To danie było świątecznym hitem lat 60. Dziś nikt już o nim nie pamięta
Wśród rozgrzewających dań świątecznych nie może zabraknąć pysznego bigosu. Jedni przygotowują go z dodatkiem grzybów, inni stawiają na kiełbasę i mięso. Przed laty przepis na bigos wyglądał jednak nieco inaczej.
30.11.2023 17:09
Bigos niejedno ma imię. Czasem podawany jest w tradycyjnej formie, innym razem pojawia się jako kapusta wigilijna. W latach 60. częstym jego składnikiem był karp, co dla wielu osób jest dziś nie do pomyślenia. Okazuje się jednak, że połączenie ryby z kapustą może być naprawdę smaczne i zdecydowanie warto się przełamać, jeśli jeszcze nie jadłeś takiego bigosu. Jest prosty w przygotowaniu i odczaruje smak karpia nawet tym, którzy do tej pory kręcili na niego nosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bigos z karpiem
Chociaż karp często gości na świątecznym stole, to rzadko w formie bigosu. Przed laty była to jednak naprawdę popularna potrawa. Od w latach 60. polskie rybactwo i rybołówstwo rozwijało się dwa razy szybciej niż w innych krajach, co spowodowało, że karp wkroczył do łask. Mocno promowano jego jedzenie głównie ze względu na łatwą dostępność i niski koszt prowadzenia hodowli. Stąd też obrotne gospodynie wzięły rybę w garść i wyczarowywały z niej różne smakołyki.
Składniki:
- 1,6 kg filetów z karpia,
- 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
- 600 g słodkiej kapusty,
- 60 g cebuli,
- 30 g słoniny,
- 50 g tłuszczu,
- 30 g mąki,
- 150- 200 g suszonych grzybów,
- 100 g jabłek,
- 30 g koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, ocet, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój filety z karpia w kostkę o szerokości około 1,5 cm.
- Suszone grzyby zagotuj w wodzie do momentu, aż zmiękną. Odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Zachowaj wodę, w której gotowały się grzyby.
- Obierz kapustę i cienko poszatkuj. Zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
- Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
- Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Na słoninie przygotuj zasmażkę.
- Do kapusty dodaj obsmażoną rybę, zasmażkę, jabłka starte na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw bigos solą, cukrem, pieprzem i octem. Gotuj przez kilka minut.
- Ciepły bigos z karpia przełóż na duży półmisek. Smacznego!