PrzepisProste przepisyUżywaj zamiast masła. Zdrowe smarowidło do chleba z sezonowego warzywa

Używaj zamiast masła. Zdrowe smarowidło do chleba z sezonowego warzywa

Masło dyniowe
Masło dyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vaivirga

17.10.2023 14:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wyobrażasz sobie pysznych kanapek bez masła? A jeśli powiem, że jesienią warto postawić na zupełnie inne smarowidło? Co więcej, zrobisz je sam!

Nie wiem, jak ty, ale ja lubię pracować w kuchni w zgodzie z konkretnymi porami roku. Dlatego też wiosną na moim stole nie może zabraknąć rzodkiewek, truskawek czy szparagów. Latem w kuchni królują lekkie i kolorowe sałatki, arbuz oraz cukinia. Z kolei jesień to czas dla dyni, śliwek i gruszek. 

A, że mamy właśnie kalendarzową jesień, to na niej się dzisiaj skupimy. Zajmiemy się konkretnym warzywem i nie będzie to żaden przypadek, a przemyślane działanie. Nie dość, że bohaterka tego artykułu pięknie się prezentuje, świetnie smakuje, to jeszcze skrywa ogromny potencjał prozdrowotny. Czy domyślasz się już, o jakie warzywo może chodzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe pyszności w domowym wydaniu

Oczywiście w roli głównej wystąpi dziś genialna dynia. Na pewno zgodzisz się ze mną, że na jej bazie można wyczarować wiele świetnych przepisów. I nie mówię tu tylko o obiadowych inspiracjach, ale i słodkich wypiekach, jak i ciekawych przekąskach. 

Jeśli jednak myślisz, że to koniec listy na wykorzystanie dyni w kuchni, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Okazuje się bowiem, że to niepozorne warzywo sprawdzi się również w śniadaniowym wydaniu. W jaki sposób? Już tłumaczę!

Pyszne i zdrowe smarowidło

Tak, dobrze przeczytałeś. Na bazie dyni można przygotować genialne smarowidło do pieczywa. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to tak naprawdę możesz stworzyć kombinację zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Tym samym takie smarowidło nigdy się nie znudzi

Dyniowe masło to jednocześnie cenne źródło błonnika, który wpływa korzystnie na układ trawienny. Znajdziesz tu również całą masę witamin: A, z grupy B, C oraz E. Nie sposób nie wspomnieć również o minerałach takich jak: potas, magnez, wapń i cynk.

Dynia to naprawdę wartościowe warzywo
Dynia to naprawdę wartościowe warzywo© Adobe Stock | Magdalena Kucova

Jak zrobić masło dyniowe krok po kroku?

Jak sam więc widzisz, korzyści jest naprawdę wiele. Czas więc przejść do przepisu na dyniowe masło. 

Składniki:

  • 1,5 szkl. dyniowego purée,
  • ⅓ szkl. miodu,
  • ¾ szkl. oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dyniowego purée. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, dokładną instrukcję znajdziesz na naszej stronie.
  2. Gotowe purée przełóż do garnka i połącz je z olejem kokosowym.
  3. Po 5 minutach gotowania na planiku przełóż powstałą mieszankę do blendera. 
  4. Do urządzenia dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
  5. I to wszystko, domowe smarowidło jest już gotowe. Smacznego!

Oczywiście jeśli chcesz uzyskać smarowidło w wytrawnym wydaniu, nie dodawaj do mieszanki miodu. Zamiast tego postaw na ostre przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą smak całej mieszanki. Gotowe masło przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także