PrzepisDania mięsneW garnku nic nie zostanie. Proste, rozgrzewające danie na zimne dni

W garnku nic nie zostanie. Proste, rozgrzewające danie na zimne dni

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród najchętniej wybieranych dań, niezmiennie króluje gulasz. Ten klasyczny przysmak możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, dostosowując go do naszych indywidualnych preferencji. Oto przepis na gulasz wołowy z dynią.

Gulasz z dynią
Gulasz z dynią
Źródło zdjęć: © "50 przepisów na dynię"
Katarzyna Gileta

16.10.2023 13:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dynia, to niezwykle zdrowe warzywo, które zyskuje na popularności w sezonie jesiennym. Znajdziemy w niej bogactwo błonnika pokarmowego oraz karotenoidów. Te ostatnie są silnymi przeciwutleniaczami, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A. Co więcej, dynia nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak na przykład smaczny i pożywny gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulasz wołowy z dynią

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 80 ml śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren jałowca,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
  2. Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
  4. Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.

Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".

Okładka książki
Okładka książki© Dynia od kuchni
Źródło artykułu:Pysznosci.pl