Zrób zamiast zwykłych gofrów. Są chrupiące, pyszne i zdrowe
Gofry to smak dzieciństwa i spacerów nadmorskimi promenadami. Nie muszą być jednak pełną kalorii, średnio zdrową przekąską. Wystarczy zamienić kilka składników, by chrupiącymi goframi cieszyć się nie tylko od święta.
Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Nie oprze im się żaden miłośnik słodkości, bez względu na wiek. Gofry twarogowe to pyszna propozycja zarówno na słodki podwieczorek, jak i pyszne drugie śniadanie. Wystarczy kilka prostych składników, chwila miksowania i można cieszyć się pysznym smakiem bez łamania noworocznych postanowień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć
Chrupiące gofry twarogowe
Gofry twarogowe to nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Dzięki zastosowaniu twarogu, białek jaj oraz owoców, stają się one bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
Twaróg jest dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Twaróg zawiera również wapń, który jest ważny dla zdrowych kości i zębów.
Maliny, borówki i truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami, a także w błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego. Syrop z agawy jest naturalnym słodzikiem, który zawiera mniej kalorii niż tradycyjny cukier.
Składniki:
- 200 g twarogu chudego,
- 2 białka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 100 g mąki pszennej.
Dekoracja:
- maliny,
- borówki,
- truskawki,
- syrop z agawy,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż chudy twaróg, dodaj jajka, białka, cukier oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj masę, dobrze rozgniatając twaróg.
Krok 2. Porcje masy wykładaj do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Piecz, aż będą chrupiące i złociste. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Po upieczeniu odstaw gofry na ruszt lub kratkę - dzięki temu zachowają swoją chrupkość.
Krok 3. Gotowe gofry podaj ze świeżymi owocami oraz syropem z agawy. Możesz sięgnąć również po inne ulubione dodatki, na przykład banany z masłem orzechowym, pestki granatu, mango czy czekoladę. Smacznego!