WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Nie potrzebujesz miksera. Puszysty biszkopt maderski zrobisz nawet ręcznie

To biszkopt, który szybko odczaruje domowe wypieki i sprawi, że staniesz się mistrzem tortów. Wyrasta wysoki, jest niesamowicie wilgotny a to wszystko bez zbędnego bałaganu i specjalnego wysiłku.

Puszysty biszkopt maderskiPuszysty biszkopt maderski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Upieczenie biszkoptu wielu osobom jawi się jak koszmar. Chociaż jestem ciastem prostym, to bywa kapryśny — tutaj odpadnie, tam będzie zakalcem, innym razem wyjdzie płaski jak naleśniki lub niesmaczny i suchy jak wiór. Nie trzeba być jednak biegłym w sztuce pieczenia, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis. Takim pewniakiem dla początkujących jest biszkopt maderski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Biszkopt maderski

To ciasto, które jest deserem samo w sobie, nie musisz przekładać go kremami ani nasączać, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. W przeciwieństwie do tradycyjnego biszkoptu jest dość zbity i wilgotny, przypomina w smaku babkę. Mimo to nie jest gliniasty, a dość lekki i puszysty, więc sprawdzi się także jako baza do piętrowych tortów, które wymagają większej stabilności, a nawet do rzeźbienia tortów o nietypowych kształtach. Dodatek skórki cytrynowej dodaje przyjemnej świeżości i wprowadza smak lata do deseru.

Biszkopt wyjdzie idealnie puszysty
Biszkopt wyjdzie idealnie puszysty © Adobe Stock

Przepis na biszkopt maderski

Przygotowanie tego biszkoptu jest bardzo proste, a do mieszania nie musisz nawet wyciągać miksera, wszystko możesz zrobić ręcznie. Jeśli planujesz rzeźbić tort, najlepiej upiec biszkopt co najmniej 2 dni wcześniej – wtedy jest stabilniejszy i łatwiej się go formuje.

Składniki:

  • 350 g cukru pudru,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 jajek,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z sodą i proszkiem.
  2. Masło rozetrzyj mikserem i ubij wraz z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta, jasna masa.
  3. Stopniowo dodawaj do masła jajka, cały czas miksując.
  4. Mieszaj, aż na powierzchni masy pojawiają się pęcherzyki powietrza.
  5. Dodaj przesianą mąkę i połącz, aż nie będzie grudek.
  6. Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj ją do masy. Podczas ścierania uważaj na białe błony - są gorzkie i mogą zepsuć smak ciasta.
  7. Dodaj skórkę do masy biszkoptowej i dokładnie wymieszaj.
  8. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp mąką.
  9. Wlej przygotowaną masę do formy.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
  11. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
  12. Wyjmij na kratkę i wystudź.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze