Kurczak jeszcze nigdy nie smakował lepiej. Przepis jest banalny

Bartek Kieżun w swojej najnowszej książce zabiera nas w podróż do Jerozolimy. Miasta wielu kultur i religii. Oprowadza po wąskich uliczkach miasta, zabiera na targowiska i do parków, pokazuje kościoły, synagogi i meczety. I - co najważniejsze - dzieli się swoimi kulinarnymi odkryciami.

Kurczak w zatarzeKurczak w zatarze
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Zatar to aromatyczna mieszanka tymianku, prażonego sezamu i mielonego sumaku. Używa się go do marynowania mięs, jako dodatek do dipów, sałatek, humusu czy pieczonych warzyw. Bartek Kieżun proponuje przepis na soczystego kurczaka w zatarze z ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Kurczak w zatarze pieczony z ziemniakami

Składniki dla 4 osób:

  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 2 cytryny,
  • Sól,
  • Oliwa extra vergine.

Marynata:

  • Sok wyciśnięty z cytryny,
  • Łyżka melasy z daktyli,
  • 3 łyżki melasy z granatów,
  • Łyżka papryki z Aleppo.
  • 2 łyżki zataru.

Ziemniaki:

  • 400 g ziemniaków w podobnym rozmiarze,
  • Sok wyciśnięty z cytryny,
  • Łyżeczka papryki z Aleppo,
  • Łyżeczka papryki słodkiej,
  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • Sól,
  • Garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny oraz melasę z granatów i z daktyli mieszamy w misce z papryką z Aleppo i zatarem.
  2. Dorzucamy kurczaka, przykrywamy całość i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin. Co jakiś czas można w misce solidnie zamieszać.
  3. Po marynowaniu mięso przekładamy do brytfanny. Skrapiamy obficie oliwą i marynatą, która pozostała w misce. Solimy nieco, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Ziemniaki kroimy na równe kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i paprykę. Mieszamy, solimy. Po 45 minutach wyciągamy brytfannę z piekarnika. Dokładamy ziemniaki z marynatą i cytryny pokrojone na ćwiartki. Doprawiamy solą.
  5. Znów wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie, podobnie jak ziemniaki. Jeśli nie, dajemy im jeszcze kwadrans.
  6. Podajemy z sosem z pieczenia. Będzie cudownie kwaśny i pikantny i wspaniale połączy się z ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima".

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe