Używaj zamiast masła. Zdrowe smarowidło do chleba z sezonowego warzywa
Nie wyobrażasz sobie pysznych kanapek bez masła? A jeśli powiem, że jesienią warto postawić na zupełnie inne smarowidło? Co więcej, zrobisz je sam!
17.10.2023 14:19
Nie wiem, jak ty, ale ja lubię pracować w kuchni w zgodzie z konkretnymi porami roku. Dlatego też wiosną na moim stole nie może zabraknąć rzodkiewek, truskawek czy szparagów. Latem w kuchni królują lekkie i kolorowe sałatki, arbuz oraz cukinia. Z kolei jesień to czas dla dyni, śliwek i gruszek.
A, że mamy właśnie kalendarzową jesień, to na niej się dzisiaj skupimy. Zajmiemy się konkretnym warzywem i nie będzie to żaden przypadek, a przemyślane działanie. Nie dość, że bohaterka tego artykułu pięknie się prezentuje, świetnie smakuje, to jeszcze skrywa ogromny potencjał prozdrowotny. Czy domyślasz się już, o jakie warzywo może chodzić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe pyszności w domowym wydaniu
Oczywiście w roli głównej wystąpi dziś genialna dynia. Na pewno zgodzisz się ze mną, że na jej bazie można wyczarować wiele świetnych przepisów. I nie mówię tu tylko o obiadowych inspiracjach, ale i słodkich wypiekach, jak i ciekawych przekąskach.
Jeśli jednak myślisz, że to koniec listy na wykorzystanie dyni w kuchni, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Okazuje się bowiem, że to niepozorne warzywo sprawdzi się również w śniadaniowym wydaniu. W jaki sposób? Już tłumaczę!
Pyszne i zdrowe smarowidło
Tak, dobrze przeczytałeś. Na bazie dyni można przygotować genialne smarowidło do pieczywa. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to tak naprawdę możesz stworzyć kombinację zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Tym samym takie smarowidło nigdy się nie znudzi.
Dyniowe masło to jednocześnie cenne źródło błonnika, który wpływa korzystnie na układ trawienny. Znajdziesz tu również całą masę witamin: A, z grupy B, C oraz E. Nie sposób nie wspomnieć również o minerałach takich jak: potas, magnez, wapń i cynk.
Jak zrobić masło dyniowe krok po kroku?
Jak sam więc widzisz, korzyści jest naprawdę wiele. Czas więc przejść do przepisu na dyniowe masło.
Składniki:
- 1,5 szkl. dyniowego purée,
- ⅓ szkl. miodu,
- ¾ szkl. oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dyniowego purée. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, dokładną instrukcję znajdziesz na naszej stronie.
- Gotowe purée przełóż do garnka i połącz je z olejem kokosowym.
- Po 5 minutach gotowania na planiku przełóż powstałą mieszankę do blendera.
- Do urządzenia dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
- I to wszystko, domowe smarowidło jest już gotowe. Smacznego!
Oczywiście jeśli chcesz uzyskać smarowidło w wytrawnym wydaniu, nie dodawaj do mieszanki miodu. Zamiast tego postaw na ostre przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą smak całej mieszanki. Gotowe masło przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku.