Niemcy jedzą na kilogramy. Trudno uwierzyć, co dodają do ziemniaków
Ziemniaki królują w niemieckiej kuchni, a jednym z jej sztandarowych dań jest zapiekanka ziemniaczana. W jednej z ciekawszych wersji potrawy znajdziemy pewien charakterystyczny składnik. Dzięki niemu zapiekanka nabiera nie tylko koloru, ale i wspaniałego smaku.
01.11.2023 15:34
Niemcy zaliczają się do krajów o największym spożyciu kartofli na osobę. Istnieją też restauracje specjalizujące się wyłącznie w daniach z ziemniaków, a kartoflane zapiekanki zaliczają się potraw najpopularniejszych (obok słynnych sałatek ziemniaczanych). Wersji potrawy jest wiele, jednak jedna nich zawiera bardzo charakterystyczny akcent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka ziemniaczana w niemieckiej wersji. Z tym dodatkiem nie ma sobie równych
Niemiecka zapiekanka ziemniaczana (Kartoffelauflauf) może być przygotowana i na słono, i na słodko. Jeśli ma zapieczony wierzch, nazywa się ją Kartoffelgratin. Słowo gratin (fr. gratter, czyli zeskrobać) oznacza technikę kulinarną polegającą na utworzeniu rumianej skórki na zapiekance przy użyciu bułki tartej, tartego sera, jajka lub masła. Kolejną charakterystyczną cechą niemieckiej zapiekanki jest warstwowe ułożenie poszczególnych składników. Można podać ją jako danie główne lub dodatek.
Wśród mnogości ziemniaczanych zapiekanek znajdziemy również tę z charakterystycznym dodatkiem - zielonym groszkiem. To chrupiące i odświeżające warzywo o lekko słodkim smaku wspaniale odnajduje się w słonej i nieco ciężkiej zapiekance. Najczęściej obok zielonego groszku ląduje pokrojona drobno marchewka, a całość spaja masa jajeczna. Masę tę warto doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i sokiem z cytryny, które zabiją mdłość i nadadzą wyrazistości daniu.
Zobacz także
Niemiecka zapiekanka ziemniaczana z zielonym groszkiem. Przepis
Składniki:
- 500 g mącznych ziemniaków,
- 100 g marchewki,
- 50 g sera żółtego np. Goudy,
- 100 g mrożonego groszku zielonego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka lub śmietanki,
- sól i pieprz,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- biały pieprz i sok z cytryny do masy jajecznej (opcjonalnie),
- tłuszcz do smażenia,
- miękkie masło i bułka tarta do przygotowania formy.
Przygotowanie:
- Przygotuj formę do pieczenia 20x30. Wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
- Ziemniaki obierz i gotuj przez około 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź.
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na rumiany kolor marchewkę i groszek zielony. Następnie duś warzywa 10 minut pod przykryciem.
- Jajka wymieszaj z mlekiem lub śmietanką, pieprz, solą i gałką muszkatołową (opcjonalnie dodaj odrobinę białego pieprzu i soku z cytryny).
- Ziemniaki pokrój w grube plastry i ułóż na dnie naczynia do pieczenia. Następnie wyłóż marchewkę z groszkiem i zalej całość przygotowaną masą jajeczną.
- Całość posyp startym na grubych oczkach serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. (termoobieg). Zapiekankę piecz przez ok. 35 minut.