WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Puszyste naleśniki bananowe według Jamiego Olivera. Idealne na weekendowe śniadanie

Weekend to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na nieco więcej luzu, ale to nie oznacza, że musimy spędzać godziny w kuchni. Przepis na puszyste naleśniki bananowe Jamiego Olivera to doskonały sposób na urozmaicenie porannego posiłku bez długiego stania przy garach.

Placki bananowePlacki bananowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zapomnij o nudnych kanapkach i jajecznicy – czas na kulinarną rewolucję! Jamie Oliver, znany szef kuchni i restaurator, proponuje swoją wersję klasycznych puszystych naleśników, wzbogaconą o smak i teksturę dojrzałych bananów.

Te naleśniki, podawane z masłem orzechowym, odrobiną dżemu i garścią rozmrożonych owoców, to nie tylko pyszny, ale i pożywny sposób na rozpoczęcie dnia. Przepis, dostępny na jego oficjalnej stronie, jest przeznaczony dla czterech osób, a jego przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut. Te placuszki zachwycą twoje podniebienie i sprawią, że poczujesz się jak w luksusowym hotelu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Puszyste naleśniki bananowe Jamiego Olivera

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 250 ml mleka półtłustego,
  • 250 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 4 czubate łyżeczki ulubionego dżemu,
  • masło orzechowe do podania,
  • garść rozmrożonych owoców do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania jednego banana i zmiksowania go w blenderze na gładką masę.
  2. Dodaj płatki owsiane, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli morskiej, a następnie ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.
  3. Obierz i pokrój drugiego banana na cienkie plasterki. Rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu.
  4. Gdy będzie gorąca, wlej łyżeczkę oliwy. Nakładaj ciasto na patelnię małymi porcjami, na każdą porcję kładąc kilka plasterków banana, delikatnie wciskając je w ciasto. Smaż przez dwie do trzech minut, aż brzegi zaczną się pienić, a naleśniki będą lekko złociste, następnie przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
  5. Podczas gdy naleśniki się smażą, podgrzej dżem w małym rondelku lub mikrofalówce z łyżeczką wody, aby stał się bardziej płynny.
  6. Gdy naleśniki będą gotowe, podawaj je z łyżką masła orzechowego, polewając podgrzanym dżemem i dodając garść rozmrożonych owoców dla dodatkowego smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser