Szybka zapiekanka Tysiąca Wysp. Zrób szybki obiad bez sterty naczyń

Zapiekanki to najlepszy patent na błyskawiczny i sycący obiad. Odpowiednie połączenie prostych składników, pyszny sos i warstwa sera to przepis, po który warto sięgać w chłodne i zabiegane dni.

Zapiekanka Tysiąca Wysp - PysznościZapiekanka Tysiąca Wysp - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Sos Tysiąca Wysp kojarzy się przede wszystkim z hot dogami, ale sprawdzi się również podczas przygotowywania pysznej, domowej zapiekanki. Połączenie ryżu, kurczaka i sosu sprawi, że ucichną nawet najgłośniej burczące brzuchy. To danie, które z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem, a przygotowanie jest naprawdę proste i ekspresowe.

Zapiekanka tysiąca wysp

Warty zapisania jest, chociażby sam przepis na sos, który sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. W tym przepisie łączy wszystkie składniki w pyszną i spójną całość. Zapiekanka tysiąca wysp jest również bardzo łatwa do odgrzania, więc sprawdzi się jako obiad na dwa dni.

Zapiekanka Tysiąca Wysp
Zapiekanka Tysiąca Wysp © Canva

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera mozzarella.

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz (do smaku).

Sos:

  • 100 ml majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki chili (albo odrobina sosu Tabasco),
  • sól, pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od marynaty dla kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go so oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
  2. Dopraw całość papryką słodką solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, pokrój na małe kawałki i zanurz w marynacie. Najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin lub na całą noc.
  4. Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni.
  5. Przygotuj sos tysiąca wysp. Pokrój ogórek i cebulę w bardzo drobną kostkę.
  6. Połącz majonez, ketchup i sok z cytryny w misce i dopraw chili, solą i pieprzem.
  7. Do sosu wbij jajko i wymieszaj. Na koniec dorzuć ogórki i cebulę.
  8. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
  9. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, mozzarellę zetrzyj na tarce.
  10. Wymieszaj ryż z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i połową startej mozzarelli.
  11. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem tysiąca wysp i posyp pozostałym serem.
  12. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 min. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej