Uniwersalny krem do naleśników i biszkoptu. Każdy deser z nim znika ekspresowo

Szukasz dodatku, który sprawi, że każdy deser zniknie ze stołu w mgnieniu oka? Krem stracciatella to połączenie puszystej śmietany, kremowego mascarpone i wiórków czekolady, które nadają mu wyjątkowy smak i teksturę.

Krem, który pasuje do wielu słodkościKrem, który pasuje do wielu słodkości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Idealny do naleśników, biszkoptów, tortów czy deserów w pucharkach – przygotujesz go w kilka minut, a efekt zawsze zachwyci. Poznaj ciekawostki o stracciatelli i sprawdzony przepis na krem, który stanie się twoim ulubionym dodatkiem do słodkości

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Stracciatella – ciekawostki i wykorzystanie

Krem stracciatella to jeden z tych dodatków, który potrafi całkowicie odmienić smak deseru. Sama nazwa "stracciatella" pochodzi z języka włoskiego i oznacza "strzępki" – nawiązując do charakterystycznych wiórków czekolady zatopionych w aksamitnej masie śmietankowej. Pierwotnie stracciatella była lodami, które powstały w Bergamo w latach 60. XX wieku. Z czasem jednak smak ten tak bardzo podbił serca łasuchów, że zaczęto tworzyć także kremy, musy czy nawet serniki inspirowane tą kompozycją.

Krem stracciatella świetnie sprawdza się w kuchni jako:

  • nadzienie do tortów i rolad,
  • warstwa w lekkich ciastach biszkoptowych,
  • dodatek do naleśników i gofrów,
  • baza do pucharków z owocami czy deserów w szklankach.

Jego uniwersalność polega na tym, że łączy w sobie delikatność bitej śmietany z kremową konsystencją serka mascarpone oraz wyrazistym smakiem czekolady. To właśnie kontrast miękkiego, puszystego kremu i chrupiących wiórków czekoladowych sprawia, że krem stracciatella jest jednym z najchętniej wybieranych dodatków do domowych słodkości.

Przepis na krem stracciatella

Domowy krem stracciatella to prosty sposób, by każdy deser nabrał wyjątkowego charakteru. Przygotujesz go w kilkanaście minut, a jego smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć aksamitną masę ze słodkimi wiórkami czekolady.

Składniki:

  • 800 g mocno schłodzonej śmietany 30 proc.,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 opakowania śmietan-fix.

Przybory kuchenne:

mikser, miska, tarka lub obieraczka, nóż, łyżka drewniana.

Sposób przygotowania:

  1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo śmietan-fix.
  2. Połącz ubitą śmietanę z serkiem mascarpone, miksując na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Zetrzyj obie czekolady na tarce, pokrój nożem albo użyj obieraczki, by uzyskać delikatne wiórki.
  4. Dodaj czekoladowe wiórki do masy śmietankowej i delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą.

Gotowy krem stracciatella możesz od razu wykorzystać do przełożenia biszkoptu, nadziania naleśników, dekoracji babeczek lub jako dodatek do świeżych owoców. Dzięki połączeniu mlecznej i gorzkiej czekolady krem zyskuje idealną równowagę smaku – jest słodki, ale nie przesłodzony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?