Podaj zamiast uszek do barszczu. Smak niemal identyczny, a zrobisz w 10 minut

Tradycyjne uszka do barszczu to smaczny, ale czasochłonny dodatek. Jeśli szukasz alternatywy, która jest równie pyszna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu, wypróbuj kluseczki grzybowe.

Zamiast uszek robię do barszczu kluseczki grzybowe. Moja rodzina je pokochałaZamiast uszek robię do barszczu kluseczki grzybowe. Moja rodzina je pokochała
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Maraton lepienia uszek na święta to przeszłość! Zamiast męczyć się z wałkowaniem ciasta, sięgajcie po łatwiejszą opcję - błyskawiczne kluseczki grzybowe do barszczu. To nie tylko oszczędność czasu, ale także pełnia smaku w każdym kęsie. Zamiast tradycyjnych uszek, sprawcie sobie radość pysznymi i łatwymi kluseczkami grzybowymi, które zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających podniebień. Moja rodzina się w nich zakochała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Zamiana uszek na kluseczki: Sekret wigilijnego smaku

Choć tradycyjny barszcz zwykle kojarzy się z pysznymi uszkami, kluseczki grzybowe stają się nowym odkryciem na wigilijnym stole. To szybki, prosty i równie smaczny dodatek, którym zaskoczysz rodzinę. Bez konieczności wyrabiania i zawijania ciasta. Przygotowanie kluseczek grzybowych to czysta przyjemność.

Smaczne i proste kluseczki grzybowe do barszczu - przepis

Kluseczki grzybowe to doskonały sposób na urozmaicenie wigilijnego menu. Są szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów,
  • 4 jajka,
  • ok. 130 g mąki,
  • 1 cebula,
  • 90 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw aż zmiękną.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła.
  3. Podsmażoną cebulkę miksuj z odsączonymi grzybami na gładką masę.
  4. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z resztą masła.
  5. Następnie do żółtek dodaj grzybową pastę, sól i pieprz oraz stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając.
  6. Gdy masa będzie już jednolita, dodaj ubite białka i delikatnie wszystko połącz łyżką.

Przygotowanie kluseczek grzybowych do barszczu to zaledwie 10 minut pracy! Wszystko można wymieszać w jednej misce, eliminując żmudne lepienie i zawijanie. Smak kluseczek podbija intensywna mieszanka suszonych grzybów, jajek i mąki, podkreślona cebulą i masłem. Zamiast tracić czas na uszka, postawcie na kluseczki grzybowe i cieszcie się szybkim, wigilijnym rarytasem, który zachwyci twoją rodzinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione