Biszkopt genueński robię zamiast klasycznego z olejem. Lepiej smakuje i wyrasta jak szalony
Kiedyś nie wyobrażałam sobie ciast bez klasycznego biszkoptu. Kiedy jednak odkryłam biszkopt genueński, wszystko się zmieniło. Jest smaczniejszy, pulchny i do tego rośnie jak na drożdżach.
I wiesz, co jest najlepsze? Biszkopt genueński nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Zapytasz pewnie: jak to jest możliwe? Cała zasługa w dobrze ubitych jajkach i odpowiednio dodanym tłuszczu. Tutaj przyda się trochę cierpliwości, ale naprawdę warto poświęcić trochę więcej czasu. W porównaniu do klasycznego biszkoptu z olejem jest bardziej sprężysty i dłużej zachowuje świeżość, zaś jego smak jest maślany. I da się go upiec w piekarniku gazowym, co potrafi być ogromnym wyzwaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak zrobić biszkopt genueński?
Pamiętaj, by jajka i masło miały temperaturę pokojową, wtedy najłatwiej ci się wszystko ubije. Do przygotowywania biszkoptu najlepsza będzie szklana miska. Musi być sucha i czysta.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 1/4 kostki masła.
Sposób przygotowania:
- Roztop masło na małym ogniu i wystudź.
- W tym czasie ubij jajka z cukrem, najlepiej mikserem, aż masa potroi objętość. Zajmie ci to 15-20 minut.
- Dodawaj przesianą mąkę. Zrób to na dwa razy i za każdym razem delikatnie mieszaj wszystko szpatułką.
- W połowie mieszania dodaj masło (ostrożnie wlewaj po ściance). To ważne, by nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt genueński piecz około 50-60 minut w temperaturze 160°C bez termoobiegu (ale jeśli chcesz go użyć, zmniejsz temperaturę do 140°C). Sprawdź, czy jest gotowy za pomocą patyczka.
- Jak się upiecze, zostaw, by się dobrze wystudził. Oddziel biszkopt nożem od formy. Jeśli spód się przypiekł, zetnij go ostrym nożem.
Jak upiec biszkopt genueński w piekarniku gazowym?
Taki piekarnik jest bardzo problematyczny. Często grzeją tylko od dołu, więc spód może się spalić, a góra nadal pozostawać surowa. Możesz tego łatwo uniknąć:
- ustaw blaszkę na drugiej półce od góry,
- pod formą połóż pustą blachę, która zadziała jak bariera cieplna i ochroni spód,
- uważaj na szybkie i mocne rozgrzewanie się, najlepiej ustaw najmniejszy płomień i obserwuj biszkopt,
- przez pierwsze 40 minut nie otwieraj piekarnika, miej też na uwadze, że czas pieczenia może się wydłużyć do 70 minut,
- po 50 minutach co jakiś czas sprawdzaj ciasto za pomocą patyczka. Dobrze wypieczony biszkopt odchodzi od boków formy.