jak zrobić naleśniki

Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki, by zachwyciły podniebienia domowników i gości? Już za chwilę wszystko stanie się jasne, a Ty w mgnieniu oka opanujesz sztukę przyrządzania idealnych naleśników. Oj będzie się działo!

Naleśniki to danie lubiane przez dużych i małych. Można zrobić je szybko i na wielu sposobów. Wielbiciele słodkości uwielbiają naleśniki z dżemem, czekoladą czy owocami. Natomiast Ci, którzy wolą wytrawne obiady nie pogardzą naleśnikami ze szpinakiem.

Po pierwsze: ciasto

Dobre ciasto to połowa sukcesu, ponieważ zwykle pasuje do niego zarówno słodki, jak i słony farsz. Aby je zrobić potrzebujemy: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, szczyptę soli, 2 szklanki mąki i trochę oleju. Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były mega puszyste, zamiast zwykłej wody dodaj wodę gazowaną. Natomiast jeśli chcesz zrezygnować całkiem z wody, musisz pamiętać, aby dodać więcej mleka.

jak zrobić naleśniki

Cały proces rozpoczynamy od połączenia mokrych składników. Następnie zacznij dodawać stopniowo mąkę i sól. Pamiętaj, że uzyskana masa nie powinna mieć żadnych grudek, dlatego lepiej poświęcić więcej czasu przy mieszaniu, aby uzyskać zadawalające efekty.

Po połączeniu składników, odstaw miskę z zawartością na ok. 30 minut, aby mąka się „zawiązała”. Wówczas bardziej zgęstnieje i będzie puszysta. Jeśli po odstawieniu ciasto jest za gęste, możesz dodać do niego mleka lub mąki. Samodzielnie należy wyczuć odpowiednią konsystencję – po nabraniu na łyżkę, ciasto powinno się swobodnie przelewać, ale nie może być też za wodniste.

Po drugie: smażenie

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Przydatny może okazać się tutaj silikonowy pędzelek, dzięki któremu w szybki i prosty sposób rozprowadzisz małą ilość oleju na patelni. Patelnia powinna mieć równą powierzchnię, aby naleśnik z każdej strony był dobrze usmażony.

jak zrobić naleśniki

Naleśniki smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oczywiście należy cały czas pilnować patelnię, aby nie przypalić naleśników. I to wszystko!

Naleśniki z serem

Ser to chyba najpopularniejszy farsz do naleśników. Jednak nie wystarczy po prostu kupić kostkę twarogu i kłaść ją po kawałku na ciasto. Ser należy odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? 250 g twarogu najlepiej wymieszać lub zblendować z cukrem waniliowym (ilość zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki) oraz odrobiną cynamonu.

Jeśli chcesz uzyskać bogatszą wersję, możesz dodać żółtko z wyparzonego jajka, trochę budyniu waniliowego lub śmietany, w przypadku gdy ser jest zbyt suchy. Osoby, które unikają cukru, mogą zastąpić go miodem lub dojrzałym, rozgniecionym bananem. Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Do sera świetnie pasują rodzynki, które należy dodać już po zblendowaniu wszystkich składników. Naleśniki z serem można podawać z dodatkiem konfitury lub miodu, choć same również obłędnie smakują. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele!

Naleśniki ze szpinakiem

Choć kiedyś szpinak kojarzył się z niezbyt smacznymi liśćmi wmuszanymi dzieciom przez troskliwe mamy, dziś jest coraz bardziej lubiany i popularny. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Naleśniki ze szpinakiem z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od warzyw.

Opakowanie mrożonego szpinaku należy podsmażyć na patelni z ząbkiem rozgniecionego czosnku, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami do smaku. Kiedy szpinak już będzie miękki, dodaj do niego starty ser żółty i ok. pół małego kubka jogurtu naturalnego. Ser i jogurt dodaj według własnego uznania tak, by ser skleił szpinak, ale nie zrobił z niego brei. Takie nadzienie nakładamy do naleśników, które po zwinięciu warto podsmażyć na maśle lub włożyć do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach, by ładnie się zarumieniły.

jak zrobić naleśniki

Koniecznie daj znać, czy często przygotowujesz naleśniki dla swoich bliskich ❤️

Zobacz także: Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

beza

Beza – jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna

Beza to jeden z moich ulubionych deserów, któremu po prostu nie potrafię odmówić. Zwłaszcza jeśli mogę połączyć ją z masą z mascarpone i ulubionymi owocami. O tak, to genialna kombinacja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

I w tym miejscu muszę przyznać, że nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że przygotowanie idealnej bezy jest bardzo trudne. Co więcej, przez takie przesądy wielu moich rozmówców unika tego typu wypieków. A to duży błąd. Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz 😉 Okej, nie przedłużam dłużej i od razu przechodzimy do sedna sprawy!

Potrzebne składniki:

  • 7 białek
  • 320 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Beza – jak ją zrobić:

  1. Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Należy to robić w czystej i suchej misce. W białkach nie może znaleźć się nawet mała cząstka żółtek.
    białka
  2. Zacznij dodawać stopniowo cukier. Pamiętaj, musisz robić to powoli i małymi partiami, tak aby beza nie stała się płynna, a jednocześnie nie straciła kształtu. Cukier ubijamy do chwili, aż się całkowicie rozpuści.
  3. Na samym końcu dodaj ocet z białego wina i mąkę ziemniaczaną. Dzięki pierwszemu składnikowi ustabilizujesz bezę. Z kolei mąka ziemniaczana sprawi, że z wierzchu będzie grubsza i twardsza.
    beza
  4. Tak powstałą mieszankę umieść na blaszce do pieczenia, tworząc idealne koło. Beza na tym etapie powinna być lśniąca i sztywna.
  5. Swoje dzieło wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 150 stopni Celsjusza). Od razu po włożeniu, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. 2 godzin.
  6. Przestudzoną bezę udekoruj przy pomocy masy z mascarpone i ulubionych owoców. I to wszystko!
    gotowa beza

Jak sama widzisz przygotowanie bezy jest bajecznie proste. To kiedy zabierasz się za przygotowanie idealnego deseru?

Zobacz także: Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

Jak zrobić polewę czekoladową, aby wyszła za każdym razem? Czy istnieje jedna sprawdzona receptura? A może jest kilka rozwiązań, które warto zapamiętać?

Dziś postaram się odpowiedzieć na te pytania. I jak się okazuje, mam same dobre wieści. Po pierwsze, już za moment przekonasz się, że przygotowanie perfekcyjnej polewy czekoladowej wcale nie musi być trudne. Po drugie, aby ją przygotować wcale nie potrzebujesz sporej dawki produktów.

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, warto na wstępie powiedzieć, jak powinna wyglądać i zachowywać się idealna polewa czekoladowa. Otóż musi być ona gęsta i lśniąca jednocześnie. Nie powinniśmy mieć problemu z jej rozprowadzeniem na gotowym cieście. Co więcej, po wyjęciu z lodówki z łatwością można podzielić ją na mniejsze kawałki. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.

jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić polewę czekoladową – dwa sprawdzone przepisy

W kuchni Pyszności wykorzystujemy dwa przepisy. Pierwszy z nich jest bardzo prosty i składa się jedynie z dwóch składników. W tym przypadku mowa o czekoladzie (200-250 g) i śmietance 30% (200 ml). I tu możesz połączyć składniki w kąpieli wodnej lub po prostu podgrzać śmietankę i połączyć ją z podzieloną na kawałki czekoladą.

Druga opcja wymaga trochę więcej produktów.

Potrzebne składniki:

  • 140 g przesianego cukru pudru
  • 120 g masła
  • 70 g kakao
  • 8 łyżek mleka
jak zrobić polewę czekoladową

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na palniku umieść masło (podzielone na mniejsze kawałki).
  2. Do roztopionego masła dodaj cukier puder, kakao i mleko.
  3. Dokładnie wymieszaj, do chwili połączenia składników w idealną polewę czekoladową.
jak zrobić polewę czekoladową

I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie idealnej polewy czekoladowej wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dobry przepis, a reszta to już bułka z masłem.

Zobacz także:  Jak zrobić lukier w zaciszu własnego domu?

jak zrobić puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!

Już za chwilę dowiesz się jak zrobić puree z dyni w domowym zaciszu. Ta wiedza z pewnością okaże się przydatna, zwłaszcza jesienią, kiedy wykorzystujemy sporo przepisów z tym warzywem.

I jeśli myślisz, że cały proces jest skomplikowany i mega długi, mam dla Ciebie kolejną dobrą wiadomość. Przygotowanie puree z dyni to bułka z masłem, dlatego od razu zabieramy się do działania!

upieczona dynia

 

Potrzebne składniki:

  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • papier do pieczenia
  • forma do pieczenia

Puree z dyni – krok po kroku:

  1. Podziel dynię na mniejsze kawałki.
    jak zrobić puree z dyni
  2. Następnie usuń dokładnie wszystkie pestki z warzywa.
  3. Ułóż kawałki dyni w formie do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Polej delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po wizycie w piekarniku wnętrze dyni powinno być miękkie.
    upieczona dynia
  5. Upieczone kawałki dyni obierz ze skórki. Po czym zblenduj.
  6. I puree z dyni jest już gotowe!
    jak zrobić puree z dyni

Dynia w takiej formie sprawdzi się zarówno przy pracy nad pysznym obiadem, jak i przygotowaniem deseru, czy też ciasta.

Zobacz także: Jak zrobić lukier w zaciszu własnego domu?

jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier w zaciszu własnego domu?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się: jak zrobić lukier we własnym domu, zaraz poznasz wszystkie szczegóły 😉

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, muszę przyznać, że zanim zaczęła się moja przygoda z pieczeniem, byłam przekonana, że zrobienie idealnego lukru to nie lada wyzwanie. Jak się jednak okazało wcale nie musi tak być. Co więcej istnieje kilka sprawdzonych patentów na przygotowanie perfekcyjnej mieszanki.

#1 Jak zrobić lukier z mleka i cukru pudru

Zaczynamy od mojej ulubionej kombinacji, którą stosuje najczęściej w kuchni Pyszności. Mowa tu o kombinacji cukru pudru (szklanka) i mleka (1-2 łyżki).

W niewielkiej misce łączę ze sobą przesiany cukier puder i mleko. Mieszam energicznie składniki, do chwili aż się dobrze połączą. Mieszanka nie powinna mieć żadnych grudek i spływać gęstym strumienień z łyżki.

#2 Białko i cukier puder

białko i cukier puder

Bardzo popularny jest również przepis na domowy lukier, który łączy w sobie białko i cukier. W tym przypadku na szklankę cukru pudru przypada jedno białko.

Ten patent warto wykorzystać w przypadku przepisów, kiedy to używasz tylko żółtka i nie wiesz co zrobić z białkami. Pomocy okaże się tu także mikser, białko i cukier puder powinnaś łączyć na małych obrotach.

#3 Lukier cytrynowy

lukier cytrynowy

Pisząc o domowych sposobach przygotowania pysznego lukru, muszę wspomnieć również o mieszance z cytryną.

W tym przypadku do przesianego cukru pudru (szklanka) dodajesz 1-2 łyżki soku z cytryny. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny warto dodać do cukru pudru przez sitko, aby do mieszanki nie trafiły pestki lub kawałki cytrusa.

#4 Sposoby na barwienie domowego lukru

Z domowym lukrem oczywiście można zaszaleć. I nie musisz wcale prezentować go w tradycyjnej kolorystyce. Wystarczy, że do gotowej mieszanki dodasz odrobinę barwnika spożywczego i lukier w ciągu kilku sekund nabierze kolorowych rumieńców!

Jeśli nie chcesz skorzystać z gotowych rozwiązań, zawsze możesz dodać do lukru następujące składniki:

  • sok z buraków – dzięki czemu lukier uzyska czerwony kolor
  • miętę lub sok ze szpinaku  – nadadzą mieszance głęboki odcień zieleni
  • marchew – sok z tego warzywa świetnie sprawdzi się podczas wypieków na Halloween, tworząc piękną pomarańczą barwę
  • sok z cytryny – sprawi, że biały lukier zmieni się w lekko żółtawą mieszankę

Kilka słów na koniec…

jak zrobić lukier

Teraz już wiesz jak zrobić lukier w domowym zaciszu. Na koniec przypominam tylko dla utrwalenia, że cukier puder powinien być przesiany. Składniki należy łączyć energicznie, a uzyskana mieszanka musi być gęsta, gładka i dobrze połączona.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować lukier. Co więcej, masz kilka opcji do wyboru! I za każdym razem możesz podawać go w innym kolorze. Twoje wypieki nigdy nie będą nudne z lukrem w takiej postaci 😉

Zobacz także: Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!

Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!

Za oknem mamy piękną jesień, nic więc dziwnego, że na naszej skrzynce pojawiło się sporo wiadomości z zapytaniem jak ugotować grzyby?

Sami jesteśmy ogromnymi zwolennikami tego typu produktów, dlatego stwierdziliśmy, że przygotujemy mini ściągę, dzięki której nasi fani będą wiedzieć jak postępować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi oraz suszonymi grzybami.

Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy podkreślić, że czas gotowania grzybów jest uzależniony od kilu ważnych kwestii, a mianowicie: rozmiarów grzybów, ich odmiany oraz tego czy są świeże, czy suszone.

#1 Oczyszczenie grzybów

jak ugotować grzyby

Zanim odpowiemy na pytanie jak ugotować grzyby, musisz pamiętać, że cały proces powinien rozpocząć się od oczyszczenia. I tu przydatny okaże się pędzelek lub czysta myjka, którą ostrożnie należy przetrzeć każdy grzyb. W ten sposób pozbędziesz się wszystkich nieproszonych elementów, przyniesionych z lasu.

Jeśli grzyby są bardzo zabrudzone, zaserwuj im szybką kąpiel i wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego.

Duże okazy warto pokroić na mniejsze części, zaś bardzo małe grzybki możesz ugotować w całości.

#2 Jak ugotować grzyby świeże i mrożone?

jak ugotować grzyby

Zarówno w przypadku świeżych, jak i mrożonych grzybów, proces gotowania będzie przebiegał podobnie. Oczyszczone i pokrojone grzyby umieszczamy w garnku z wodą (tak aby woda zakryła wszystkie grzyby) i gotujemy od 15 do 35 minut. Proces gotowania może być tu uwarunkowany rozmiarami grzybów, rodzajem i formą w jakiej się znajdują. Czas gotowania zaczynami liczyć od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Do gotujących się grzybów możesz dodać oczywiście przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn i kminek. Dzięki nim grzyby zyskają dodatkowy aromat, a jednocześnie nie będą tak bardzo ciężkostrawne.

I na koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Jak sprawdzić, czy grzyby są już gotowe? Wystarczy wziąć widelec i skosztować mały kawałek. Jeśli grzyby są miękkie, możesz zdjąć je z palnika. Następnie odcedź je, zachowując wywar, który może posłużyć za bazę sosu lub zupy grzybowej.

#3 Jak postępować z suszonymi grzybami?

jak ugotować grzyby

Jeśli zdarzyło się tak, że masz większą ilość grzybów i nie chcesz ich wszystkich gotować za jednym zamachem, zawsze możesz je zasuszyć. Jak to zrobić?

Podobnie jak w przypadku świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy przełożyć je na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 40 stopni Celsjusza, program „góra-dół”). Pamiętaj, że cały proces powinien przebiegać przy uchylonych drzwiczkach, dlatego warto włożyć szczypce, oddzielając klapę od urządzenia. Cały proces wymaga sporo czasu, nawet kilka godzin.

To bardzo ważne, aby grzyby były perfekcyjnie zasuszone. Jeśli pozostanie w nich trochę wilgoci, mogą pokryć się pleśnią lub zamieszkają w niej mole. Z kolei jeśli przesuszysz grzyby, nie będą się do niczego nadawać.

Po zasuszenia grzybów możesz przechowywać je w szczelnych słoikach lub metalowych puszkach.

Jak ugotować grzyby suszone? Najpierw należy moczyć je w wodzie (kilka godzin), aby były smaczne i miękkie. Po moczeniu, przecedź grzyby i gotuj je w wodzie. I tu w przypadku jeśli zasuszyłeś duże okazy, proces gotowania może potrwać nawet godzinę. W przypadku podzielonych grzybów powinno wystarczyć ok. 25 minut.

#4 Czy grzyby należy gotować przed mrożeniem?

W tym przypadku opinie są podzielone. Zwolennicy gotowania grzybów, zalecają 10-15 minutowe gotowanie w wodzie. Są i osoby, które stawiają na blanszowanie. Czym jest ten proces? Otóż chodzi tu o zanurzenie grzybów we wrzątku na kilkanaście sekund. I to wszystko!

jak ugotować grzyby

Daj znać czy wiedziałeś wcześnie jak ugotować grzyby, aby wydobyć ich największe atuty 👍

Zobacz także: Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem