Bita śmietana będzie sztywna nawet w lecie. Ten trik zdradził mi znajomy cukiernik

Na letnich przyjęciach od lat królują bezy i biszkopty z bitą śmietaną. Dawniej, do ustabilizowania kremu używano gotowych mieszanek, składających się głównie z glukozy i skrobi. Dodatkowy cukier nie jest nam potrzebny – wystarczy popularny nabiał.

Dodaj do bitej śmietany, a nie popłynie na przyjęciu w ogrodzieDodaj do bitej śmietany, a nie popłynie na przyjęciu w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W domowych warunkach nie zawsze udaje się ubić śmietanę na sztywno. Dużo zależy od rodzaju śmietanki i mocy miksera. Latem warto sięgnąć po tłustszą (36 proc.), ale i taka może zawieść, gdy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Oczywiście włożenie deseru przed podaniem do lodówki poprawia jego konsystencję, ale po wystawieniu na zewnątrz nadal istnieje ryzyko, że krem zacznie płynąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie torty komunijne zamawiają Polacy? Cukierniczka o trendach 2025

Jak usztywnić bitą śmietanę bez śmietan fiksów?

Okazuje się, że cukiernicy mają na to sprawdzoną metodę. Wystarczy sięgnąć po serek mascarpone, który dzięki większej zawartości tłuszczu skutecznie ustabilizuje strukturę bitej śmietany. Żeby krem pozostał trwały i lekki jednocześnie, warto zastosować prostą proporcję 2:1, czyli na 500 ml śmietany potrzebujesz 250 g serka.

Taki serek jest idealnie gładki, więc zupełnie nie będzie wyczuwalny w kremie. Podczas ubijania śmietany dodawaj go stopniowo, łyżka po łyżce, a gdy tylko uzyskasz pożądaną konsystencję, wyłącz mikser – w przypadku kremów śmietanowych zbyt długie ubijanie nie jest wskazane, inaczej krem może zamienić się w masło.

Kilka praktycznych wskazówek

Pamiętaj, że śmietana przed ubijaniem musi być mocno schłodzona. Jeśli wracasz ze sklepu, powstrzymaj się od przygotowywania deseru od razu. Nie tylko śmietanę, ale i serek mascarpone wstaw do lodówki. Do ubijania zawsze używaj suchej miski i czystych oraz suchych widełek – w kremie nie jest wskazana dodatkowa woda.

Jeśli chcesz dosłodzić śmietanę, dodaj cukier puder (dodatkowo stabilizuje krem). Możesz wrzucić także ziarenka z laski wanilii, aby krem nabrał przyjemnego i naturalnego aromatu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀