Gospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąki

Na Mazowszu pączki z ziemniakami to tradycyjny deser, który podawany jest na specjalne okazje. Są łatwe do zrobienia i mają wyjątkowy smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Gospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąkiGospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W regionie Mazowsza gospodynie mają swój własny sposób na pyszne i nietypowe pączki, znane jako mazowieckie bączki. To lokalna wersja popularnego smakołyku, w której zaskakująco używa się ziemniaków, sprawiając, że te słodkości są niezwykle puszyste i aromatyczne. Przygotowanie mazowieckich bączków to szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych, a także doskonały sposób na wykorzystanie gotowego ziemniaczanego purée.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Mazowieckie bączki - sekret puszystości

Pączki z ziemniaków są puszyste i delikatne dzięki temu, że do ich przygotowania wykorzystuje się ziemniaczane purée. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej zwarte, a jednocześnie wilgotne.

Gospodynie z Mazowsza postanowiły zrezygnować z mąki w tym przepisie, co czyni te słodkości lekkimi i łatwymi do przygotowania. Zapomnijcie o długotrwałym wyrastaniu ciasta – tutaj wystarczy zaledwie kilka kroków, aby cieszyć się świeżymi, domowymi pączkami.

Prosty przepis na mazowieckie bączki

Przygotowanie mazowieckich bączków jest bardzo proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i kilkanaście minut pracy.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • sól do gotowania ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wystudź i rozgnieć dokładnie tłuczkiem, zmiel lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do purée dodaj resztę składników (jajko, żółtka, masło, spirytus oraz cukier i suche drożdże instant). Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  3. Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut - w tym czasie się spulchni i podrośnie.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej tłuszcz w szerokim garnku. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 st. C.
  5. Formuj w dłoniach pączki w preferowanym rozmiarze i wrzucajcie je pojedynczo na rozgrzany olej.
  6. Smaż, aż ze wszystkich stron nabiorą złotego koloru, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.
  7. Gotowe bączki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i po przestygnięciu oprósz cukrem pudrem.

Wskazówki

  • Aby pączki były jeszcze bardziej puszyste, możesz dodać do ciasta odrobinę śmietany lub mleka.
  • Jeśli chcesz, możesz nadziewać pączki ulubionym nadzieniem, np. dżemem, budyniem lub marmoladą.
  • Bączki możesz również smażyć w piekarniku. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 st. C., wyłóż blachę papierem do pieczenia i układaj na niej pączki. Piecz przez około 20 minut, aż będą złotobrązowe.

Mazowieckie bączki to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, ale także ciekawe połączenie tradycji regionalnej kuchni z nowoczesnym podejściem do słodkości. Gotowanie ich to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy was wyjątkowym smakiem i konsystencją.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥