Dodaję do naleśników zamiast mleka. Wychodzą mięciutkie jak u babci

Mięciutkie naleśniki to smak dzieciństwa, który wielu z nas kojarzy się z zapachem babcinej kuchni. Dobrze usmażony placek powinien być delikatny, elastyczny i wręcz rozpływać się w ustach. Okazuje się, że dzięki jednej prostej zamianie, można uzyskać jeszcze lepszy efekt niż w klasycznej wersji.

Mięciutkie naleśniki z jogurtem zamiast mlekaMięciutkie naleśniki z jogurtem zamiast mleka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w jogurcie naturalnym, który zastępuje w cieście mleko. Ta niewielka zmiana sprawia, że konsystencja ciasta staje się gęstsza, co z kolei przekłada się na większą miękkość naleśników po usmażeniu. W wersji z jogurtem są nie tylko bardziej delikatne, ale też łatwiejsze do przewracania na patelni – nie rwą się, nie przywierają i zachowują idealny kształt. Po takim odkryciu trudno wrócić do klasycznej wersji z mlekiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Jak zrobić idealne naleśniki?

Przy przygotowywaniu ciasta warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Po pierwsze – odpowiednia konsystencja. Ciasto powinno przypominać śmietanę, więc jeśli wyjdzie zbyt gęste, wystarczy dodać trochę wody. Ale ostrożnie! Bo z kolei zbyt rzadkie ciasto sprawi, że naleśniki będą się rwały i trudno będzie je przewrócić.

Wszystkie składniki najlepiej dokładnie zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki – to klucz do idealnej struktury ciasta.

Przed smażeniem koniecznie dobrze rozgrzej patelnię. To gwarancja udanych naleśników już od pierwszego, bez przywierania i niedopieczonego środka. Po przewróceniu placka na drugą stronę nie trzymaj go zbyt długo – wystarczy kilkanaście sekund, by był gotowy, miękki, elastyczny i nieprzesuszony.

Przepis na naleśniki z jogurtem (bez mleka)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 240 g jogurtu naturalnego,
  • 250 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj olej, mąkę, jogurt naturalny, wodę oraz szczyptę soli, a następnie energicznie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aby pozbyć się grudek.
  2. Jeśli ciasto wyda ci się za gęste, stopniowo dolewaj wodę, aż uzyskasz gładką, gęstą śmietanę.
  3. Odstaw je na 15-20 minut, aby mąka dobrze napęczniała i naleśniki wyszły miękkie i delikatne.
  4. Dobrze rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, nałóż porcję ciasta i rozprowadź je cienko po całej powierzchni. Smaż pierwszą stronę około 40-50 sekund aż brzegi lekko się zarumienią; przewróć delikatnie na drugą stronę i smaż krócej, około 20-25 sekund, aby naleśnik nie stał się suchy.
  5. Powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto, a gotowe naleśniki zdejmuj ostrożnie i układaj na talerzu. Możesz podawać je zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża