Nie tylko jajecznica i sadzone. Bartek Kieżun ma znacznie lepszy pomysł na jajka

Trudno o smaczniejsze i bardziej rozgrzewające śniadanie na chłodny jesienny poranek niż szakszuka. Połączenie pomidorów, jajek i aromatycznych przypraw to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Przepisem na oryginalną szakszukę podzielił się Bartek Kieżun, autor książki "Jerozolima".

SzakszukaSzakszuka
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Bartek Kieżun to niekwestionowany specjalista od kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarz i bloger kulinarny, fotograf i podróżnik. Z wykształcenia jest antropologiem kultury, a z zamiłowania kucharzem. Jest autorem serii książek podróżniczo-kulinarnych, w których łączy osobiste doświadczenia z przepisami. Tym razem zabiera nas w podróż do Jerozolimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Szakszuka z pieczoną papryką i zhugiem - pikantnym sosem z kolendry

Składniki na szakszukę dla 2 osób:

  • 4 jajka "zerówki",
  • 2 papryki czerwone,
  • 400 g pulpy z pomidorów,
  • Garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Łyżeczka papryki z Aleppo,
  • 1 łyżeczki harissy,
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej,
  • Oliwa extra vergine,
  • Sól.

Zhug:

  • Pęczek kolendry,
  • 2 papryki ostre zielone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 75 ml oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczki ziaren kuminu,
  • 1 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczki pieprzu różowego,
  • 1 łyżeczki papryki z Aleppo,
  • 1 łyżeczki drobnej soli morskiej,
  • 2 strączki kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pęczek pęczkowi nierówny, najlepiej więc przesiekać kolendrę i włożyć ją do szklanki. Ta powinna być pełna. Mierząc ilość, nie należy kolendry ubijać, ale ma ona szklankę wypełnić.
  2. Wydostajemy ziarenka kardamonu ze strączków. Wszystkie przyprawy wrzucamy do moździerza i dokładnie rozcieramy.
  3. Czosnek i paprykę kroimy w nieduże kawałeczki i dzielimy na 4 części. Trzy z nich wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować sos. Dodajemy tam liście kolendry i przyprawy, solimy. Na koniec wlewamy oliwę i blendujemy. Dodajemy pozostały czosnek i chilli. Solimy do smaku. Odstawiamy.
  4. Paprykę dzielimy na 4 części i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Aby ułatwić sobie obieranie, wrzucamy ją do niedużego garnka, przykrywamy i odstawiamy na pięć minut.
  5. Obieramy, kroimy w spore kawałki. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i przesmażamy na rozgrzanej oliwie.
  6. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Po chwili dorzucamy paprykę. Kiedy czosnek się lekko zarumieni, dodajemy pulpę z pomidorów. Solimy, a potem dusimy przez 10 minut, by sos lekko się zredukował.
  7. Rozgarniamy sos, robiąc miejsce na jajka, które wbijamy w powstałe prześwity. Kiedy białka się zetną, szakszuka będzie gotowa.
  8. Stawiamy patelnię na stole, łyżeczką nakładamy na nią zhug i zjadamy od razu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima"

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej