Moja szwagierka piecze to ciasto na święta. Cała blacha znika w mgnieniu oka

Skubaniec ze śliwkami to jedno z ciast, po którym szybko zostają same okruszki. Kruchy spód, śliwkowa masa oraz chrupiąca beza na samej górze to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzi się również na Boże Narodzenie.

Skubaniec - PysznościSkubaniec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy moja szwagierka przyniosła po raz pierwszy to ciasto na święta, nie wróżyliśmy mu specjalnej kariery - w końcu Boże Narodzenie to czas na makowce, serniki i pierniki. Jednak kiedy pokroiła ciasto na mniejsze kawałki i przyniosła na stół, natychmiast pojawił się las rąk. Wszyscy zachwalali aż miło i wymogli na niej obietnicę, że upiecze również w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Skubaniec

Przygotowanie tego ciasta nie jest specjalnie czasochłonne, a deser zdecydowanie wart jest grzechu. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy, nadającej całemu ciastu lekkości i delikatnie kwaśnej śliwki tworzy harmonijną kompozycję smaków. Skubaniec sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne mniejsze i większe okazje.

Skubaniec
Skubaniec © Canva

Składniki:

  • 600 g śliwek,
  • 420 g mąki,
  • 220 g miękkiego masła,
  • 140 g drobnego cukru
  • 110 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier z wanilią i cukier puder. Dorzucam masło i zagniatam. Dodaję żółtka i wyrabiam, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielę na trzy części, z czego jedna powinna być nieco większa niż dwie pozostałe. Jedną z mniejszych części ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Do drugiej mniejszej części ciasta dodaję kakao i ponownie wyrabiam. Owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki.
  3. Większą część ciasta rozwałkowuję na placek o wymiarach formy. Przekładam go do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W kilku miejscach nakłuwam widelcem. Formę wstawiam do lodówki.
  4. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypuję cukier. Ubijam, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  5. Z lodówki wyjmuję formę z kruchym spodem. Posypuję kaszą manną i układam pokrojone w plasterki śliwki.
  6. Ciasto z dodatkiem kakao ścieram na tarce i posypuję nim śliwki.
  7. Równomiernie wykładam ubite białka i posypuję startą na tarce jasną częścią ciasta.
  8. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę około 35 minut. Wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia. Przed podaniem kroję na porcje.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę