Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę
Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz.
23.01.2022 | aktual.: 23.01.2022 23:36
Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki
Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, poprzez kolorowe warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu nigdy się nie nudzą.
Dzisiaj postawiliśmy na pierś z kurczaka, szynkę i ser. W ten sposób powstało połączenie szaszłyków i roladek, którym zachwycisz absolutnie wszystko – tj. przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie. Przygotowane w ten sposób mięso jest soczyste i smaczne. Wszystko dzięki aromatycznej marynacie.
Nasze dzisiejsze szaszłyki podaliśmy w towarzystwie zakręcony ziemniaków. Będą ciekawą alternatywą dla frytek czy purée.
Przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie poniżej. Sprawdź składniki i wykonanie krok po kroku.
Makaron warzywny do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Szaszłyki z kurczaka w marynacie – składniki
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 8 plastrów szynki
- 4 plastry żółtego sera
Ziemniaki do szaszłyków z kurczaka – składniki
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka – przepis
Rozpocznij od zamarynowania mięsa. Oto przepis na najlepszą marynatę do szaszłyków z kurczaka.
Na blacie kuchennym umieść deskę do krojenia. Następnie umyj i osusz filety z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Ułóż filety na desce, po czym podziel je na dwie części. W efekcie masz otrzymać 4 kawałki mięsa, po czym rozbij je na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa.
Jeśli chcesz zrobić to w prosty i szybki sposób, pomiędzy blatem i deską do krojenia ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska nie będzie się przesuwała podczas rozbijania.
Następnie przełóż rozbite kawałki kurczaka do dużej miski. Teraz powstaje najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka. Do naczynia dodaj następnie oliwę z oliwek, słodką paprykę, suszoną cebulę, suszony czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
Dokładnie wymieszaj zawartość miski, po czym odstaw mięso na godzinę do lodówki. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc. Dzięki temu następnego dnia mniej czasu spędzisz przy przygotowywaniu obiadu.
Szaszłyki z kurczaka w marynacie. Złożenie roladek
Na desce do krojenia umieść ponownie zamarynowane filety z kurczaka. Na każdym kawałku ułóż po dwa plastry szynki oraz żółtego sera.
Możesz użyć tutaj zarówno goudy, edamskiego, jak i mozzarelli. Zamiast klasycznej szynki świetnie pasować będzie również prosciutto lub szynka szwarcwaldzka.
Każdy filet zwiń w mini roladki, po czym ułóż przygotowane kawałki blisko siebie. Tak zbudowaną konstrukcję zabezpiecz przy pomocy 3 patyczków do szaszłyków. Tak przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie dobiega końca.
Następnie podziel ją na 3 pionowe części, po czym ułóż powstałe elementy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Kręcone ziemniaki do szaszłyków z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka w marynacie mamy już gotowe, czas zająć się ziemniakami.
Umyj i obierz ziemniaki. Następnie potnij je w Zoodlerze w warzywny makaron. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w prosty i szybki sposób. Gotowy makaron przełóż do miski, po czym dodaj do niego oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek oraz cebulę. Jeśli lubisz ostre, wyraziste smaki, to makaron możesz dodatkowo doprawić ostrą papryką, chili lub dodać mu aromatu przy pomocy papryki wędzonej.
Dokładnie wymieszaj zawartość miski, po czym przenieś warzywny makaron na blaszkę z roladkami, układając je dookoła szaszłyków.
Pieczenie i podanie szaszłyków z kurczaka w marynacie
Szaszłyki z kurczaka w marynacie i warzywny makaron piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania tego posiłku użyj programu "góra-dół".
I to wszystko! Szaszłyki z pieczonymi ziemniakami podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!