Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek

Biszkopt japoński zachwyca lekkością i świetnie pasuje do kawy. Co ciekawe, powstaje bez proszku do pieczenia, a mimo to jest obłędnie puszysty i pyszny.

Biszkopt japoński przygotujesz bez proszku do pieczeniaBiszkopt japoński przygotujesz bez proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten przepis udowadnia, że można upiec puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia. Nie jest to jednak zwykłe ciasto, lecz kasutera japoński biszkopt pochodzący z XVI wieku o bardzo drobnej, gładkiej, a jednocześnie wilgotnej i sprężystej strukturze.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Co to jest biszkopt japoński?

Oprócz najbardziej oczywistej różnicy między japońskim biszkoptem a tym najpopularniejszym w Polsce jest jeszcze kilka aspektów, które warto poruszyć. Mianowicie japoński biszkopt piecze się w kąpieli wodnej, czyli wstawia do piekarnika formę z ciastem umieszczoną w większym naczyniu z ciepłą wodą. Dzięki temu biszkopt staje się delikatny i ma równą, miękką strukturę.

Ponadto, w japońskim biszkopcie znajduje się olej i mleko, które sprawiają, że jest bardziej wilgotny; podczas gdy tradycyjny biszkopt składa się przede wszystkim z jajek, cukru i mąki (bez dodatku tłuszczu). Różnią się od siebie również techniką przygotowania. W biszkopcie japońskim łączysz podgrzane składniki, tworząc gładką bazę, a następnie delikatnie łączysz ją z ubitymi białkami, natomiast w tradycyjnym biszkopcie jajka ubija się z cukrem, a potem ostrożnie miesza z mąką.

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Składniki:

  • 120 g cukru pudru,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 100 g mleka,
  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 8 jajek,
  • 10 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek, podgrzej lekko olej w rondelku i wsyp do niego mąkę oraz skrobię.
  2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Następnie dolej mleko i mieszaj, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  4. Przełóż masę do miski, dodaj żółtka, sól i ekstrakt, po czym połącz wszystko do uzyskania gładkiego ciasta o rzadkiej konsystencji.
  5. Ubij białka z sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
  6. Połącz część piany z masą żółtkową, mieszając energicznie, a resztę wmieszaj ostrożnie szpatułką.
  7. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem.
  8. Wstaw formę do większej blachy z ciepłą wodą.
  9. Piecz 30 minut w 170 stopni Celsjusza na dolnej półce piekarnika.
  10. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne