Jak zrobić domowe zapiekanki? Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym

Chrupiąca bagietka z farszem pieczarkowym to nowa wersja znanych wszystkim zapiekanek. Sprawdzą się jako pyszna kolacja, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Takie bagietki to świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które powoli robi się czerstwe. Nic się nie marnuje, a my mamy pyszny posiłek.

Obrazek
Ewa

Domowe zapiekanki. Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym

Zapiekanki to polski fast-food, który powstał (oficjalnie) w latach 70. w PRL. Nieoficjalnie, zapiekane kawałki pieczywa z dodatkami nasze babcie i mamy robiły od dawna. Najpopularniejszym, bo najtańszym nadzieniem było właśnie to z pieczarek. Do tego ser i obowiązkowy zygzak z ketchupu.

Jak zrobić domowe zapiekanki? Postanowiliśmy trochę odświeżyć przepis na znane wszystkim zapiekanki i tym razem nadziać bagietkę pysznym pieczarkowym farszem. Składniki i przygotowanie krok po kroku znajdziesz poniżej.

Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić domowe zapiekanki krok po kroku.

Składniki

Domowe zapiekanki – składniki

  1. 1/3 cebuli
  2. 6 pieczarek
  3. 1 łyżeczka majeranku
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 2 łyżki mąki
  7. 1/2 szklanki śmietany 12 %
  8. 1/2 szklanki żółtego sera
  9. 1/2 natki pietruszki

Jak zrobić pieczarkowy farsz do zapiekanki?

Na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki się zarumienią- dodaj sól, pieprz i majeranek i pieprz. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

bagietka faszerowana pieczarkami

Dodaj mąkę i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszaj, żeby nie zostały grudki.

bagietka faszerowana pieczarkami

Bagietki do zapiekanki

bagietka faszerowana pieczarkami

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Muszą być dość grube, żeby zmieścił się w nich również farsz. Zrób w nich wgłębienie i wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.

bagietka faszerowana pieczarkami

Domowe zapiekanki – podanie i pieczenie

Domowe zapiekanki – czas pieczenia. Nafaszerowane kawałki bagietki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. Gotowe!

bagietka faszerowana pieczarkami
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯