To najzdrowszy napój, który polskie babcie piły, by wygładzić zmarszczki. Chroni nawet rakiem

Który napój wypada najlepiej pod względem właściwości zdrowotnych? Woda? Mleko? Herbata? Odpowiedź może Cię zaskoczyć. Tytuł najzdrowszego napoju nie przypada żadnemu z wymienionych. Najlepszym dla nas napojem okazuje się być... serwatka.

Serwatka - zapomniany napój naszych babćSerwatka - zapomniany napój naszych babć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

Serwatka — niemal zupełnie dziś zapomniana — jest prawdziwym skarbem zdrowia. Jest źródłem aminokwasów, dużej ilości witamin (zawiera między innymi biotynę i kwas pantotenowy) i składników mineralnych. To właśnie te elementy sprawiają, że jest ona tak cenna dla naszego organizmu. Nasze babcie znały właściwości serwatki i piły ją dla urody. Choćby po to, by wygładzić zmarszczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Niestety, w dzisiejszych czasach Polacy zapomnieli o istnieniu tego napoju. A szkoda, bo serwatka pomaga leczyć takie dolegliwości jak dna moczanowa. Oczywiście na tym lista jej zalet się nie kończy. Do tego jednak jeszcze przejdziemy. W tym miejscu chcemy jeszcze zaznaczyć, że serwatka to tak naprawdę efekt uboczny w trakcie tworzenia sera. Na pewno zgodzisz się z tym, że tego rodzaju efekty uboczne witamy z otwartymi ramionami!

Niezwykłe właściwości serwatki

Co zawiera serwatka? Przede wszystkim wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego jest źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki tym wartościom jest niskokaloryczna, wspiera trawienie oraz stymuluje ruchy jelit, przyspieszając przemianę materii. Aminokwasy są bardzo ważne dla organizmu. Mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie krwi. Tymczasem albuminy i laktoferyna wzmacniają odporność i wspierają układ odpornościowy. Serwatka zawiera również bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową oraz peptydy: składniki, które wzmacniają serce i usprawniają jego pracę.

Domowa serwatka? To możliwe!

Żeby ją uzyskać, należy wykorzystać jak najświeższe mleko krowie, które po dwóch dniach staje się kwaśniejsze, dzięki czemu proces staje się łatwiejszy. Jeśli nie masz możliwości dostania takiego mleka, postaw na produkt pasteryzowany.

Serwatka to produkt uboczny tworzenia twarogu
Serwatka to produkt uboczny tworzenia twarogu © Pexels | Los Muertos Crew

Czas na wykonanie. Mleko nieco podgrzewamy; musi zyskać temperaturę 22-28 stopni Celsjusza. Po chwili dodajemy 3-4 łyżki śmietany. Taką mieszankę zostawiamy na dwa dni i po tym czasie ponownie podgrzewamy mleko ze śmietaną. Podczas tego procesu napój zacznie się ścinać i wytworzy się twaróg. Powstały twaróg odcedzamy na sicie przez całą noc. Białawy płyn, który z niego wycieknie, to właśnie serwatka. Przelewamy ją do słoika i przechowujemy w lodówce. Należy spożyć ją w ciągu kilku dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀