WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

To danie było świątecznym hitem lat 60. Dziś nikt już o nim nie pamięta

Wśród rozgrzewających dań świątecznych nie może zabraknąć pysznego bigosu. Jedni przygotowują go z dodatkiem grzybów, inni stawiają na kiełbasę i mięso. Przed laty przepis na bigos wyglądał jednak nieco inaczej.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | -lvinst-
Ewa Malinowska

Bigos niejedno ma imię. Czasem podawany jest w tradycyjnej formie, innym razem pojawia się jako kapusta wigilijna. W latach 60. częstym jego składnikiem był karp, co dla wielu osób jest dziś nie do pomyślenia. Okazuje się jednak, że połączenie ryby z kapustą może być naprawdę smaczne i zdecydowanie warto się przełamać, jeśli jeszcze nie jadłeś takiego bigosu. Jest prosty w przygotowaniu i odczaruje smak karpia nawet tym, którzy do tej pory kręcili na niego nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Bigos z karpiem

Chociaż karp często gości na świątecznym stole, to rzadko w formie bigosu. Przed laty była to jednak naprawdę popularna potrawa. Od w latach 60. polskie rybactwo i rybołówstwo rozwijało się dwa razy szybciej niż w innych krajach, co spowodowało, że karp wkroczył do łask. Mocno promowano jego jedzenie głównie ze względu na łatwą dostępność i niski koszt prowadzenia hodowli. Stąd też obrotne gospodynie wzięły rybę w garść i wyczarowywały z niej różne smakołyki.

Świąteczny bigos- Pyszności
Świąteczny bigos- Pyszności © Canva | doram

Składniki:

  • 1,6 kg filetów z karpia,
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 600 g słodkiej kapusty,
  • 60 g cebuli,
  • 30 g słoniny,
  • 50 g tłuszczu,
  • 30 g mąki,
  • 150- 200 g suszonych grzybów,
  • 100 g jabłek,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ocet, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety z karpia w kostkę o szerokości około 1,5 cm.
  2. Suszone grzyby zagotuj w wodzie do momentu, aż zmiękną. Odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Zachowaj wodę, w której gotowały się grzyby.
  3. Obierz kapustę i cienko poszatkuj. Zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
  5. Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  6. Na słoninie przygotuj zasmażkę.
  7. Do kapusty dodaj obsmażoną rybę, zasmażkę, jabłka starte na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy.
  8. Dopraw bigos solą, cukrem, pieprzem i octem. Gotuj przez kilka minut.
  9. Ciepły bigos z karpia przełóż na duży półmisek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo