Zalej ziemniaki colą i wymieszaj z białym proszkiem. Frytki wyjdą obłędne
Cola do frytek? Owszem, i to nie tylko w kubku, do popicia. Słodki napój sprawdzi się również jako pewnego rodzaju "marynata". I mimo że brzmi to jak żart (i to całkiem nieśmieszny, zwłaszcza w obliczu cen słodkich napojów), wielu osobom może ułatwić przygotowanie idealnie chrupiących frytek.
09.05.2024 17:21
Można kupić gotowe lub usmażyć w domu z mrożonki. Najlepsze są jednak te zrobione od podstaw samodzielnie - od obrania ziemniaka, po wyjęcie gotowych już chrupiących kąsków z tłuszczu. Patentów na idealne frytki jest mnóstwo, a szczególnym zainteresowaniem cieszy się ten z użyciem coli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na chrupiące frytki? Zalej je colą
Napój ten charakteryzuje duża zawartość cukru i to ze względu na to szalenie popularne staje się moczenie w nim frytek przed smażeniem. Cukier karmelizuje się pod wpływem działania wysokiej temperatury, a więc frytki z coli po usmażeniu będą chrupiące i sprężyste. Podobny efekt uzyskasz, mocząc frytki przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem cukru.
Moczenie frytek ma jeszcze jedną ważną funckję - sprawia, że wypłukuje się z nich nadmiar skrobi, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Pamiętaj, by dobrze osuszyć frytki po tym, jak wyjmiesz je z płynu. W przeciwnym razie olej będzie pryskał, a same kąski będą sflaczałe. Samo obtoczenie frytek w skrobi stworzy dodatkową "chrupiącą" warstwę. Pamiętaj też, by wybierając ziemniaki do frytek, sięgać po typ B lub C.
Chrupiące frytki w coli. Przepis
Składniki:
- 700 g ziemniaków typu B lub C,
- 1,5 litra napoju typu cola,
- 10 g skrobi,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Następnie przełóż je do dużego naczynia i zalej napoje typu cola. Odstaw całość na ok. 10 minut.
- Po tym ziemniaki odcedź i dokładnie osusz za pomocą bawełnianej ściereczki lub ręcznika papierowego.
- Osuszone frytki dokładnie wymieszaj ze skrobią. Zadbaj o to, by każdy ziemniaczany kąsek był dobrze pokryty skrobią.
- W garnku rozgrzej dużą ilość oleju, by móc smażyć frytki na głębokim tłuszczu. Do rozgrzanego oleju wrzucaj frytki partiami - tak, by nie skleiły się podczas smażenia.
- Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy.
- Oprósz ulubionymi przyprawami.