Szybka zapiekanka Tysiąca Wysp. Zrób szybki obiad bez sterty naczyń
29.11.2023 17:47, aktual.: 29.11.2023 19:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanki to najlepszy patent na błyskawiczny i sycący obiad. Odpowiednie połączenie prostych składników, pyszny sos i warstwa sera to przepis, po który warto sięgać w chłodne i zabiegane dni.
Sos Tysiąca Wysp kojarzy się przede wszystkim z hot dogami, ale sprawdzi się również podczas przygotowywania pysznej, domowej zapiekanki. Połączenie ryżu, kurczaka i sosu sprawi, że ucichną nawet najgłośniej burczące brzuchy. To danie, które z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem, a przygotowanie jest naprawdę proste i ekspresowe.
Zapiekanka tysiąca wysp
Warty zapisania jest, chociażby sam przepis na sos, który sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. W tym przepisie łączy wszystkie składniki w pyszną i spójną całość. Zapiekanka tysiąca wysp jest również bardzo łatwa do odgrzania, więc sprawdzi się jako obiad na dwa dni.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera mozzarella.
Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Sos:
- 100 ml majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki chili (albo odrobina sosu Tabasco),
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Zacznij od marynaty dla kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go so oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
- Dopraw całość papryką słodką solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, pokrój na małe kawałki i zanurz w marynacie. Najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin lub na całą noc.
- Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni.
- Przygotuj sos tysiąca wysp. Pokrój ogórek i cebulę w bardzo drobną kostkę.
- Połącz majonez, ketchup i sok z cytryny w misce i dopraw chili, solą i pieprzem.
- Do sosu wbij jajko i wymieszaj. Na koniec dorzuć ogórki i cebulę.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
- Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj ryż z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i połową startej mozzarelli.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem tysiąca wysp i posyp pozostałym serem.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 min. Smacznego!