To najzdrowszy napój, który polskie babcie piły, by wygładzić zmarszczki. Chroni nawet rakiem

Który napój wypada najlepiej pod względem właściwości zdrowotnych? Woda? Mleko? Herbata? Odpowiedź może Cię zaskoczyć. Tytuł najzdrowszego napoju nie przypada żadnemu z wymienionych. Najlepszym dla nas napojem okazuje się być... serwatka.

Serwatka - zapomniany napój naszych babćSerwatka - zapomniany napój naszych babć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

Serwatka — niemal zupełnie dziś zapomniana — jest prawdziwym skarbem zdrowia. Jest źródłem aminokwasów, dużej ilości witamin (zawiera między innymi biotynę i kwas pantotenowy) i składników mineralnych. To właśnie te elementy sprawiają, że jest ona tak cenna dla naszego organizmu. Nasze babcie znały właściwości serwatki i piły ją dla urody. Choćby po to, by wygładzić zmarszczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Niestety, w dzisiejszych czasach Polacy zapomnieli o istnieniu tego napoju. A szkoda, bo serwatka pomaga leczyć takie dolegliwości jak dna moczanowa. Oczywiście na tym lista jej zalet się nie kończy. Do tego jednak jeszcze przejdziemy. W tym miejscu chcemy jeszcze zaznaczyć, że serwatka to tak naprawdę efekt uboczny w trakcie tworzenia sera. Na pewno zgodzisz się z tym, że tego rodzaju efekty uboczne witamy z otwartymi ramionami!

Niezwykłe właściwości serwatki

Co zawiera serwatka? Przede wszystkim wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego jest źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki tym wartościom jest niskokaloryczna, wspiera trawienie oraz stymuluje ruchy jelit, przyspieszając przemianę materii. Aminokwasy są bardzo ważne dla organizmu. Mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie krwi. Tymczasem albuminy i laktoferyna wzmacniają odporność i wspierają układ odpornościowy. Serwatka zawiera również bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową oraz peptydy: składniki, które wzmacniają serce i usprawniają jego pracę.

Domowa serwatka? To możliwe!

Żeby ją uzyskać, należy wykorzystać jak najświeższe mleko krowie, które po dwóch dniach staje się kwaśniejsze, dzięki czemu proces staje się łatwiejszy. Jeśli nie masz możliwości dostania takiego mleka, postaw na produkt pasteryzowany.

Serwatka to produkt uboczny tworzenia twarogu
Serwatka to produkt uboczny tworzenia twarogu © Pexels | Los Muertos Crew

Czas na wykonanie. Mleko nieco podgrzewamy; musi zyskać temperaturę 22-28 stopni Celsjusza. Po chwili dodajemy 3-4 łyżki śmietany. Taką mieszankę zostawiamy na dwa dni i po tym czasie ponownie podgrzewamy mleko ze śmietaną. Podczas tego procesu napój zacznie się ścinać i wytworzy się twaróg. Powstały twaróg odcedzamy na sicie przez całą noc. Białawy płyn, który z niego wycieknie, to właśnie serwatka. Przelewamy ją do słoika i przechowujemy w lodówce. Należy spożyć ją w ciągu kilku dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami