Pistacjowa Dama idealna na urodziny lub imieniny. Kostka pistacjowo-malinowa oczaruje gości
Ciasto pistacjowe z orzeźwiającą nutą malin oraz maślanym, owocowym kremem to sprawdzony przepis na zachwyt u gości. Już na sam widok ręce same składają się do braw. Taka kostka pistacjowo-malinowa wbrew pozorom jest bardzo łatwa do zrobienia.
Pistacjowa Dama to deser, który zapiera dech w piersiach. Zrobi wrażenie nawet na tych najbardziej wybrednych ciotkach, które niejedno ciasto w swoim życiu już jadły. Pistacjowo-malinowe ciasto ma jedną wadę — uzależnia tak bardzo, że już ciężko sięgnąć po inny podwieczorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama
Pistacjowa Dama z malinami
Pistacje w ostatnim czasie biją rekordy popularności, stały się bazą dubajskich przysmaków i obowiązkowym nadzieniem do rogalików. W tym przepisie trafiają jednak do ciasta, nadając mu niesamowity smak i charakter. Dodatek malin wprowadza rześką, letnią nutę. To duet po prostu idealny.
Pistacjowa Dama wygląda jak deser z najlepszej cukierni, ale przygotowanie jej w domu wcale nie jest tak trudne. To pyszne ciasto na urodziny, imieniny, komunię, rodzinne okazje czy wtedy, gdy chcemy zaserwować bliskimi iście królewski podwieczorek.
Składniki:
Ciasto pistacjowe:
- 2/3 szklanki pokruszoncyh pistacji,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 100 g masła - miękkiego,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- pół szklanki śmietanki 18 proc.,
- 5 łyżek oleju roślinnego.
Dodatkowe składniki:
- 450 g dżemu malinowego.
Krem maślany:
- 200 g miękkie masła,
- 3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki proszku z liofilizowanych malin,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pistacje zmiel w robocie kuchennym i dodaj do mąki pszennej. Orzechy nie muszą być zmielone na drobny pół.
Krok 2. Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj żółtka, mąkę z pistacjami, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wlej również śmietankę oraz olej. Powstałą masę przelej do blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.
Krok 3. W misce utrzyj masło. Stopniowo dodawaj cukier puder wymieszany z liofilizowanymi malinami, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 4. Wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Z jednej z nich odkrój ok. 1/3, pokrusz i odłóż na później. Spód będzie nieco cieńszy. Na pierwszym spodzie rozprowadź połowę dżemu, p ół porcje masy maślanej i przykryj drugim biszkoptem.
Krok 5. Wyłóż pozostały dżem i krem maślany i posyp kawałkami pokruszonego biszkoptu. Wstaw do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Możesz udekorować dodatkowo listkiem mięty. Smacznego!