PrzepisBoże NarodzenieTo danie było świątecznym hitem lat 60. Dziś nikt już o nim nie pamięta

To danie było świątecznym hitem lat 60. Dziś nikt już o nim nie pamięta

Bigos - Pyszności
Bigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | -lvinst-
30.11.2023 17:09

Wśród rozgrzewających dań świątecznych nie może zabraknąć pysznego bigosu. Jedni przygotowują go z dodatkiem grzybów, inni stawiają na kiełbasę i mięso. Przed laty przepis na bigos wyglądał jednak nieco inaczej.

Bigos niejedno ma imię. Czasem podawany jest w tradycyjnej formie, innym razem pojawia się jako kapusta wigilijna. W latach 60. częstym jego składnikiem był karp, co dla wielu osób jest dziś nie do pomyślenia. Okazuje się jednak, że połączenie ryby z kapustą może być naprawdę smaczne i zdecydowanie warto się przełamać, jeśli jeszcze nie jadłeś takiego bigosu. Jest prosty w przygotowaniu i odczaruje smak karpia nawet tym, którzy do tej pory kręcili na niego nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bigos z karpiem

Chociaż karp często gości na świątecznym stole, to rzadko w formie bigosu. Przed laty była to jednak naprawdę popularna potrawa. Od w latach 60. polskie rybactwo i rybołówstwo rozwijało się dwa razy szybciej niż w innych krajach, co spowodowało, że karp wkroczył do łask. Mocno promowano jego jedzenie głównie ze względu na łatwą dostępność i niski koszt prowadzenia hodowli. Stąd też obrotne gospodynie wzięły rybę w garść i wyczarowywały z niej różne smakołyki.

Świąteczny bigos- Pyszności
Świąteczny bigos- Pyszności© Canva | doram

Składniki:

  • 1,6 kg filetów z karpia,
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 600 g słodkiej kapusty,
  • 60 g cebuli,
  • 30 g słoniny,
  • 50 g tłuszczu,
  • 30 g mąki,
  • 150- 200 g suszonych grzybów,
  • 100 g jabłek,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ocet, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety z karpia w kostkę o szerokości około 1,5 cm.
  2. Suszone grzyby zagotuj w wodzie do momentu, aż zmiękną. Odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Zachowaj wodę, w której gotowały się grzyby.
  3. Obierz kapustę i cienko poszatkuj. Zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
  5. Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  6. Na słoninie przygotuj zasmażkę.
  7. Do kapusty dodaj obsmażoną rybę, zasmażkę, jabłka starte na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy.
  8. Dopraw bigos solą, cukrem, pieprzem i octem. Gotuj przez kilka minut.
  9. Ciepły bigos z karpia przełóż na duży półmisek. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także