Naleśniki bez grama mąki. Tylko 2 składniki, a wychodzą mięciutkie i elastyczne

Wiele osób rezygnuje z naleśników na śniadanie ze względu na zawartość mąki. Można ją w prosty sposób ominąć i nie potrzeba do tego żadnych drogich i trudnodostępnych składników. Gładką masę zrobisz z dwóch podstawowych produktów, a naleśniki wyjdą miękkie, delikatne i pełne wartości odżywczych.

Warto przetestować inne przepisy na naleśnikiWarto przetestować inne przepisy na naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naleśniki bez mąki – to brzmi jak wyzwanie, ale w rzeczywistości nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy zwiększyć ilość jajek i wymieszać je z gęstym jogurtem, aby powstały pyszne i zdrowe placuszki. Taki przepis jest idealny dla osób, które chcą ograniczyć spożycie glutenu lub po prostu szukają lżejszej alternatywy dla tradycyjnych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Inny pomysł na naleśniki bez mąki

Zamiast jogurtu greckiego możesz sięgnąć po banany, które są bogate w błonnik i wiele wartościowych witamin i minerałów. Wystarczy rozgnieść je na miazgę przy pomocy widelca lub zblendować na papkę. Dodaj odrobinę soku z cytryny, aby zachowały jasny kolor. Naleśniki z bananami świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, podczas gdy ciasto z jogurtem greckim jest bardziej uniwersalne i sprawdzi się również do wytrawnych farszy.

Przepis na naleśniki z jogurtem greckim

Z podanych niżej składników przygotujesz cztery średniej wielkości naleśniki. Jeśli planujesz śniadanie dla większej ilości osób, potrzebujesz podwójnej porcji. Podczas smażenia nie śpiesz się z przewracaniem naleśników na drugą stronę – pozwól im się zarumienić, a nie powinny przywierać do patelni.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g jogurtu greckiego.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka na gładką i puszystą masę.
  2. Dodaj jogurt grecki i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoką z niewielką ilością tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża