Daria Rudny-Dul

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Zrób jagodowe tiramisu – letni deser z biszkoptami, kremem śmietankowo-mascarpone i owocową galaretką z jagód. Lekki, pyszny i zachwycający! Idealny na lato.

Sezon na jagody trwa od czerwca do sierpnia, co czyni je idealnym dodatkiem do letnich deserów. Warto wykorzystać ten czas, aby cieszyć się ich świeżym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. A jeśli nie zdążysz, nawet po sezonie, mrożone jagody zachowują większość swoich właściwości, co pozwala na ich wykorzystanie przez cały rok.

Składniki:

  • 500 g podłużnych biszkoptów,
  • 750 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fix,
  • 60 ml espresso,
  • 100 ml likieru amaretto,
  • 300 g jagód,
  • 300 ml wody,
  • 2 galaretki jagodowe,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj galaretkę jagodową, rozpuszczając ją w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywno.
  3. Dodaj serek mascarpone do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotuj poncz, mieszając espresso z likierem amaretto.
  5. Namocz biszkopty w ponczu i ułóż na dnie naczynia.
  6. Na biszkopty wyłóż połowę kremu, a następnie połowę jagód i kakao.
  7. Powtórz warstwy, kończąc na kremie.
  8. Posyp deser kakao i udekoruj pozostałymi jagodami.
  9. Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby stężało.

Jagodowe tiramisu to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców leśnych. Kremowa konsystencjaorzeźwiający smak jagód sprawiają, że ten deser jest nie tylko smaczny, ale i efektowny. Przełamanie słodkiego smaku orzeźwiającą wkładką z jagód to strzał w dziesiątkę, który z pewnością zachwyci każdego gościa.

Więcej wideo
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizaćSprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udanyBułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodzinyRozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składnikówCiasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niejGruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem