Ta sałatka z kapusty pekińskiej robi prawdziwą furorę. Lepsza nawet od gyrosa
Jeśli myślisz o sałatce na imprezę rodzinną i nie masz ochoty na kolejnego gyrosa, jestem przekonana, że ta kompozycja przypadnie ci do gustu. Jest prosta, szybka i nie wymaga skrupulatnego układania równych warstw. Smaku dodaje pyszny sosik, który Polacy uwielbiają.
Sałatki z kapustą pekińską zawsze wychodzą pyszne – to dlatego, że to warzywo idealnie łączy w sobie zalety miękkiej sałaty i chrupiącej kapusty. Przygotowanie z niej surówki czy sałatki jest banalne – zgrabna, podłużna główka idealnie mieści się na desce do krojenia i nawet głąb jest na tyle miękki, że praktycznie całą można skroić do miski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Jeśli myślisz, że pekinka w sałatce jest tylko pustym wypełniaczem, to się grubo mylisz. Kapusta jest pełna witamin C, K,A i z grupy B. Znajduje się w niej kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Zawiera także wartościowe pierwiastki, takie jak wapń, potas czy magnez, oraz błonnik, regulujący pracę jelit.
"Chińska sałata" dostarcza do organizmu również siarkę, która korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto, dzięki antyoksydantom i związkom bioaktywnym, jest wartościowa również w profilaktyce antynowotworowej.
Sałatka z pekinką w wersji light
Kapusta sama w sobie zawiera niewielką ilość kalorii. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że poprzez dodatki takie jak smażony kurczak czy majonez, wartość energetyczna i zawartość tłuszczu w sałatce jest większa niż w każdym składniku osobno.
Aby odchudzić sałatkę, można przygotować kurczaka na parze lub w piekarniku. Również majonez możesz zostawić w lodówce – zamiast niego użyj samego gęstego jogurtu. Pyszny sos czosnkowy do sałatki przygotujesz również z serka wiejskiego, który wystarczy zblendować z wyrazistym dodatkami.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i kapustą pekińską
Pokrojone filety możesz wymieszać z przyprawą do gyrosa lub inną mieszanką do kurczaka, aby sałatka była bardziej wyrazista w smaku.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 kapusta pekińska,
- 1 czerwona papryka,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: przyprawa do gyrosa lub inna przyprawa do kurczaka, natka pietruszki lub szczypiorek.
Wykonanie:
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia.
- Kapustę pekińską umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką i odsączoną kukurydzą z puszki.
- Dodaj ostudzonego kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z jogurtem i majonezem.
- Jeśli chcesz, posyp sałatkę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.