Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją

Suszone grzyby od lat są niezastąpionym dodatkiem w polskiej kuchni. Trafiają do zup, sosów czy farszów i potrafią nadać potrawom wyjątkowej głębi smaku. Jednak aby zachowały swój aromat i nie uległy zepsuciu, wymagają odpowiedniego przechowywania.

Suszone grzyby - jak je przechowywać? Suszone grzyby - jak je przechowywać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Największym zagrożeniem dla suszonych grzybów jest wilgoć, która sprzyja rozwojowi pleśni. Dlatego tak ważne jest, by stworzyć im warunki, w których będą bezpieczne przez wiele miesięcy. Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów ochrony jest wykorzystanie silica gel. To pochłaniacz wilgoci w formie małych granulek krzemionki, najczęściej pakowany w saszetki. Działa jak gąbka – wchłania nadmiar wody z otoczenia, dzięki czemu chroni produkty przed zawilgoceniem, pleśnią i utratą jakości.

Takie saszetki można często spotkać w pudełkach z nowymi butami czy ubraniami, gdzie zabezpieczają towary przed wilgocią w transporcie i magazynowaniu. Umieszczone w pojemniku z grzybami działają jak tarcza – wchłaniają nadmiar wody z otoczenia i zapobiegają psuciu się zapasów. To rozwiązanie szczególnie praktyczne, gdy w domu panuje większa wilgotność powietrza lub gdy przechowujemy grzyby w dużych ilościach.

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Równie istotny jest wybór odpowiedniego pojemnika. Najlepiej sprawdzają się szklane słoiki z zakrętką, które są szczelne i łatwe do otwierania. Alternatywą mogą być metalowe puszki chroniące przed światłem. Grzyby powinny leżeć w chłodnym, ciemnym miejscu – idealnie nadaje się do tego spiżarnia lub zamknięta kuchennej szafka. Ważne, by nie trzymać ich w pobliżu kuchenki czy piekarnika, gdzie temperatura i wilgotność ciągle się zmieniają.

Przed schowaniem do pojemników trzeba się upewnić, że są naprawdę dobrze wysuszone. Nawet niewielka ilość wilgoci może bowiem sprawić, że w słoiku pojawi się para i grzyby zaczną pleśnieć. Jeśli zadbamy o wszystkie te szczegóły, suszone grzyby będą nam służyć, nie tracąc swojego aromatu ani wartości odżywczych. To dowód na to, że odpowiednie przechowywanie jest równie ważne, jak sam proces suszenia.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇