To danie było świątecznym hitem lat 60. Dziś nikt już o nim nie pamięta

Wśród rozgrzewających dań świątecznych nie może zabraknąć pysznego bigosu. Jedni przygotowują go z dodatkiem grzybów, inni stawiają na kiełbasę i mięso. Przed laty przepis na bigos wyglądał jednak nieco inaczej.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | -lvinst-
Ewa Malinowska

Bigos niejedno ma imię. Czasem podawany jest w tradycyjnej formie, innym razem pojawia się jako kapusta wigilijna. W latach 60. częstym jego składnikiem był karp, co dla wielu osób jest dziś nie do pomyślenia. Okazuje się jednak, że połączenie ryby z kapustą może być naprawdę smaczne i zdecydowanie warto się przełamać, jeśli jeszcze nie jadłeś takiego bigosu. Jest prosty w przygotowaniu i odczaruje smak karpia nawet tym, którzy do tej pory kręcili na niego nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Bigos z karpiem

Chociaż karp często gości na świątecznym stole, to rzadko w formie bigosu. Przed laty była to jednak naprawdę popularna potrawa. Od w latach 60. polskie rybactwo i rybołówstwo rozwijało się dwa razy szybciej niż w innych krajach, co spowodowało, że karp wkroczył do łask. Mocno promowano jego jedzenie głównie ze względu na łatwą dostępność i niski koszt prowadzenia hodowli. Stąd też obrotne gospodynie wzięły rybę w garść i wyczarowywały z niej różne smakołyki.

Świąteczny bigos- Pyszności
Świąteczny bigos- Pyszności © Canva | doram

Składniki:

  • 1,6 kg filetów z karpia,
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 600 g słodkiej kapusty,
  • 60 g cebuli,
  • 30 g słoniny,
  • 50 g tłuszczu,
  • 30 g mąki,
  • 150- 200 g suszonych grzybów,
  • 100 g jabłek,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ocet, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój filety z karpia w kostkę o szerokości około 1,5 cm.
  2. Suszone grzyby zagotuj w wodzie do momentu, aż zmiękną. Odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Zachowaj wodę, w której gotowały się grzyby.
  3. Obierz kapustę i cienko poszatkuj. Zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
  5. Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  6. Na słoninie przygotuj zasmażkę.
  7. Do kapusty dodaj obsmażoną rybę, zasmażkę, jabłka starte na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy.
  8. Dopraw bigos solą, cukrem, pieprzem i octem. Gotuj przez kilka minut.
  9. Ciepły bigos z karpia przełóż na duży półmisek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥