Gospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąki

Na Mazowszu pączki z ziemniakami to tradycyjny deser, który podawany jest na specjalne okazje. Są łatwe do zrobienia i mają wyjątkowy smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Gospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąkiGospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W regionie Mazowsza gospodynie mają swój własny sposób na pyszne i nietypowe pączki, znane jako mazowieckie bączki. To lokalna wersja popularnego smakołyku, w której zaskakująco używa się ziemniaków, sprawiając, że te słodkości są niezwykle puszyste i aromatyczne. Przygotowanie mazowieckich bączków to szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych, a także doskonały sposób na wykorzystanie gotowego ziemniaczanego purée.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Mazowieckie bączki - sekret puszystości

Pączki z ziemniaków są puszyste i delikatne dzięki temu, że do ich przygotowania wykorzystuje się ziemniaczane purée. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej zwarte, a jednocześnie wilgotne.

Gospodynie z Mazowsza postanowiły zrezygnować z mąki w tym przepisie, co czyni te słodkości lekkimi i łatwymi do przygotowania. Zapomnijcie o długotrwałym wyrastaniu ciasta – tutaj wystarczy zaledwie kilka kroków, aby cieszyć się świeżymi, domowymi pączkami.

Prosty przepis na mazowieckie bączki

Przygotowanie mazowieckich bączków jest bardzo proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i kilkanaście minut pracy.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • sól do gotowania ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wystudź i rozgnieć dokładnie tłuczkiem, zmiel lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do purée dodaj resztę składników (jajko, żółtka, masło, spirytus oraz cukier i suche drożdże instant). Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  3. Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut - w tym czasie się spulchni i podrośnie.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej tłuszcz w szerokim garnku. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 st. C.
  5. Formuj w dłoniach pączki w preferowanym rozmiarze i wrzucajcie je pojedynczo na rozgrzany olej.
  6. Smaż, aż ze wszystkich stron nabiorą złotego koloru, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.
  7. Gotowe bączki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i po przestygnięciu oprósz cukrem pudrem.

Wskazówki

  • Aby pączki były jeszcze bardziej puszyste, możesz dodać do ciasta odrobinę śmietany lub mleka.
  • Jeśli chcesz, możesz nadziewać pączki ulubionym nadzieniem, np. dżemem, budyniem lub marmoladą.
  • Bączki możesz również smażyć w piekarniku. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 st. C., wyłóż blachę papierem do pieczenia i układaj na niej pączki. Piecz przez około 20 minut, aż będą złotobrązowe.

Mazowieckie bączki to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, ale także ciekawe połączenie tradycji regionalnej kuchni z nowoczesnym podejściem do słodkości. Gotowanie ich to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy was wyjątkowym smakiem i konsystencją.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć