Niemcy jedzą na kilogramy. Trudno uwierzyć, co dodają do ziemniaków

Ziemniaki królują w niemieckiej kuchni, a jednym z jej sztandarowych dań jest zapiekanka ziemniaczana. W jednej z ciekawszych wersji potrawy znajdziemy pewien charakterystyczny składnik. Dzięki niemu zapiekanka nabiera nie tylko koloru, ale i wspaniałego smaku.

Zapiekanka ziemniaczana to uwielbiane w Niemczech danieZapiekanka ziemniaczana to uwielbiane w Niemczech danie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Niemcy zaliczają się do krajów o największym spożyciu kartofli na osobę. Istnieją też restauracje specjalizujące się wyłącznie w daniach z ziemniaków, a kartoflane zapiekanki zaliczają się potraw najpopularniejszych (obok słynnych sałatek ziemniaczanych). Wersji potrawy jest wiele, jednak jedna nich zawiera bardzo charakterystyczny akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Zapiekanka ziemniaczana w niemieckiej wersji. Z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Niemiecka zapiekanka ziemniaczana (Kartoffelauflauf) może być przygotowana i na słono, i na słodko. Jeśli ma zapieczony wierzch, nazywa się ją Kartoffelgratin. Słowo gratin (fr. gratter, czyli zeskrobać) oznacza technikę kulinarną polegającą na utworzeniu rumianej skórki na zapiekance przy użyciu bułki tartej, tartego sera, jajka lub masła. Kolejną charakterystyczną cechą niemieckiej zapiekanki jest warstwowe ułożenie poszczególnych składników. Można podać ją jako danie główne lub dodatek.

Wśród mnogości ziemniaczanych zapiekanek znajdziemy również tę z charakterystycznym dodatkiem - zielonym groszkiem. To chrupiące i odświeżające warzywo o lekko słodkim smaku wspaniale odnajduje się w słonej i nieco ciężkiej zapiekance. Najczęściej obok zielonego groszku ląduje pokrojona drobno marchewka, a całość spaja masa jajeczna. Masę tę warto doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i sokiem z cytryny, które zabiją mdłość i nadadzą wyrazistości daniu.

W niemieckich zapiekankach ziemniaki zazwyczaj układane są warstwowo
W niemieckich zapiekankach ziemniaki zazwyczaj układane są warstwowo © Pexels | Marina Utrabo

Niemiecka zapiekanka ziemniaczana z zielonym groszkiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g mącznych ziemniaków,
  • 100 g marchewki,
  • 50 g sera żółtego np. Goudy,
  • 100 g mrożonego groszku zielonego,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka lub śmietanki,
  • sól i pieprz,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • biały pieprz i sok z cytryny do masy jajecznej (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia,
  • miękkie masło i bułka tarta do przygotowania formy.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę do pieczenia 20x30. Wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
  2. Ziemniaki obierz i gotuj przez około 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź.
  3. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na rumiany kolor marchewkę i groszek zielony. Następnie duś warzywa 10 minut pod przykryciem.
  5. Jajka wymieszaj z mlekiem lub śmietanką, pieprz, solą i gałką muszkatołową (opcjonalnie dodaj odrobinę białego pieprzu i soku z cytryny).
  6. Ziemniaki pokrój w grube plastry i ułóż na dnie naczynia do pieczenia. Następnie wyłóż marchewkę z groszkiem i zalej całość przygotowaną masą jajeczną.
  7. Całość posyp startym na grubych oczkach serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. (termoobieg). Zapiekankę piecz przez ok. 35 minut.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze