Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić
Jeśli zastanawiasz się, czy wolisz na deser zjeść brownie, czy jednak postawić na domowe ciasteczka, ten przepis szybko rozwiążę twój dylemat.
Brownie z ciasteczkową warstwą to deser, który łączy w sobie intensywnie czekoladowy smak klasycznego brownie ze słodką, chrupiącą warstwą ciasteczek. To idealna propozycja dla niezdecydowanych, co wybrać na podwieczorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić
Brownie z ciasteczkami
Głębokie w smaku i mocno czekoladowe brownie ma miękką, lekko gliniastą konsystencję, którą przełamuje chrupka warstwa ciasteczkowej masy. Dzięki temu w pozornie prostym i niespecjalnie przyciągającym wzrok cieście sporo się dzieje. W tym słodkim smaku zdecydowanie można się zatracić.
Brownie z ciasteczkową warstwą to idealna propozycja na każdą okazję, od rodzinnego spotkania po eleganckie przyjęcie. Takim połączeniem zaskoczysz swoich gości i sprawisz, że okrzykną cię mistrzem wypieków.
Składniki:
Warstwa ciasteczkowa:
- 60 g roztopionego masła,
- pół szklanki cukru brązowego,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- 1 szklanka czekoladowych dropsów.
Brownie:
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 3 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od masy ciasteczkowej. W misce połącz ze sobą jajka, cukier biały oraz brązowy. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, sodę oraz mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj i dorzuć czekoladowe dropsy lub posiekaną czekoladę.
Krok 2. W rondelku rozpuść masło wraz z czekoladą mleczną i gorzką. Do miski wbij jajka i wymieszaj dobrze z cukrem. Wlej roztopioną, nieco przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
Krok 3. Do czekoladowej masy dodaj ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj 2/3 masy ciasteczkowej i wylej pozostałą masę czekoladową.
Krok 4. Na koniec dodaj pozostałe kawałki ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
Krok 5. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, pokrój je na kawałki i podaj. Smacznego!