ekspresowe ciasto z truskawkami

Ekspresowe ciasto z truskawkami idealne na lato

Ekspresowe ciasto z truskawkami to idealna kombinacja na lato. Jest to również genialna propozycja dla osób, które nie przepadają za wypiekami z dużą ilością kremu. Proste, ale jednocześnie wyjątkowe w smaku ciasto, ma po prostu w sobie to „coś” 😍

Zanim przejdziemy do składników i całego procesu przygotowania naszego wypieku, pamiętaj o dwóch podstawowych zasadach. Po pierwsze, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim weźmiesz się do pracy, wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Po drugie, nie mieszaj składników zbyt długo, aby ciasto nie straciło swojej „pulchności”.

Ciasto truskawkowe – składniki:
ekspresowe ciasto z truskawkami

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklankę jogurtu naturalnego
  • szklankę drobnego cukru (lub 3/4 szkl. cukru pudru)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • truskawki (możesz użyć tu również innych owoców)

Instrukcja – krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od połączenia jajek i cukru.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  2. Kiedy mieszanka stanie się puszysta i nabierze ładnego, żółtego koloru, możesz zacząć dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Jako kolejne składniki dodaj jogurt naturalny i olej.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia (moja forma ma 24 cm średnicy). Nie zapomnij wcześniej zabezpieczyć jej przy pomocy papieru do pieczenia. Pamiętaj, żeby papier znalazł się zarówno na spodzie, jak i bokach formy, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz ciasto.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  5. Na wierzchu mieszanki ułóż plastry truskawek.
    ekspresowe ciasto z truskawkami
  6. Teraz wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut (temp. 180 stopni, program: góra-dół, bez termoobiegu).
  7.  Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem, polej polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!
    ekspresowe ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami to prawdziwy hit w mojej rodzinie, daj znać jak to wygląda u Ciebie 😍

Zobacz także: Sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

12 pomysłów na wykorzystanie foremki do kostek lodu

Znasz mnie już od dłuższego czasu i doskonale wiesz, że lubię korzystać w kuchni z genialnych trików, które ułatwiają pracę. Tym razem tematem przewodnim staną się foremki do kostek lodu.

Te niepozorne gadżety można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, o czym przekonasz się już za moment 😉

foremki do kostek lodu

Foremki do kostek lodu – jak je użyć:

#1 Kostki do lodu z dodatkiem mięty – zaczynamy od standardowych rozwiązań. Umieść w foremce świeżą miętę i wypełnij każdą przegródkę wodą. Wstaw do zamrażarki i w razie potrzeby dodaj do drinków lub zwykłej wody. Dzięki temu rozwiązaniu w Twojej kuchni nigdy nie zabraknie mięty!

#2 Mrożona kawa – foremki do kostek lodu możesz wypełnić również kawą, dzięki czemu w szybki i prosty sposób przygotujesz kawę mrożoną dla swoich bliskich. To sprawdzony i idealny patent na letnie upały.

mrożona kawa

#3 Sosy – nie wiem jak Ty, ale ja lubię mieć zapasy ulubionych składników w swojej kuchni. Nie inaczej jest w przypadku podstawowych sosów jak: marina, czy beszamel. Przygotowany i ostudzony sos rozprowadzam w foremce na kostki lodu i mrożę. Dzięki temu zabiegowi, mam zawsze pod ręką gotowe półprodukty i skracam czas gotowania.

#4 Świeże zioła – w kuchni nie może zabraknąć także świeżych ziół, które podkreślają smak naszych dań. I przy pomocy foremki do kostek lodu możesz zrobić małe zapasy. Umieść w gadżecie gałązki świeżych ziół i zalej oliwą z oliwek. Zamroź i wykorzystuj w razie potrzeby!

foremki do kostek lodu

#5 Mrożone kostki wina – jak się okazuje, w omawianych foremkach można przechowywać również wino. Gotowe kostki lodu w takiej postaci przydadzą się m.in. do wielu sosów.

#6 Mini deserek  – w foremce na kostki lodu możesz przygotować również mini deserki dla całej rodziny. Wystarczy, że umieścisz w środku świeże owoce i zalejesz je ostudzoną galaretką. Odstaw do lodówki na 2 godziny i to wszystko!

#7 Jajka – wiele przepisów wymaga jedynie żółtek lub białek, jak chociażby beza. I jeśli nie wiesz co zrobić z żółtkami, zawsze możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Oczywiście jajek nie mrozimy bezpośrednio w skorupkach, tylko przekładamy je do foremki na kostki lodu. I tu należy pamiętać, że możemy mrozić razem całe jajka (białko plus żółtko), same białka, jak i same żółtka (dodaj szczyptę soli lub cukru, aby nie zrobiło się „kleiste”). Rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce. Jajka należy poddać obróbce termicznej tego samego dnia.

jajka

#8 Serduszkowe deserki – w swoich zbiorach mam foremki na kostki lodu w różnych wersjach. I te bardziej fikuśne, jak np. serduszka, możesz wykorzystać do przygotowania deseru z czekoladą i owocami. Ciekawą inspiracją może okazać się również nasz przepis na sernik malinowy z czekoladą.

#9 Domowe kostki rosołowe – to kolejny niezastąpiony produkt w mojej kuchni. Wykorzystuje je bardzo często, dlatego wolę mieć pod ręką gotowy zapas. Ich przygotowanie jest bajecznie proste. Cały przepis już na Ciebie czeka!

domowe kostki rosołowe

#10 Bulion – w większej ilości możesz przygotować również różnego rodzaju bulion. Rozlej w foremce i wstaw do zamrażarki. W razie potrzeby będziesz mieć go zawsze w swojej kuchni!

#11 Mimosa –  wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamrozić maliny z szampanem. I potem połączyć je z sokiem pomarańczowym. I pyszna mimosa jest już gotowa!

foremki-do-kostek-lodu

#12 Sushi – i na koniec pomysł na oryginalne i ciekawe zarazem sushi w domowym wykonaniu. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

foremki-do-kostek-lodu

Jak sama widzisz, pomysłów na wykorzystanie foremki do kostek lodu jest cała masa! Koniecznie daj mi znać, który z zaprezentowanych sposobów spodobał Ci się najbardziej.

Zobacz także: Sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

Sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

Tradcyjne pancakes to moim zdaniem „must have” w każdej kuchni. Kultowe naleśniki amerykańskie mają w sobie to „coś”, dlatego nie sposób im odmówić! Sama robię je bardzo często i podaje na różne sposoby, dzięki czemu moi bliscy nigdy nie mają ich dość.

A skoro mowa już o różnych wersjach, to dzisiaj pragnę zaprezentować Ci podstawy przepis na amerykańskie naleśniki. Jeśli jednak chciałabyś zaszaleć i połączyć je z owocami, a nawet warzywami, zapraszam na naszą stronę, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji. Jest z czego wybierać 😉

Pancakes – potrzebne składniki:

  • 140 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g przesianej mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 roztrzepane jajka
  • ulubione owoce do dekoracji, zazwyczaj stawiam na maliny i borówki
  • polecam również użyć syrop klonowy, sos czekoladowy, bądź miód
sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes

Jak zrobić tradycyjne pancakes:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania składników. Pamiętaj, muszą mieć one temperaturę pokojową, dlatego wyjmij wcześniej z lodówki jajka i mleko. Nie zapomnij również przesiać mąki.
  2. W pierwszej kolejności połącz suche składniki, a mianowicie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
    sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes
  3. W większej misce umieść mleko, olej i jajka. Dobrze wymieszaj, po czym dodaj suchą mieszankę.
  4. Gdyby powstała mieszanka była zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka. Z kolei jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki. Jeśli jednak będziesz trzymać się mojej gramatury, nie powinnaś mieć żadnych problemów z uzyskaniem idealnej mieszanki.
    łączenie składników na pancakes
  5. Gotowe ciasto na pancakes odstaw na 30 minut, aby składniki miały czas się dobrze połączyć.
  6. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Wcześniej możesz rozprowadzić na niej odrobinę masła lub oleju.
  7. Przy pomocy miarki nabierz trochę ciasta i rozprowadź je na patelni. Przewróć naleśniki na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawi się dużo pęcherzyków. Smaż jeszcze ok. 40 sekund i to wszystko!
    sprawdzony przepis na tradycyjne pancakes
  8. Udekoruj pancakes według upodobania i podaj swoim bliskim ❤️ Jeśli chcesz nadać swoim naleśnikom koloru, możesz zrobić to przy pomocy czerwonego buraka, szpinaku i kakako.
pancakes

Teraz już wiesz jak zrobić tradycyjne pancakes. Koniecznie daj mi znać, czy również lubisz serwować je na śniadanie swojej rodzinie 😉

Zobacz także: Naleśnik pieczony w piekarniku

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

W ramach cyklu #pysznościodpodstaw chcę pokazać Ci, jak zrobić sos beszamelowy. To jeden z podstawowych sosów, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Co więcej, jest mega prosty w przygotowaniu, dlatego nawet największy laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi 😉

Zanim przejdziemy do przepisu, muszę wspomnieć, że wiele ciekawych inspiracji na wykorzystanie sosu beszamel znajdziesz na naszej stronie. Możesz łączyć go m.in. z makaronem, czy ziemniakami. I w każdym wydaniu smakuje obłędnie 😉

Sos beszamelowy – składniki

Do przygotowania sosu beszamelowego będziesz potrzebować:

składniki na sos beszamelowy
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (może być również czarny pieprz)

Jak przygotować sos beszamelowy krok po kroku:

  1. Idealny sos beszamelowy przygotujesz przy pomocy patelni i rózgi kuchennej. Kluczem do sukcesu jest tutaj energiczne łączenie składników w taki sposób, aby nie powstały żadne grudki.
  2. Na rozgrzanej patelni umieść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj energicznie.
    jak zrobić sos beszamelowy
  3. Do powstałej zasmażki zacznij dodawać mleko. I tu mała porada. Do ciepłej zasmażki dodajemy zimne mleko, a do zimnej mieszanki ciepłe mleko.
  4. Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj przyprawy i dalej energicznie mieszaj.
    jak zrobić sos beszamelowy
  5. Po kilku minutach sos zgęstnieje, wtedy możesz zdjąć go z palnika.
  6. I możesz użyć go od razu, łącząc m.in. z makaronem. Lub możesz go ostudzić i przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce ok.3-4 dni.
    sos beszamelowy od podstaw
  7. I to wszystko. Już teraz wiesz, jak zrobić sos beszamelowy w domowym zaciszu!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o naszym przepisie. Jaka kolejna receptura Twoim zdaniem powinna znaleźć się w naszym kąciku #pysznościodpodstaw?

Zobacz także: Naleśnik pieczony w piekarniku

nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach

Nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach

Nuggetsy to kultowa przekąska, której nie potrafię się oprzeć zarówno ja, jak i cała moja rodzina. Nic więc dziwnego, że bardzo często przygotowuje je w swojej kuchni.

I jeśli w tym momencie pomyślałaś właśnie: „okej, wszystko brzmi bardzo fajnie, ale po jakimś czasie taka przekąska na pewno się znudzi” Mogę zapewnić Cię, że tak na pewno się nie stanie, a wszystko to za sprawą 4 panierek, które pomogą Ci przygotować idealne nuggetsy na wiele sposobów.

Chyba wszystko już jasne i możemy przechodzić do przepisu. Jak zwykle zaczniemy od składników, bo bez nich ani rusz 😉

Będziesz potrzebować:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. zmielonych orzechów
  • 3/4 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 3/4 szkl. preclów
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować nuggetsy – krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od pokrojenia kurczaka na mniejsze kawałki.
    nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach
  2. Zmiel orzechy, a precle i płatki kukurydziane przełóż do woreczka z suwakiem. Usuń nadmiar powietrza i zacznijcie pracować z wałkiem. Dzięki temu zabiegowi, podzielisz błyskawicznie składniki na mniejsze elementy, idealne do panierki.
    nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach
  3. Do mąki dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Wszystko co musisz teraz zrobić to, obtoczyć kawałki kurczaka w mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanych panierkach.
    nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach
  5. Przenieś nuggetsy na formę do pieczenia (oczywiście nie zapomnij o papierze do pieczenia). Blachę wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza, program góra-dół).
  6. I to wszystko! Smaczne nuggetsy na 4 sposoby są już gotowe ❤️
    nuggetsy z kurczaka w 4 panierkach

Koniecznie daj mi znać co myślisz o tym przepisie na nuggetsy 😉 Może stosujesz inne panierki, o których chciałabyś mi napisać?

Zobacz także: Naleśnik pieczony w piekarniku