Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Jeśli zastanawiasz się, czy wolisz na deser zjeść brownie, czy jednak postawić na domowe ciasteczka, ten przepis szybko rozwiążę twój dylemat.

Brownie ciasteczkoweBrownie ciasteczkowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Brownie z ciasteczkową warstwą to deser, który łączy w sobie intensywnie czekoladowy smak klasycznego brownie ze słodką, chrupiącą warstwą ciasteczek. To idealna propozycja dla niezdecydowanych, co wybrać na podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Brownie z ciasteczkami

Głębokie w smaku i mocno czekoladowe brownie ma miękką, lekko gliniastą konsystencję, którą przełamuje chrupka warstwa ciasteczkowej masy. Dzięki temu w pozornie prostym i niespecjalnie przyciągającym wzrok cieście sporo się dzieje. W tym słodkim smaku zdecydowanie można się zatracić.

Brownie z ciasteczkową warstwą to idealna propozycja na każdą okazję, od rodzinnego spotkania po eleganckie przyjęcie. Takim połączeniem zaskoczysz swoich gości i sprawisz, że okrzykną cię mistrzem wypieków.

Składniki:

Warstwa ciasteczkowa:

  • 60 g roztopionego masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka czekoladowych dropsów.

Brownie:

  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od masy ciasteczkowej. W misce połącz ze sobą jajka, cukier biały oraz brązowy. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, sodę oraz mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj i dorzuć czekoladowe dropsy lub posiekaną czekoladę.

Masa ciasteczkowa
Masa ciasteczkowa © Pyszności

Krok 2. W rondelku rozpuść masło wraz z czekoladą mleczną i gorzką. Do miski wbij jajka i wymieszaj dobrze z cukrem. Wlej roztopioną, nieco przestudzoną czekoladę i wymieszaj.

Masa jajeczna z czekoladą
Masa jajeczna z czekoladą © Pyszności

Krok 3. Do czekoladowej masy dodaj ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj 2/3 masy ciasteczkowej i wylej pozostałą masę czekoladową.

Brownie z ciasteczkami
Brownie z ciasteczkami © Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaj pozostałe kawałki ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.

Brownie z ciasteczkami gotowe do pieczenia
Brownie z ciasteczkami gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, pokrój je na kawałki i podaj. Smacznego!

Brownie z ciasteczkami
Brownie z ciasteczkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥