PrzepisProste przepisyWiększość po świętach ma w szafkach. Upiecz to ciacho, bo inaczej na pewno się zmarnuje

Większość po świętach ma w szafkach. Upiecz to ciacho, bo inaczej na pewno się zmarnuje

Zapach pierników większości kojarzy się z grudniem, ale mało kto zużywa całe opakowanie przyprawy korzennej. Jeśli nie chcesz, żeby czekało do grudnia i w między czasie wywietrzała, żeby finalnie trafić do kosza, zrób to pyszne ciasto. Upieczesz raz i będziesz powtarzać co tydzień do końca zimy.

Ciasto z przyprawą piernikową można zajadać przez całą zimę
Ciasto z przyprawą piernikową można zajadać przez całą zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mięciutkie, pachnące cynamonem, goździkami i kardamonem ciasto korzenne można podkręcić dodatkiem czekolady. Taki rodzaj brownie z pewnością uda się każdemu. Dla dodatkowego smaczku do masy można dorzucić nasączone w likierze lub mocnej herbacie suszone owoce. Testowałam wersję zarówno z pokrojonymi morelami, jak i wiśniami - obie są doskonałe!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Ile można przechowywać przyprawy?

Z pewnością wiele osób po świętach ma w swoich kuchennych szafkach zapasy przypraw. Goździki, kardamon czy najpopularniejszy cynamon, a także wygodne w użyciu mieszanki jak przyprawa piernikowa, po otwarciu nie mogą leżeć wiecznie. Wraz z upływem czasu wyparowuje to, co w nich najcenniejsze, czyli aromat. Jeśli liczysz więc na aromatyczne ciasto po roku od otwarcia, możesz się gorzko rozczarować. Drugi powód, dlaczego lepiej wykorzystać je wcześniej niż czekać do momentu porządków i wyrzucenia do kosza, to ryzyko, że zagnieżdżą się w nich mole lub inne kuchenne insekty i finalnie również produkt trafi do kosza.

Przepis na piernikowe brownie

Dodatek bakalii moczonych w płynie (nalewka lub mocna herbata) sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i smakowite.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • suszone morele lub wiśnie (opcjonalnie),
  • cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach 22x22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W garnuszku roztop masło. Dodaj po chwili pokrojone czekolady. Odstaw do wystudzenia.
  3. Jajka wbij do miski, ubij na pianę, stopniowo dosypując cukier. Powinien wyjść jasny, dobrze napowietrzony krem.
  4. Dosypuj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także przyprawę do piernika. Miksuj na małych obrotach.
  5. Gotową masę na ciasto brownie piernikowe przelej do formy.
  6. Odsączone, wcześniej namoczone owoce dodaj na wierzch, lekko wciskając.
  7. Piecz do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 minut.
  8. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie