Kiedy lodówka świeci pustkami, robię zapiekankę podkarpacką. Tylko 4 składniki, a nikt nie wstaje od stołu

Czasem zdarza się, że w lodówce dosłownie nic nie ma. W jej kącie jest tylko kilka składników. Na szczęście istnieją przepisy, które nas w tym momencie uratują. Jednym z nich jest zapiekanka podkarpacka, do której potrzebne są przede wszystkim ziemniaki.

Zapiekanka podkarpackaZapiekanka podkarpacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO
Paulina Hermann

Zapiekanka podkarpacka nie wymaga też wielkich umiejętności kulinarnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego nie musisz mieć długiej listy składników, na spokojnie wystarczą tylko trzy, które na pewno masz w swoim domu. Wystarczy, że odpowiednio je przełożysz i wyczarujesz sycące i smaczne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Tak przygotowaną zapiekankę możesz jeść nawet przez kilka dni. Jest sycąca i dość kaloryczna. Danie z Podkarpacia zrobi furorę w twoim domu i sprawi, że wszyscy domownicy będą najedzeni. Pamiętaj o tym, by przyprawić każdą warstwę, inaczej danie będzie mdłe i niesmaczne. Sól i pieprz sprawią, że nabierze ono wyrazu.

Zapiekanka podkarpacka z 4 składników - przepis

Zanim przystąpisz do działania, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak już wspominałam, nie jest ich wiele. Danie zrobisz z:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 250 g słoniny,
  • 200-250 g boczku wędzonego,
  • 1-2 cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka liści kapusty (dzięki niej zapiekanka podkarpacka tak mocno się nie spiecze).
Zapiekanka podkarpacka
Zapiekanka podkarpacka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Tak samo pokrój wędzony boczek oraz słoninę. Cebulę możesz pokroić w piórka.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż słoninę. Na niej poukładaj ziemniaki, potem cebulę, następnie znowu słoninę i boczek. Na samej górze powinny być plastry ziemniaków lub (jeśli ich używasz) liście kapusty.
  3. Ważne: każdą warstwę posyp solą i pieprzem.
  4. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Zapiekanka powinna się piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywie. Dzięki temu ziemniaki fajnie się podpieką.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe