PrzepisJak zrobić domowe zapiekanki? Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym

Jak zrobić domowe zapiekanki? Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym

Jak zrobić domowe zapiekanki? Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym
Ewa
08.02.2022 21:00, aktualizacja: 16.10.2023 09:10

Chrupiąca bagietka z farszem pieczarkowym to nowa wersja znanych wszystkim zapiekanek. Sprawdzą się jako pyszna kolacja, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Takie bagietki to świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które powoli robi się czerstwe. Nic się nie marnuje, a my mamy pyszny posiłek.

Domowe zapiekanki. Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym

Zapiekanki to polski fast-food, który powstał (oficjalnie) w latach 70. w PRL. Nieoficjalnie, zapiekane kawałki pieczywa z dodatkami nasze babcie i mamy robiły od dawna. Najpopularniejszym, bo najtańszym nadzieniem było właśnie to z pieczarek. Do tego ser i obowiązkowy zygzak z ketchupu.

Jak zrobić domowe zapiekanki? Postanowiliśmy trochę odświeżyć przepis na znane wszystkim zapiekanki i tym razem nadziać bagietkę pysznym pieczarkowym farszem. Składniki i przygotowanie krok po kroku znajdziesz poniżej.

Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić domowe zapiekanki krok po kroku.

Składniki

Domowe zapiekanki – składniki

  1. 1/3 cebuli
  2. 6 pieczarek
  3. 1 łyżeczka majeranku
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 2 łyżki mąki
  7. 1/2 szklanki śmietany 12 %
  8. 1/2 szklanki żółtego sera
  9. 1/2 natki pietruszki

Jak zrobić pieczarkowy farsz do zapiekanki?

Na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki się zarumienią- dodaj sól, pieprz i majeranek i pieprz. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Obraz

Dodaj mąkę i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszaj, żeby nie zostały grudki.

Obraz

Bagietki do zapiekanki

Obraz

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Muszą być dość grube, żeby zmieścił się w nich również farsz. Zrób w nich wgłębienie i wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Obraz

Domowe zapiekanki – podanie i pieczenie

Domowe zapiekanki – czas pieczenia. Nafaszerowane kawałki bagietki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. Gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także