Jak zrobić domowe zapiekanki? Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym
Chrupiąca bagietka z farszem pieczarkowym to nowa wersja znanych wszystkim zapiekanek. Sprawdzą się jako pyszna kolacja, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Takie bagietki to świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które powoli robi się czerstwe. Nic się nie marnuje, a my mamy pyszny posiłek.
08.02.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:10
Domowe zapiekanki. Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym
Zapiekanki to polski fast-food, który powstał (oficjalnie) w latach 70. w PRL. Nieoficjalnie, zapiekane kawałki pieczywa z dodatkami nasze babcie i mamy robiły od dawna. Najpopularniejszym, bo najtańszym nadzieniem było właśnie to z pieczarek. Do tego ser i obowiązkowy zygzak z ketchupu.
Jak zrobić domowe zapiekanki? Postanowiliśmy trochę odświeżyć przepis na znane wszystkim zapiekanki i tym razem nadziać bagietkę pysznym pieczarkowym farszem. Składniki i przygotowanie krok po kroku znajdziesz poniżej.
Przepis na chrupiącą bagietkę z farszem pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić domowe zapiekanki krok po kroku.
Zobacz także
Składniki
Domowe zapiekanki – składniki
- 1/3 cebuli
- 6 pieczarek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- 1/2 szklanki żółtego sera
- 1/2 natki pietruszki
Jak zrobić pieczarkowy farsz do zapiekanki?
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki się zarumienią- dodaj sól, pieprz i majeranek i pieprz. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Dodaj mąkę i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszaj, żeby nie zostały grudki.
Bagietki do zapiekanki
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Muszą być dość grube, żeby zmieścił się w nich również farsz. Zrób w nich wgłębienie i wypełnij je przygotowanym wcześniej farszem. Posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Domowe zapiekanki – podanie i pieczenie
Domowe zapiekanki – czas pieczenia. Nafaszerowane kawałki bagietki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. Gotowe!