PrzepisCiastaPistacjowa Dama idealna na urodziny lub imieniny. Kostka pistacjowo-malinowa oczaruje gości

Pistacjowa Dama idealna na urodziny lub imieniny. Kostka pistacjowo-malinowa oczaruje gości

Ciasto pistacjowe z orzeźwiającą nutą malin oraz maślanym, owocowym kremem to sprawdzony przepis na zachwyt u gości. Już na sam widok ręce same składają się do braw. Taka kostka pistacjowo-malinowa wbrew pozorom jest bardzo łatwa do zrobienia.

Ciasto Pistacjowa Dama
Ciasto Pistacjowa Dama
Źródło zdjęć: © Pyszności

Pistacjowa Dama to deser, który zapiera dech w piersiach. Zrobi wrażenie nawet na tych najbardziej wybrednych ciotkach, które niejedno ciasto w swoim życiu już jadły. Pistacjowo-malinowe ciasto ma jedną wadę — uzależnia tak bardzo, że już ciężko sięgnąć po inny podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama

Pistacjowa Dama z malinami

Pistacje w ostatnim czasie biją rekordy popularności, stały się bazą dubajskich przysmaków i obowiązkowym nadzieniem do rogalików. W tym przepisie trafiają jednak do ciasta, nadając mu niesamowity smak i charakter. Dodatek malin wprowadza rześką, letnią nutę. To duet po prostu idealny.

Pistacjowa Dama wygląda jak deser z najlepszej cukierni, ale przygotowanie jej w domu wcale nie jest tak trudne. To pyszne ciasto na urodziny, imieniny, komunię, rodzinne okazje czy wtedy, gdy chcemy zaserwować bliskimi iście królewski podwieczorek.

Składniki:

Ciasto pistacjowe:

  • 2/3 szklanki pokruszoncyh pistacji,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 100 g masła - miękkiego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki śmietanki 18 proc.,
  • 5 łyżek oleju roślinnego.

Dodatkowe składniki:

  • 450 g dżemu malinowego.

Krem maślany:

  • 200 g miękkie masła,
  • 3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki proszku z liofilizowanych malin,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacje zmiel w robocie kuchennym i dodaj do mąki pszennej. Orzechy nie muszą być zmielone na drobny pół.

Mąka pistacjowa
Mąka pistacjowa© Pyszności

Krok 2. Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj żółtka, mąkę z pistacjami, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wlej również śmietankę oraz olej. Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.

Ciasto pistacjowe
Ciasto pistacjowe© Pyszności

Krok 3. W misce utrzyj masło. Stopniowo dodawaj cukier puder wymieszany z liofilizowanymi malinami, mleko oraz ekstrakt waniliowy.

Maślany krem malinowy
Maślany krem malinowy© Pyszności

Krok 4. Wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Z jednej z nich odkrój ok. 1/3, pokrusz i odłóż na później. Spód będzie nieco cieńszy. Na pierwszym spodzie rozprowadź połowę dżemu, pół porcje masy maślanej i przykryj drugim biszkoptem.

Składanie ciasta
Składanie ciasta© Pyszności

Krok 5. Wyłóż pozostały dżem i krem maślany i posyp kawałkami pokruszonego biszkoptu. Wstaw do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Możesz udekorować dodatkowo listkiem mięty. Smacznego!

Pistacjowa Dama
Pistacjowa Dama© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie