Nie tylko jajecznica i sadzone. Bartek Kieżun ma znacznie lepszy pomysł na jajka

Trudno o smaczniejsze i bardziej rozgrzewające śniadanie na chłodny jesienny poranek niż szakszuka. Połączenie pomidorów, jajek i aromatycznych przypraw to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Przepisem na oryginalną szakszukę podzielił się Bartek Kieżun, autor książki "Jerozolima".

SzakszukaSzakszuka
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Bartek Kieżun to niekwestionowany specjalista od kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarz i bloger kulinarny, fotograf i podróżnik. Z wykształcenia jest antropologiem kultury, a z zamiłowania kucharzem. Jest autorem serii książek podróżniczo-kulinarnych, w których łączy osobiste doświadczenia z przepisami. Tym razem zabiera nas w podróż do Jerozolimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Szakszuka z pieczoną papryką i zhugiem - pikantnym sosem z kolendry

Składniki na szakszukę dla 2 osób:

  • 4 jajka "zerówki",
  • 2 papryki czerwone,
  • 400 g pulpy z pomidorów,
  • Garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Łyżeczka papryki z Aleppo,
  • 1 łyżeczki harissy,
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej,
  • Oliwa extra vergine,
  • Sól.

Zhug:

  • Pęczek kolendry,
  • 2 papryki ostre zielone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 75 ml oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczki ziaren kuminu,
  • 1 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczki pieprzu różowego,
  • 1 łyżeczki papryki z Aleppo,
  • 1 łyżeczki drobnej soli morskiej,
  • 2 strączki kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pęczek pęczkowi nierówny, najlepiej więc przesiekać kolendrę i włożyć ją do szklanki. Ta powinna być pełna. Mierząc ilość, nie należy kolendry ubijać, ale ma ona szklankę wypełnić.
  2. Wydostajemy ziarenka kardamonu ze strączków. Wszystkie przyprawy wrzucamy do moździerza i dokładnie rozcieramy.
  3. Czosnek i paprykę kroimy w nieduże kawałeczki i dzielimy na 4 części. Trzy z nich wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować sos. Dodajemy tam liście kolendry i przyprawy, solimy. Na koniec wlewamy oliwę i blendujemy. Dodajemy pozostały czosnek i chilli. Solimy do smaku. Odstawiamy.
  4. Paprykę dzielimy na 4 części i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Aby ułatwić sobie obieranie, wrzucamy ją do niedużego garnka, przykrywamy i odstawiamy na pięć minut.
  5. Obieramy, kroimy w spore kawałki. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i przesmażamy na rozgrzanej oliwie.
  6. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Po chwili dorzucamy paprykę. Kiedy czosnek się lekko zarumieni, dodajemy pulpę z pomidorów. Solimy, a potem dusimy przez 10 minut, by sos lekko się zredukował.
  7. Rozgarniamy sos, robiąc miejsce na jajka, które wbijamy w powstałe prześwity. Kiedy białka się zetną, szakszuka będzie gotowa.
  8. Stawiamy patelnię na stole, łyżeczką nakładamy na nią zhug i zjadamy od razu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima"

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇