W garnku nic nie zostanie. Proste, rozgrzewające danie na zimne dni

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród najchętniej wybieranych dań, niezmiennie króluje gulasz. Ten klasyczny przysmak możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, dostosowując go do naszych indywidualnych preferencji. Oto przepis na gulasz wołowy z dynią.

Gulasz z dyniąGulasz z dynią
Źródło zdjęć: © "50 przepisów na dynię"
Katarzyna Gileta

Dynia, to niezwykle zdrowe warzywo, które zyskuje na popularności w sezonie jesiennym. Znajdziemy w niej bogactwo błonnika pokarmowego oraz karotenoidów. Te ostatnie są silnymi przeciwutleniaczami, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A. Co więcej, dynia nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak na przykład smaczny i pożywny gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Gulasz wołowy z dynią

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 80 ml śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren jałowca,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
  2. Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
  4. Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.

Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".

Okładka książki
Okładka książki © Dynia od kuchni
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy