Najlepszy sposób na marynowanie kotletów. Dosłownie będą rozpływać się w ustach

Kotlety schabowe to jedno z tych tradycyjnych dań, które zawsze robią wrażenie na niedzielnym stole. Są pyszne, chrupiące i soczyste, ale nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Jak zrobić kotlety schabowe, które będą rozpływać się w ustach?

Jak marynować kotlety schabowe?Jak marynować kotlety schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Kotlety schabowe to jedno z tych dań, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem podczas niedzielnego obiadu. Nic w tym dziwnego, ponieważ chrupiące kotlety, podawane z mizerią i ziemniaczkami, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jednak przygotowanie doskonałych kotletów schabowych wymaga pewnych umiejętności kulinarnych oraz odpowiedniej marynaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde?

Twarde kotlety schabowe to częsty problem, z którym zmagają się początkujący kucharze. Najczęstszą przyczyną jest zbyt krótki czas marynowania. Mięso potrzebuje dłuższej chwili, aby nasiąknąć smakiem i aromatem marynaty, a tym samym stać się bardziej miękkie i soczyste. Innymi przyczynami twardych kotletów schabowych mogą być:

  • Zbyt mocne rozbijanie mięsa. Rozbijanie mięsa tłuczkiem powinno być delikatne, aby nie uszkodzić włókien mięśniowych.
  • Zbyt wysoka temperatura smażenia. Kotlety schabowe należy smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły i nie stały się twarde.
  • Zbyt krótki czas smażenia. Kotlety schabowe należy smażyć z obu stron na złoty kolor, aby były soczyste.

Kotlety schabowe - odpowiednia marynata kluczem do sukcesu

Jeśli preferujesz tradycyjne smaki, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Schab wcześniej rozbij na cienkie kotlety, posól i posyp pieprzem, a następnie zanurz w marynacie z oleju i drobno posiekanej cebuli. Następnie wlej mleko, aby dokładnie przykryć mięso. Marynatę odstaw do lodówki na co najmniej 10 godzin, a następnie obtocz kotlety w mące, jajku i bułce tartej, i usmaż na złoty kolor z obu stron.

Istnieją różne rodzaje marynat na kotlety schabowe. Oto kilka propozycji:

  • Marynata musztardowo-keczupowa - to ciekawy sposób na urozmaicenie smaku kotletów. Wystarczy wymieszać musztardę i keczup, a później zalać kotlety. Na koniec odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata pikantna - to idealna marynata dla miłośników ostrych smaków. Musisz wymieszać musztardę dijon, pieprz cayenne, sos Worcestershire, cytrynę, sól, rukolę, oliwę, ocet balsamiczny, fetę i ostre papryczki. Następnie zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata azjatycka - to oryginalny sposób na przyrządzenie kotletów schabowych. Należy wymieszać czerwoną papryczkę chili, czosnek, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, sos sojowy, pastę Sambal Oelek oraz syrop z agawy. Na koniec zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Marynata musztardowo-majonezowa - to delikatna marynata, która świetnie sprawdzi się dla osób nie przepadających za ostrymi smakami. Musisz wymieszać musztardę, majonez, sól, pieprz, słodką paprykę oraz granulowany czosnek. Następnie zalać kotlety i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Stosując się do tych wskazówek, z pewnością przygotujesz kotlety schabowe, które będą rozpływać się w ustach.

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki