Na wizytę teściowej piekę sernik. Za każdym razem prosi o porcję na wynos

Ten sernik szybko stanie się gwiazdą stołu, przyciągając uwagę wszystkich gości. Obowiązkowa pozycja na rodzinnych spotkaniach, po której zbierzesz same komplementy.

Pyszny sernik z kakaoPyszny sernik z kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sernik to jedno z ciast, które od lat pojawia się na polskich stołach. Nie może zabraknąć go w czasie świąt, pojawia się na imieninach, urodzinach czy zwykłych spotkaniach ze znajomymi. To mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Biała, kremowa masa serowa doskonale kontrastuje z ciemnym ciastem, dzięki czemu już samo patrzenie na ten deser jest przyjemnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Sernik na kakaowym spodzie

Kiedy pierwszy raz podałam ten sernik, nawet moja teściowa nie mogła nachwalić się, jaki jest smaczny. Od tego czasu na pytanie, co upiec na rodzinną imprezę, za każdym razem słyszę prośby o to ciasto. I nic w tym dziwnego, bo jest aksamitny, rozpływający się w ustach, a połączenie intensywnego kakao z delikatnym serem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sernik królewski
Sernik królewski © Adobe Stock

Składniki:

Na spód i kruszonkę:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g kakao,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 50 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz jajko i szybko zagnieć ciastem.
  3. Podziel je na części: 2/3 i 1/3. Obie porcje owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 15 minut.
  4. Formę o wymiarach ok. 24 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Większą porcją ciasta wyłóż spód. Nakłuj go widelcem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  7. W dużej misce umieść twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier wanilinowy (lub ekstrakt) oraz roztopione, przestudzone masło.
  8. Budyń w proszku dokładnie wymieszaj z mlekiem, tak aby nie było grudek, a następnie dodaj do masy serowej.
  9. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników, na niskich obrotach. Ważne, aby nie napowietrzać masy zbyt mocno, bo sernik może opaść.
  10. Na podpieczony i przestudzony spód wyłóż równomiernie masę serową.
  11. Wyjmij z lodówki resztę ciemnego ciasta i rozkrusz je równomiernie na wierzchu sernika. Możesz to zrobić palcami, tworząc nieregularne kawałki.
  12. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60-70 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, a środek lekko drżący.
  13. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do ostygnięcia w środku przez około godzinę. To zapobiegnie jego opadnięciu.
  14. Po całkowitym ostygnięciu sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu masa serowa nabierze idealnej konsystencji.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze