Na wizytę teściowej piekę sernik. Za każdym razem prosi o porcję na wynos

Ten sernik szybko stanie się gwiazdą stołu, przyciągając uwagę wszystkich gości. Obowiązkowa pozycja na rodzinnych spotkaniach, po której zbierzesz same komplementy.

Pyszny sernik z kakaoPyszny sernik z kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sernik to jedno z ciast, które od lat pojawia się na polskich stołach. Nie może zabraknąć go w czasie świąt, pojawia się na imieninach, urodzinach czy zwykłych spotkaniach ze znajomymi. To mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Biała, kremowa masa serowa doskonale kontrastuje z ciemnym ciastem, dzięki czemu już samo patrzenie na ten deser jest przyjemnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Sernik na kakaowym spodzie

Kiedy pierwszy raz podałam ten sernik, nawet moja teściowa nie mogła nachwalić się, jaki jest smaczny. Od tego czasu na pytanie, co upiec na rodzinną imprezę, za każdym razem słyszę prośby o to ciasto. I nic w tym dziwnego, bo jest aksamitny, rozpływający się w ustach, a połączenie intensywnego kakao z delikatnym serem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sernik królewski
Sernik królewski © Adobe Stock

Składniki:

Na spód i kruszonkę:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g kakao,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 50 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz jajko i szybko zagnieć ciastem.
  3. Podziel je na części: 2/3 i 1/3. Obie porcje owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 15 minut.
  4. Formę o wymiarach ok. 24 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Większą porcją ciasta wyłóż spód. Nakłuj go widelcem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  7. W dużej misce umieść twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier wanilinowy (lub ekstrakt) oraz roztopione, przestudzone masło.
  8. Budyń w proszku dokładnie wymieszaj z mlekiem, tak aby nie było grudek, a następnie dodaj do masy serowej.
  9. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników, na niskich obrotach. Ważne, aby nie napowietrzać masy zbyt mocno, bo sernik może opaść.
  10. Na podpieczony i przestudzony spód wyłóż równomiernie masę serową.
  11. Wyjmij z lodówki resztę ciemnego ciasta i rozkrusz je równomiernie na wierzchu sernika. Możesz to zrobić palcami, tworząc nieregularne kawałki.
  12. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60-70 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, a środek lekko drżący.
  13. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do ostygnięcia w środku przez około godzinę. To zapobiegnie jego opadnięciu.
  14. Po całkowitym ostygnięciu sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu masa serowa nabierze idealnej konsystencji.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe