Przedwojenny przepis na mięciutkie bułeczki z serowym nadzieniem. Ślinka cieknie

Domowe drożdżówki to nie tylko smak dzieciństwa, ale także doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny słodyczy do codziennego życia. Oto sprawdzony przepis, który pozwoli ci cieszyć się tym klasycznym wypiekiem w domowym zaciszu.

Drożdżówki z seremDrożdżówki z serem
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Nic nie smakuje tak dobrze, jak drożdżówki z serem według przepisu babci. Są puszyste, mięciutkie i wilgotne. Ich tajemnica tkwi w dobrze dobranych składnikach, takich jak świeże drożdże i dobrze zmielony tłusty twaróg. Ważne jest, aby unikać gotowych serów z wiaderka, które mogą być zbyt rzadkie. Drożdżówki te są nie tylko pyszną przekąską, ale także mogą być częścią zbilansowanej diety, jeśli spożywane są z umiarem.

Na deser do popołudniowej kawy autorka bloga "Królestwo garów" proponuje kołaczyki z serem przygotowane według przedwojennego przepisu. Joanna zaczerpnęła recepturę na te pyszne drożdżówki z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Kołaczyki z serem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 4 żółtka jaj,
  • 40 g cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 130 ml letniego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła,
  • skórka otarta z cytryny.

Składniki na masę serową:

  • 300 g tłustego sera białego,
  • 60 g cukru,
  • cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
  • 2 jajka,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 20 g rodzynek,
  • jajko do smarowania.

Przygotowanie ciasta:

  1. Wsyp mąkę do dużej miski.
  2. Podgrzej lekko mleko, dodaj do niego drożdże i cukier, a następnie wymieszaj i odstaw na 15 min.
  3. Wlej mleko z drożdżami do mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Dodaj roztrzepane żółtka, sól oraz skórkę cytrynową, a następnie dokładnie wyrób ciasto.
  5. Dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie.
  6. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

  1. Zmiksuj ser z żółtkami, cukrem i wanilią.
  2. Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki, a następnie wymieszaj.
  3. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.

Formowanie i pieczenie:

  1. Podziel ciasto na 12-15 równych części.
  2. Uformuj z nich okrągłe bułeczki.
  3. Ułóż bułeczki w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blasze zmieści się około 9 bułeczek).
  4. Gdy bułeczki zaczną rosnąć, zrób w każdej z nich spore wgłębienie.
  5. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem.
  6. Nałóż masę serową w powstałe dołki.
  7. Kołaczyki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.


Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji