Zalej ziemniaki colą i wymieszaj z białym proszkiem. Frytki wyjdą obłędne

Cola do frytek? Owszem, i to nie tylko w kubku, do popicia. Słodki napój sprawdzi się również jako pewnego rodzaju "marynata". I mimo że brzmi to jak żart (i to całkiem nieśmieszny, zwłaszcza w obliczu cen słodkich napojów), wielu osobom może ułatwić przygotowanie idealnie chrupiących frytek.

Chrupiące frytki z coli Chrupiące frytki z coli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Można kupić gotowe lub usmażyć w domu z mrożonki. Najlepsze są jednak te zrobione od podstaw samodzielnie - od obrania ziemniaka, po wyjęcie gotowych już chrupiących kąsków z tłuszczu. Patentów na idealne frytki jest mnóstwo, a szczególnym zainteresowaniem cieszy się ten z użyciem coli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Patent na chrupiące frytki? Zalej je colą

Napój ten charakteryzuje duża zawartość cukru i to ze względu na to szalenie popularne staje się moczenie w nim frytek przed smażeniem. Cukier karmelizuje się pod wpływem działania wysokiej temperatury, a więc frytki z coli po usmażeniu będą chrupiące i sprężyste. Podobny efekt uzyskasz, mocząc frytki przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem cukru.

Moczenie frytek ma jeszcze jedną ważną funckję - sprawia, że wypłukuje się z nich nadmiar skrobi, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Pamiętaj, by dobrze osuszyć frytki po tym, jak wyjmiesz je z płynu. W przeciwnym razie olej będzie pryskał, a same kąski będą sflaczałe. Samo obtoczenie frytek w skrobi stworzy dodatkową "chrupiącą" warstwę. Pamiętaj też, by wybierając ziemniaki do frytek, sięgać po typ B lub C.

Po co moczyć frytki w coli przed smażeniem?
Po co moczyć frytki w coli przed smażeniem? © Pixabay

Chrupiące frytki w coli. Przepis

Składniki:

  • 700 g ziemniaków typu B lub C,
  • 1,5 litra napoju typu cola,
  • 10 g skrobi,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Następnie przełóż je do dużego naczynia i zalej napoje typu cola. Odstaw całość na ok. 10 minut.
  2. Po tym ziemniaki odcedź i dokładnie osusz za pomocą bawełnianej ściereczki lub ręcznika papierowego.
  3. Osuszone frytki dokładnie wymieszaj ze skrobią. Zadbaj o to, by każdy ziemniaczany kąsek był dobrze pokryty skrobią.
  4. W garnku rozgrzej dużą ilość oleju, by móc smażyć frytki na głębokim tłuszczu. Do rozgrzanego oleju wrzucaj frytki partiami - tak, by nie skleiły się podczas smażenia.
  5. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy.
  6. Oprósz ulubionymi przyprawami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej