W garnku nic nie zostanie. Proste, rozgrzewające danie na zimne dni

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród najchętniej wybieranych dań, niezmiennie króluje gulasz. Ten klasyczny przysmak możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, dostosowując go do naszych indywidualnych preferencji. Oto przepis na gulasz wołowy z dynią.

Gulasz z dyniąGulasz z dynią
Źródło zdjęć: © "50 przepisów na dynię"
Katarzyna Gileta

Dynia, to niezwykle zdrowe warzywo, które zyskuje na popularności w sezonie jesiennym. Znajdziemy w niej bogactwo błonnika pokarmowego oraz karotenoidów. Te ostatnie są silnymi przeciwutleniaczami, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A. Co więcej, dynia nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak na przykład smaczny i pożywny gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Gulasz wołowy z dynią

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 80 ml śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren jałowca,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
  2. Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
  4. Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.

Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".

Okładka książki
Okładka książki © Dynia od kuchni
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni