Zrób na Boże Narodzenie portokalopitę. W twoim domu będzie unosił się obłędny zapach
29.11.2023 07:44, aktual.: 29.11.2023 12:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż wśród świątecznych ciast króluje sernik, makowiec czy piernik, to warto postawić na coś nieco innego. Greckie ciasto pomarańczowe o egzotycznie brzmiącej nazwie portokalopita zaskoczy smakiem twoich bliskich.
Ten deser można znaleźć niemal w każdej tawernie na Krecie, często w formie mini deseru na zakończenie posiłku. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, słodkie i mocno pomarańczowe w smaku. Jego bazą jest ciasto filo, co zdecydowanie ułatwia przygotowanie deseru i sprawia, że z przepisem poradzi sobie nawet kuchenny amator. Chociaż ma w sobie dużo cukru i tym samym też sporo kalorii, to warto dla niego zgrzeszyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z przypadku
Mówi się, że przepis na portokalopitę powstał z przypadku, a właściwie to z potrzeby niemarnowania jedzenia. Płaty ciasta filo szybko wysychają, więc szukano sposobu, aby je nieco odratować. Z pomocą przyszły pomarańcze i wyciśnięty z nich sok. Pokruszone ciasto filo dodaje się do masy jajecznej, potem jeszcze syrop pomarańczowy i piecze.
Święta Bożego Narodzenia mają zdecydowanie zapach cytrusów. O tej porze smakują w Polsce najlepiej, więc warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszny, grecki deser.
Portokalopita - przepis
Składniki:
- 3 jaja,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- skórka otarta z 2 pomarańczy,
- 1 aromat waniliowy,
- 7 arkuszy ciasta filo.
Syrop pomarańczowy:
- sok z 4 pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 szklanka herbaty.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej rozłóż arkusze ciasta filo na desce, tak aby z każdej strony dochodziło do nich powietrze. Dzięki temu dobrze się wysuszą.
- Następnego dnia pokrusz ciasto na mniejsze kawałki.
- Jajka i cukier utrzyj na białą, puszystą masę. Dodaj cytrynową i pomarańczową skórkę, proszek do pieczenia oraz zapach waniliowy i dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Dorzuć pokruszone ciasto filo i wymieszaj.
- Przygotowaną masę przelej do formy o wymiarach 20x20 cm.
- Piecz przez ok. 50 minut w 170 st. Celsjusza.
- Zaparz herbatę w szklance wody.
- Do soku z pomarańczy dodaj cynamon, sok z cytryny oraz cukier. Wymieszaj i dolej zaparzoną herbatę.
- Całość zagotuj i przestudź.
- Upieczone ciasto nasącz syropem pomarańczowym i pozostaw do wystudzenia.
Pamiętaj, aby podczas ścierania skórki nie zetrzeć również białej błonki. Jest gorzka i nieprzyjemna w smaku, więc może zepsuć cały wypiek. Ciasto podawaj na zimno. Smacznego!