PrzepisZupyDietetyczka gotuje po pracy odchudzającą zupę. Jest gotowa w 15 minut

Dietetyczka gotuje po pracy odchudzającą zupę. Jest gotowa w 15 minut

Zupa paprykowa nie jest zbyt popularnym daniem w naszych regionach, raczej wybierzemy rosół, pomidorową, barszcz, grzybową lub jarzynową. Pewna dietetyczka stawia jednak na paprykę. Bowiem z niej powstaje pyszna i bezglutenowa zupa odchudzająca.

Zupa paprykowa
Zupa paprykowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.09.2023 09:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa paprykowa ma mnóstwo składników odżywczych, które wspomagają pracę organizmu. Doskonale wie o tym dietetyczka Agnieszka Mielczarek z kanału "Jedz inaczej" i często przygotowuje ją po pracy. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, więc nie trzeba godzinami stać przy garach. Oprócz tego ma niewiele kalorii, więc możemy ją dosłownie pochłaniać. Same zalety, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Danie jest przede wszystkim dedykowane dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Zupa jest lekkostrawna, a dodatki w stylu bazylia i oregano wspomagają pracę narządów i układów w organizmie. Najważniejsze jednak, by zioła dodać na samym końcu, by nie zabić ich właściwości.

Dietetyczna zupa paprykowa o ciekawym smaku - przepis

Zacznij od przygotowania składników. Będą ci potrzebne:

  • papryki,
  • bataty,
  • cebula,
  • serek mascarpone,
  • passatę pomidorową,
  • listki bazylii i oregano,
  • parmezan,
  • pieczarki.
Zupa paprykowa
Zupa paprykowa© YouTube

Tak powstanie zupa paprykowa:

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia warzyw w cienkie plasterki. Jeśli kawałki będą grube, zupa znacznie dłużej będzie się gotowała. Cienkie plasterki — wystarczy 15 minut.
  2. Papryki, bataty i cebulę podsmażaj w garnku na rozgrzanym oleju.
  3. Oddzielnie podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem kilka pokrojonych pieczarek. Tutaj trzeba dodać, że najgorszym olejem do smażenia jest... słonecznikowy. Uwalnia on prozapalne składniki podczas obróbki termicznej.
  4. Warzywa posól i zalej wodą.
  5. Dodaj passatę pomidorową. Jeśli chcesz, by zupa była gęsta, dodaj więcej tego składnika. Gotuj 10 minut (jeśli masz grube kawałki warzyw, daj sobie trochę więcej czasu) pod przykryciem.
  6. Dodaj łyżkę mascarpone. Ser złagodzi goryczkę papryki.
  7. Zblenduj wszystkie składniki. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.
  8. Wylej zupę paprykową na talerzyk, dołóż bazylię i oregano. Dodaj też chrupiące pieczarki. Całość posyp odrobiną parmezanu.


Bezglutenowa ZUPA PAPRYKOWA w 15 minut. Moc witamin i mało kalorii.

paprykazupaprzepisy