Biszkopt genueński robię zamiast klasycznego z olejem. Lepiej smakuje i wyrasta jak szalony

Kiedyś nie wyobrażałam sobie ciast bez klasycznego biszkoptu. Kiedy jednak odkryłam biszkopt genueński, wszystko się zmieniło. Jest smaczniejszy, pulchny i do tego rośnie jak na drożdżach.

Biszkopt genueński robi się z dodatkiem masłaBiszkopt genueński robi się z dodatkiem masła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mendelianartist
Paulina Hermann

I wiesz, co jest najlepsze? Biszkopt genueński nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Zapytasz pewnie: jak to jest możliwe? Cała zasługa w dobrze ubitych jajkach i odpowiednio dodanym tłuszczu. Tutaj przyda się trochę cierpliwości, ale naprawdę warto poświęcić trochę więcej czasu. W porównaniu do klasycznego biszkoptu z olejem jest bardziej sprężysty i dłużej zachowuje świeżość, zaś jego smak jest maślany. I da się go upiec w piekarniku gazowym, co potrafi być ogromnym wyzwaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Jak zrobić biszkopt genueński?

Pamiętaj, by jajka i masło miały temperaturę pokojową, wtedy najłatwiej ci się wszystko ubije. Do przygotowywania biszkoptu najlepsza będzie szklana miska. Musi być sucha i czysta.


Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/4 kostki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło na małym ogniu i wystudź.
  2. W tym czasie ubij jajka z cukrem, najlepiej mikserem, aż masa potroi objętość. Zajmie ci to 15-20 minut.
  3. Dodawaj przesianą mąkę. Zrób to na dwa razy i za każdym razem delikatnie mieszaj wszystko szpatułką.
  4. W połowie mieszania dodaj masło (ostrożnie wlewaj po ściance). To ważne, by nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
  5. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Biszkopt genueński piecz około 50-60 minut w temperaturze 160°C bez termoobiegu (ale jeśli chcesz go użyć, zmniejsz temperaturę do 140°C). Sprawdź, czy jest gotowy za pomocą patyczka.
  7. Jak się upiecze, zostaw, by się dobrze wystudził. Oddziel biszkopt nożem od formy. Jeśli spód się przypiekł, zetnij go ostrym nożem.

Jak upiec biszkopt genueński w piekarniku gazowym?

Taki piekarnik jest bardzo problematyczny. Często grzeją tylko od dołu, więc spód może się spalić, a góra nadal pozostawać surowa. Możesz tego łatwo uniknąć:

  • ustaw blaszkę na drugiej półce od góry,
  • pod formą połóż pustą blachę, która zadziała jak bariera cieplna i ochroni spód,
  • uważaj na szybkie i mocne rozgrzewanie się, najlepiej ustaw najmniejszy płomień i obserwuj biszkopt,
  • przez pierwsze 40 minut nie otwieraj piekarnika, miej też na uwadze, że czas pieczenia może się wydłużyć do 70 minut,
  • po 50 minutach co jakiś czas sprawdzaj ciasto za pomocą patyczka. Dobrze wypieczony biszkopt odchodzi od boków formy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇