PrzepisCiastaMoja szwagierka piecze to ciasto na święta. Cała blacha znika w mgnieniu oka

Moja szwagierka piecze to ciasto na święta. Cała blacha znika w mgnieniu oka

Skubaniec ze śliwkami to jedno z ciast, po którym szybko zostają same okruszki. Kruchy spód, śliwkowa masa oraz chrupiąca beza na samej górze to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzi się również na Boże Narodzenie.

Skubaniec - Pyszności
Skubaniec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.12.2023 13:11

Kiedy moja szwagierka przyniosła po raz pierwszy to ciasto na święta, nie wróżyliśmy mu specjalnej kariery - w końcu Boże Narodzenie to czas na makowce, serniki i pierniki. Jednak kiedy pokroiła ciasto na mniejsze kawałki i przyniosła na stół, natychmiast pojawił się las rąk. Wszyscy zachwalali aż miło i wymogli na niej obietnicę, że upiecze również w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skubaniec

Przygotowanie tego ciasta nie jest specjalnie czasochłonne, a deser zdecydowanie wart jest grzechu. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy, nadającej całemu ciastu lekkości i delikatnie kwaśnej śliwki tworzy harmonijną kompozycję smaków. Skubaniec sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne mniejsze i większe okazje.

Skubaniec
Skubaniec© Canva

Składniki:

  • 600 g śliwek,
  • 420 g mąki,
  • 220 g miękkiego masła,
  • 140 g drobnego cukru
  • 110 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier z wanilią i cukier puder. Dorzucam masło i zagniatam. Dodaję żółtka i wyrabiam, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielę na trzy części, z czego jedna powinna być nieco większa niż dwie pozostałe. Jedną z mniejszych części ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Do drugiej mniejszej części ciasta dodaję kakao i ponownie wyrabiam. Owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki.
  3. Większą część ciasta rozwałkowuję na placek o wymiarach formy. Przekładam go do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W kilku miejscach nakłuwam widelcem. Formę wstawiam do lodówki.
  4. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypuję cukier. Ubijam, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  5. Z lodówki wyjmuję formę z kruchym spodem. Posypuję kaszą manną i układam pokrojone w plasterki śliwki.
  6. Ciasto z dodatkiem kakao ścieram na tarce i posypuję nim śliwki.
  7. Równomiernie wykładam ubite białka i posypuję startą na tarce jasną częścią ciasta.
  8. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę około 35 minut. Wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia. Przed podaniem kroję na porcje.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie