Kiedy lodówka świeci pustkami, robię zapiekankę podkarpacką. Tylko 4 składniki, a nikt nie wstaje od stołu
Czasem zdarza się, że w lodówce dosłownie nic nie ma. W jej kącie jest tylko kilka składników. Na szczęście istnieją przepisy, które nas w tym momencie uratują. Jednym z nich jest zapiekanka podkarpacka, do której potrzebne są przede wszystkim ziemniaki.
17.10.2023 15:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanka podkarpacka nie wymaga też wielkich umiejętności kulinarnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego nie musisz mieć długiej listy składników, na spokojnie wystarczą tylko trzy, które na pewno masz w swoim domu. Wystarczy, że odpowiednio je przełożysz i wyczarujesz sycące i smaczne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak przygotowaną zapiekankę możesz jeść nawet przez kilka dni. Jest sycąca i dość kaloryczna. Danie z Podkarpacia zrobi furorę w twoim domu i sprawi, że wszyscy domownicy będą najedzeni. Pamiętaj o tym, by przyprawić każdą warstwę, inaczej danie będzie mdłe i niesmaczne. Sól i pieprz sprawią, że nabierze ono wyrazu.
Zapiekanka podkarpacka z 4 składników - przepis
Zanim przystąpisz do działania, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak już wspominałam, nie jest ich wiele. Danie zrobisz z:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 250 g słoniny,
- 200-250 g boczku wędzonego,
- 1-2 cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo: kilka liści kapusty (dzięki niej zapiekanka podkarpacka tak mocno się nie spiecze).
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Tak samo pokrój wędzony boczek oraz słoninę. Cebulę możesz pokroić w piórka.
- Na dnie naczynia żaroodpornego połóż słoninę. Na niej poukładaj ziemniaki, potem cebulę, następnie znowu słoninę i boczek. Na samej górze powinny być plastry ziemniaków lub (jeśli ich używasz) liście kapusty.
- Ważne: każdą warstwę posyp solą i pieprzem.
- Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
- Zapiekanka powinna się piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywie. Dzięki temu ziemniaki fajnie się podpieką.