Podaj zamiast uszek do barszczu. Smak niemal identyczny, a zrobisz w 10 minut

Tradycyjne uszka do barszczu to smaczny, ale czasochłonny dodatek. Jeśli szukasz alternatywy, która jest równie pyszna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu, wypróbuj kluseczki grzybowe.

Zamiast uszek robię do barszczu kluseczki grzybowe. Moja rodzina je pokochałaZamiast uszek robię do barszczu kluseczki grzybowe. Moja rodzina je pokochała
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Maraton lepienia uszek na święta to przeszłość! Zamiast męczyć się z wałkowaniem ciasta, sięgajcie po łatwiejszą opcję - błyskawiczne kluseczki grzybowe do barszczu. To nie tylko oszczędność czasu, ale także pełnia smaku w każdym kęsie. Zamiast tradycyjnych uszek, sprawcie sobie radość pysznymi i łatwymi kluseczkami grzybowymi, które zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających podniebień. Moja rodzina się w nich zakochała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Zamiana uszek na kluseczki: Sekret wigilijnego smaku

Choć tradycyjny barszcz zwykle kojarzy się z pysznymi uszkami, kluseczki grzybowe stają się nowym odkryciem na wigilijnym stole. To szybki, prosty i równie smaczny dodatek, którym zaskoczysz rodzinę. Bez konieczności wyrabiania i zawijania ciasta. Przygotowanie kluseczek grzybowych to czysta przyjemność.

Smaczne i proste kluseczki grzybowe do barszczu - przepis

Kluseczki grzybowe to doskonały sposób na urozmaicenie wigilijnego menu. Są szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów,
  • 4 jajka,
  • ok. 130 g mąki,
  • 1 cebula,
  • 90 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw aż zmiękną.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła.
  3. Podsmażoną cebulkę miksuj z odsączonymi grzybami na gładką masę.
  4. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z resztą masła.
  5. Następnie do żółtek dodaj grzybową pastę, sól i pieprz oraz stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając.
  6. Gdy masa będzie już jednolita, dodaj ubite białka i delikatnie wszystko połącz łyżką.

Przygotowanie kluseczek grzybowych do barszczu to zaledwie 10 minut pracy! Wszystko można wymieszać w jednej misce, eliminując żmudne lepienie i zawijanie. Smak kluseczek podbija intensywna mieszanka suszonych grzybów, jajek i mąki, podkreślona cebulą i masłem. Zamiast tracić czas na uszka, postawcie na kluseczki grzybowe i cieszcie się szybkim, wigilijnym rarytasem, który zachwyci twoją rodzinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀