Naleśniki bez grama mąki. Tylko 2 składniki, a wychodzą mięciutkie i elastyczne
Wiele osób rezygnuje z naleśników na śniadanie ze względu na zawartość mąki. Można ją w prosty sposób ominąć i nie potrzeba do tego żadnych drogich i trudnodostępnych składników. Gładką masę zrobisz z dwóch podstawowych produktów, a naleśniki wyjdą miękkie, delikatne i pełne wartości odżywczych.
Naleśniki bez mąki – to brzmi jak wyzwanie, ale w rzeczywistości nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy zwiększyć ilość jajek i wymieszać je z gęstym jogurtem, aby powstały pyszne i zdrowe placuszki. Taki przepis jest idealny dla osób, które chcą ograniczyć spożycie glutenu lub po prostu szukają lżejszej alternatywy dla tradycyjnych naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Inny pomysł na naleśniki bez mąki
Zamiast jogurtu greckiego możesz sięgnąć po banany, które są bogate w błonnik i wiele wartościowych witamin i minerałów. Wystarczy rozgnieść je na miazgę przy pomocy widelca lub zblendować na papkę. Dodaj odrobinę soku z cytryny, aby zachowały jasny kolor. Naleśniki z bananami świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, podczas gdy ciasto z jogurtem greckim jest bardziej uniwersalne i sprawdzi się również do wytrawnych farszy.
Przepis na naleśniki z jogurtem greckim
Z podanych niżej składników przygotujesz cztery średniej wielkości naleśniki. Jeśli planujesz śniadanie dla większej ilości osób, potrzebujesz podwójnej porcji. Podczas smażenia nie śpiesz się z przewracaniem naleśników na drugą stronę – pozwól im się zarumienić, a nie powinny przywierać do patelni.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka na gładką i puszystą masę.
- Dodaj jogurt grecki i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoką z niewielką ilością tłuszczu.