Ta sałatka z kapusty pekińskiej robi prawdziwą furorę. Lepsza nawet od gyrosa

Jeśli myślisz o sałatce na imprezę rodzinną i nie masz ochoty na kolejnego gyrosa, jestem przekonana, że ta kompozycja przypadnie ci do gustu. Jest prosta, szybka i nie wymaga skrupulatnego układania równych warstw. Smaku dodaje pyszny sosik, który Polacy uwielbiają.

Sałatka idealna na imprezę i lunch do pracySałatka idealna na imprezę i lunch do pracy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatki z kapustą pekińską zawsze wychodzą pyszne – to dlatego, że to warzywo idealnie łączy w sobie zalety miękkiej sałaty i chrupiącej kapusty. Przygotowanie z niej surówki czy sałatki jest banalne – zgrabna, podłużna główka idealnie mieści się na desce do krojenia i nawet głąb jest na tyle miękki, że praktycznie całą można skroić do miski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Jeśli myślisz, że pekinka w sałatce jest tylko pustym wypełniaczem, to się grubo mylisz. Kapusta jest pełna witamin C, K,A i z grupy B. Znajduje się w niej kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Zawiera także wartościowe pierwiastki, takie jak wapń, potas czy magnez, oraz błonnik, regulujący pracę jelit.

"Chińska sałata" dostarcza do organizmu również siarkę, która korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto, dzięki antyoksydantom i związkom bioaktywnym, jest wartościowa również w profilaktyce antynowotworowej.

Sałatka z pekinką w wersji light

Kapusta sama w sobie zawiera niewielką ilość kalorii. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że poprzez dodatki takie jak smażony kurczak czy majonez, wartość energetyczna i zawartość tłuszczu w sałatce jest większa niż w każdym składniku osobno.

Aby odchudzić sałatkę, można przygotować kurczaka na parze lub w piekarniku. Również majonez możesz zostawić w lodówce – zamiast niego użyj samego gęstego jogurtu. Pyszny sos czosnkowy do sałatki przygotujesz również z serka wiejskiego, który wystarczy zblendować z wyrazistym dodatkami.    

Przepis na sałatkę z kurczakiem i kapustą pekińską

Pokrojone filety możesz wymieszać z przyprawą do gyrosa lub inną mieszanką do kurczaka, aby sałatka była bardziej wyrazista w smaku.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: przyprawa do gyrosa lub inna przyprawa do kurczaka, natka pietruszki lub szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Piersi kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia.
  2. Kapustę pekińską umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką i odsączoną kukurydzą z puszki.
  3. Dodaj ostudzonego kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z jogurtem i majonezem.
  4. Jeśli chcesz, posyp sałatkę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"