WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Najlepszy sposób na marynowanie kotletów. Dosłownie będą rozpływać się w ustach

Kotlety schabowe to jedno z tych tradycyjnych dań, które zawsze robią wrażenie na niedzielnym stole. Są pyszne, chrupiące i soczyste, ale nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Jak zrobić kotlety schabowe, które będą rozpływać się w ustach?

Jak marynować kotlety schabowe?Jak marynować kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Marcin Michałowski

Kotlety schabowe to jedno z tych dań, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem podczas niedzielnego obiadu. Nic w tym dziwnego, ponieważ chrupiące kotlety, podawane z mizerią i ziemniaczkami, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jednak przygotowanie doskonałych kotletów schabowych wymaga pewnych umiejętności kulinarnych oraz odpowiedniej marynaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde?

Twarde kotlety schabowe to częsty problem, z którym zmagają się początkujący kucharze. Najczęstszą przyczyną jest zbyt krótki czas marynowania. Mięso potrzebuje dłuższej chwili, aby nasiąknąć smakiem i aromatem marynaty, a tym samym stać się bardziej miękkie i soczyste. Innymi przyczynami twardych kotletów schabowych mogą być:

  • Zbyt mocne rozbijanie mięsa. Rozbijanie mięsa tłuczkiem powinno być delikatne, aby nie uszkodzić włókien mięśniowych.
  • Zbyt wysoka temperatura smażenia. Kotlety schabowe należy smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły i nie stały się twarde.
  • Zbyt krótki czas smażenia. Kotlety schabowe należy smażyć z obu stron na złoty kolor, aby były soczyste.

Kotlety schabowe - odpowiednia marynata kluczem do sukcesu

Jeśli preferujesz tradycyjne smaki, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Schab wcześniej rozbij na cienkie kotlety, posól i posyp pieprzem, a następnie zanurz w marynacie z oleju i drobno posiekanej cebuli. Następnie wlej mleko, aby dokładnie przykryć mięso. Marynatę odstaw do lodówki na co najmniej 10 godzin, a następnie obtocz kotlety w mące, jajku i bułce tartej, i usmaż na złoty kolor z obu stron.

Istnieją różne rodzaje marynat na kotlety schabowe. Oto kilka propozycji:

  • Marynata musztardowo-keczupowa - to ciekawy sposób na urozmaicenie smaku kotletów. Wystarczy wymieszać musztardę i keczup, a później zalać kotlety. Na koniec odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata pikantna - to idealna marynata dla miłośników ostrych smaków. Musisz wymieszać musztardę dijon, pieprz cayenne, sos Worcestershire, cytrynę, sól, rukolę, oliwę, ocet balsamiczny, fetę i ostre papryczki. Następnie zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata azjatycka - to oryginalny sposób na przyrządzenie kotletów schabowych. Należy wymieszać czerwoną papryczkę chili, czosnek, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, sos sojowy, pastę Sambal Oelek oraz syrop z agawy. Na koniec zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata musztardowo-majonezowa - to delikatna marynata, która świetnie sprawdzi się dla osób nie przepadających za ostrymi smakami. Musisz wymieszać musztardę, majonez, sól, pieprz, słodką paprykę oraz granulowany czosnek. Następnie zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Stosując się do tych wskazówek, z pewnością przygotujesz kotlety schabowe, które będą rozpływać się w ustach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy