W garnku nic nie zostanie. Proste, rozgrzewające danie na zimne dni
Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród najchętniej wybieranych dań, niezmiennie króluje gulasz. Ten klasyczny przysmak możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, dostosowując go do naszych indywidualnych preferencji. Oto przepis na gulasz wołowy z dynią.
16.10.2023 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dynia, to niezwykle zdrowe warzywo, które zyskuje na popularności w sezonie jesiennym. Znajdziemy w niej bogactwo błonnika pokarmowego oraz karotenoidów. Te ostatnie są silnymi przeciwutleniaczami, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A. Co więcej, dynia nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak na przykład smaczny i pożywny gulasz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz wołowy z dynią
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
- Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
- Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.
Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".