Sezon na jagody - nie wszystkie są jadalne

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Ale czy wiesz, że nie wszystkie owoce nadają się do spożycia. Dobrze o tym wiedzieć, zanim wybierzesz się do lasu i zaczniesz zbierać owoce.

Obrazek
Frania

Dzięki tym informacjom nie będziesz musiała mierzyć się z nieprzyjemnymi konsekwencjami, które w niektórych przypadkach mogą zagrażać nie tylko Twojemu zdrowiu, ale i życiu.

#1 Wilcza jagoda

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/526921225123622608/">pinterest.com‎</a>

Choć na pozór ciemne i drobne jagody wyglądają niewinnie, są bardzo niebezpieczne. Po zjedzeniu jednego owocu, narażasz się na silne zatrucie. Z kolei większa dawka może być nawet śmiertelna.

#2 Kalina koralowa

Obrazek
<a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalina_koralowa#/media/Plik:Viburnum_01.JPG">wikipedia.org‎</a>

Podczas pobytu w lesie, powinniśmy uważać również na kalinę koralową. Po jej spożyciu, możesz spodziewać się problemów z biegunką, wymiotów czy bólów brzucha. Owoce te nadają się do spożycia jedynie po pierwszych przymrozkach, kiedy są wolne od trujących czynników.

#3 Ligustr pospolity

Obrazek
<a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Ligustr_pospolity#/media/Plik:20131019Liguster_Reilingen1.jpg">wikipedia.org‎</a>

Podczas sezonu na jagody, lepiej unikać także ligustra pospolitego. W tym przypadku trujące są zarówno liście, jak i owoce. Kontakt z tą rośliną grozi poważnym zatruciem, które może nawet zagrażać naszemu życiu.

Sezon na jagody - o czym należy pamiętać

  • Bąblowica - to groźna choroba wywołana przez jaja tasiemca bąblowca, które mogą znaleźć się na owocach. Dlatego nie należy jeść ich bezpośrednio po zerwaniu. Najpierw dokładnie je umyj.
  • Jagód nie wolno zbierać w rezerwatach i miejscach oznaczonych tabliczką "zakaz wstępu".
  • Nie należyniszczyć krzaków, z których zrywasz owoce.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia