Nie potrzebujesz miksera. Puszysty biszkopt maderski zrobisz nawet ręcznie

To biszkopt, który szybko odczaruje domowe wypieki i sprawi, że staniesz się mistrzem tortów. Wyrasta wysoki, jest niesamowicie wilgotny a to wszystko bez zbędnego bałaganu i specjalnego wysiłku.

Puszysty biszkopt maderskiPuszysty biszkopt maderski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Upieczenie biszkoptu wielu osobom jawi się jak koszmar. Chociaż jestem ciastem prostym, to bywa kapryśny — tutaj odpadnie, tam będzie zakalcem, innym razem wyjdzie płaski jak naleśniki lub niesmaczny i suchy jak wiór. Nie trzeba być jednak biegłym w sztuce pieczenia, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis. Takim pewniakiem dla początkujących jest biszkopt maderski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Biszkopt maderski

To ciasto, które jest deserem samo w sobie, nie musisz przekładać go kremami ani nasączać, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. W przeciwieństwie do tradycyjnego biszkoptu jest dość zbity i wilgotny, przypomina w smaku babkę. Mimo to nie jest gliniasty, a dość lekki i puszysty, więc sprawdzi się także jako baza do piętrowych tortów, które wymagają większej stabilności, a nawet do rzeźbienia tortów o nietypowych kształtach. Dodatek skórki cytrynowej dodaje przyjemnej świeżości i wprowadza smak lata do deseru.

Biszkopt wyjdzie idealnie puszysty
Biszkopt wyjdzie idealnie puszysty © Adobe Stock

Przepis na biszkopt maderski

Przygotowanie tego biszkoptu jest bardzo proste, a do mieszania nie musisz nawet wyciągać miksera, wszystko możesz zrobić ręcznie. Jeśli planujesz rzeźbić tort, najlepiej upiec biszkopt co najmniej 2 dni wcześniej – wtedy jest stabilniejszy i łatwiej się go formuje.

Składniki:

  • 350 g cukru pudru,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 jajek,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z sodą i proszkiem.
  2. Masło rozetrzyj mikserem i ubij wraz z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta, jasna masa.
  3. Stopniowo dodawaj do masła jajka, cały czas miksując.
  4. Mieszaj, aż na powierzchni masy pojawiają się pęcherzyki powietrza.
  5. Dodaj przesianą mąkę i połącz, aż nie będzie grudek.
  6. Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj ją do masy. Podczas ścierania uważaj na białe błony - są gorzkie i mogą zepsuć smak ciasta.
  7. Dodaj skórkę do masy biszkoptowej i dokładnie wymieszaj.
  8. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp mąką.
  9. Wlej przygotowaną masę do formy.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
  11. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
  12. Wyjmij na kratkę i wystudź.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki