Większość po świętach ma w szafkach. Upiecz to ciacho, bo inaczej na pewno się zmarnuje
Zapach pierników większości kojarzy się z grudniem, ale mało kto zużywa całe opakowanie przyprawy korzennej. Jeśli nie chcesz, żeby czekało do grudnia i w między czasie wywietrzała, żeby finalnie trafić do kosza, zrób to pyszne ciasto. Upieczesz raz i będziesz powtarzać co tydzień do końca zimy.
Mięciutkie, pachnące cynamonem, goździkami i kardamonem ciasto korzenne można podkręcić dodatkiem czekolady. Taki rodzaj brownie z pewnością uda się każdemu. Dla dodatkowego smaczku do masy można dorzucić nasączone w likierze lub mocnej herbacie suszone owoce. Testowałam wersję zarówno z pokrojonymi morelami, jak i wiśniami - obie są doskonałe!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Ile można przechowywać przyprawy?
Z pewnością wiele osób po świętach ma w swoich kuchennych szafkach zapasy przypraw. Goździki, kardamon czy najpopularniejszy cynamon, a także wygodne w użyciu mieszanki jak przyprawa piernikowa, po otwarciu nie mogą leżeć wiecznie. Wraz z upływem czasu wyparowuje to, co w nich najcenniejsze, czyli aromat. Jeśli liczysz więc na aromatyczne ciasto po roku od otwarcia, możesz się gorzko rozczarować. Drugi powód, dlaczego lepiej wykorzystać je wcześniej niż czekać do momentu porządków i wyrzucenia do kosza, to ryzyko, że zagnieżdżą się w nich mole lub inne kuchenne insekty i finalnie również produkt trafi do kosza.
Przepis na piernikowe brownie
Dodatek bakalii moczonych w płynie (nalewka lub mocna herbata) sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i smakowite.
Składniki:
- 200 g masła,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 100 g białej czekolady,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- suszone morele lub wiśnie (opcjonalnie),
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach 22x22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztop masło. Dodaj po chwili pokrojone czekolady. Odstaw do wystudzenia.
- Jajka wbij do miski, ubij na pianę, stopniowo dosypując cukier. Powinien wyjść jasny, dobrze napowietrzony krem.
- Dosypuj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także przyprawę do piernika. Miksuj na małych obrotach.
- Gotową masę na ciasto brownie piernikowe przelej do formy.
- Odsączone, wcześniej namoczone owoce dodaj na wierzch, lekko wciskając.
- Piecz do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 minut.
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.