Kiedy lodówka świeci pustkami, robię zapiekankę podkarpacką. Tylko 4 składniki, a nikt nie wstaje od stołu

Czasem zdarza się, że w lodówce dosłownie nic nie ma. W jej kącie jest tylko kilka składników. Na szczęście istnieją przepisy, które nas w tym momencie uratują. Jednym z nich jest zapiekanka podkarpacka, do której potrzebne są przede wszystkim ziemniaki.

Zapiekanka podkarpackaZapiekanka podkarpacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO
Paulina Hermann

Zapiekanka podkarpacka nie wymaga też wielkich umiejętności kulinarnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego nie musisz mieć długiej listy składników, na spokojnie wystarczą tylko trzy, które na pewno masz w swoim domu. Wystarczy, że odpowiednio je przełożysz i wyczarujesz sycące i smaczne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Tak przygotowaną zapiekankę możesz jeść nawet przez kilka dni. Jest sycąca i dość kaloryczna. Danie z Podkarpacia zrobi furorę w twoim domu i sprawi, że wszyscy domownicy będą najedzeni. Pamiętaj o tym, by przyprawić każdą warstwę, inaczej danie będzie mdłe i niesmaczne. Sól i pieprz sprawią, że nabierze ono wyrazu.

Zapiekanka podkarpacka z 4 składników - przepis

Zanim przystąpisz do działania, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak już wspominałam, nie jest ich wiele. Danie zrobisz z:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 250 g słoniny,
  • 200-250 g boczku wędzonego,
  • 1-2 cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka liści kapusty (dzięki niej zapiekanka podkarpacka tak mocno się nie spiecze).
Zapiekanka podkarpacka
Zapiekanka podkarpacka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Tak samo pokrój wędzony boczek oraz słoninę. Cebulę możesz pokroić w piórka.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż słoninę. Na niej poukładaj ziemniaki, potem cebulę, następnie znowu słoninę i boczek. Na samej górze powinny być plastry ziemniaków lub (jeśli ich używasz) liście kapusty.
  3. Ważne: każdą warstwę posyp solą i pieprzem.
  4. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Zapiekanka powinna się piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywie. Dzięki temu ziemniaki fajnie się podpieką.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze