Kiedy lodówka świeci pustkami, robię zapiekankę podkarpacką. Tylko 4 składniki, a nikt nie wstaje od stołu

Czasem zdarza się, że w lodówce dosłownie nic nie ma. W jej kącie jest tylko kilka składników. Na szczęście istnieją przepisy, które nas w tym momencie uratują. Jednym z nich jest zapiekanka podkarpacka, do której potrzebne są przede wszystkim ziemniaki.

Zapiekanka podkarpackaZapiekanka podkarpacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO
Paulina Hermann

Zapiekanka podkarpacka nie wymaga też wielkich umiejętności kulinarnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego nie musisz mieć długiej listy składników, na spokojnie wystarczą tylko trzy, które na pewno masz w swoim domu. Wystarczy, że odpowiednio je przełożysz i wyczarujesz sycące i smaczne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Tak przygotowaną zapiekankę możesz jeść nawet przez kilka dni. Jest sycąca i dość kaloryczna. Danie z Podkarpacia zrobi furorę w twoim domu i sprawi, że wszyscy domownicy będą najedzeni. Pamiętaj o tym, by przyprawić każdą warstwę, inaczej danie będzie mdłe i niesmaczne. Sól i pieprz sprawią, że nabierze ono wyrazu.

Zapiekanka podkarpacka z 4 składników - przepis

Zanim przystąpisz do działania, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jak już wspominałam, nie jest ich wiele. Danie zrobisz z:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 250 g słoniny,
  • 200-250 g boczku wędzonego,
  • 1-2 cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: kilka liści kapusty (dzięki niej zapiekanka podkarpacka tak mocno się nie spiecze).
Zapiekanka podkarpacka
Zapiekanka podkarpacka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Tak samo pokrój wędzony boczek oraz słoninę. Cebulę możesz pokroić w piórka.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż słoninę. Na niej poukładaj ziemniaki, potem cebulę, następnie znowu słoninę i boczek. Na samej górze powinny być plastry ziemniaków lub (jeśli ich używasz) liście kapusty.
  3. Ważne: każdą warstwę posyp solą i pieprzem.
  4. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Zapiekanka powinna się piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywie. Dzięki temu ziemniaki fajnie się podpieką.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀