Bita śmietana będzie sztywna nawet w lecie. Ten trik zdradził mi znajomy cukiernik

Na letnich przyjęciach od lat królują bezy i biszkopty z bitą śmietaną. Dawniej, do ustabilizowania kremu używano gotowych mieszanek, składających się głównie z glukozy i skrobi. Dodatkowy cukier nie jest nam potrzebny – wystarczy popularny nabiał.

Dodaj do bitej śmietany, a nie popłynie na przyjęciu w ogrodzieDodaj do bitej śmietany, a nie popłynie na przyjęciu w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W domowych warunkach nie zawsze udaje się ubić śmietanę na sztywno. Dużo zależy od rodzaju śmietanki i mocy miksera. Latem warto sięgnąć po tłustszą (36 proc.), ale i taka może zawieść, gdy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Oczywiście włożenie deseru przed podaniem do lodówki poprawia jego konsystencję, ale po wystawieniu na zewnątrz nadal istnieje ryzyko, że krem zacznie płynąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak usztywnić bitą śmietanę bez śmietan fiksów?

Okazuje się, że cukiernicy mają na to sprawdzoną metodę. Wystarczy sięgnąć po serek mascarpone, który dzięki większej zawartości tłuszczu skutecznie ustabilizuje strukturę bitej śmietany. Żeby krem pozostał trwały i lekki jednocześnie, warto zastosować prostą proporcję 2:1, czyli na 500 ml śmietany potrzebujesz 250 g serka.

Taki serek jest idealnie gładki, więc zupełnie nie będzie wyczuwalny w kremie. Podczas ubijania śmietany dodawaj go stopniowo, łyżka po łyżce, a gdy tylko uzyskasz pożądaną konsystencję, wyłącz mikser – w przypadku kremów śmietanowych zbyt długie ubijanie nie jest wskazane, inaczej krem może zamienić się w masło.

Kilka praktycznych wskazówek

Pamiętaj, że śmietana przed ubijaniem musi być mocno schłodzona. Jeśli wracasz ze sklepu, powstrzymaj się od przygotowywania deseru od razu. Nie tylko śmietanę, ale i serek mascarpone wstaw do lodówki. Do ubijania zawsze używaj suchej miski i czystych oraz suchych widełek – w kremie nie jest wskazana dodatkowa woda.

Jeśli chcesz dosłodzić śmietanę, dodaj cukier puder (dodatkowo stabilizuje krem). Możesz wrzucić także ziarenka z laski wanilii, aby krem nabrał przyjemnego i naturalnego aromatu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz