do kawy. Co ciekawe, powstaje bez proszku do pieczenia, a mimo to jest obłędnie puszysty i pyszny.

Biszkopt japoński przygotujesz bez proszku do pieczeniaBiszkopt japoński przygotujesz bez proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten przepis udowadnia, że można upiec puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia. Nie jest to jednak zwykłe ciasto, lecz kasutera japoński biszkopt pochodzący z XVI wieku o bardzo drobnej, gładkiej, a jednocześnie wilgotnej i sprężystej strukturze.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Co to jest biszkopt japoński?

Oprócz najbardziej oczywistej różnicy między japońskim biszkoptem a tym najpopularniejszym w Polsce jest jeszcze kilka aspektów, które warto poruszyć. Mianowicie japoński biszkopt piecze się w kąpieli wodnej, czyli wstawia do piekarnika formę z ciastem umieszczoną w większym naczyniu z ciepłą wodą. Dzięki temu biszkopt staje się delikatny i ma równą, miękką strukturę.

Ponadto, w japońskim biszkopcie znajduje się olej i mleko, które sprawiają, że jest bardziej wilgotny; podczas gdy tradycyjny biszkopt składa się przede wszystkim z jajek, cukru i mąki (bez dodatku tłuszczu). Różnią się od siebie również techniką przygotowania. W biszkopcie japońskim łączysz podgrzane składniki, tworząc gładką bazę, a następnie delikatnie łączysz ją z ubitymi białkami, natomiast w tradycyjnym biszkopcie jajka ubija się z cukrem, a potem ostrożnie miesza z mąką.

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Składniki:

  • 120 g cukru pudru,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 100 g mleka,
  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 8 jajek,
  • 10 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek, podgrzej lekko olej w rondelku i wsyp do niego mąkę oraz skrobię.
  2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Następnie dolej mleko i mieszaj, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  4. Przełóż masę do miski, dodaj żółtka, sól i ekstrakt, po czym połącz wszystko do uzyskania gładkiego ciasta o rzadkiej konsystencji.
  5. Ubij białka z sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
  6. Połącz część piany z masą żółtkową, mieszając energicznie, a resztę wmieszaj ostrożnie szpatułką.
  7. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.
  8. Wstaw formę do większej blachy z ciepłą wodą.
  9. Piecz 30 minut w 170 stopni Celsjusza na dolnej półce piekarnika.
  10. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟