Gospodynie z Mazowsza nie smażą zwykłych pączków. Na specjalne okazje serwują bączki bez mąki
Na Mazowszu pączki z ziemniakami to tradycyjny deser, który podawany jest na specjalne okazje. Są łatwe do zrobienia i mają wyjątkowy smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
23.11.2023 11:30
W regionie Mazowsza gospodynie mają swój własny sposób na pyszne i nietypowe pączki, znane jako mazowieckie bączki. To lokalna wersja popularnego smakołyku, w której zaskakująco używa się ziemniaków, sprawiając, że te słodkości są niezwykle puszyste i aromatyczne. Przygotowanie mazowieckich bączków to szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych, a także doskonały sposób na wykorzystanie gotowego ziemniaczanego purée.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mazowieckie bączki - sekret puszystości
Pączki z ziemniaków są puszyste i delikatne dzięki temu, że do ich przygotowania wykorzystuje się ziemniaczane purée. Ziemniaki sprawiają, że ciasto jest bardziej zwarte, a jednocześnie wilgotne.
Gospodynie z Mazowsza postanowiły zrezygnować z mąki w tym przepisie, co czyni te słodkości lekkimi i łatwymi do przygotowania. Zapomnijcie o długotrwałym wyrastaniu ciasta – tutaj wystarczy zaledwie kilka kroków, aby cieszyć się świeżymi, domowymi pączkami.
Prosty przepis na mazowieckie bączki
Przygotowanie mazowieckich bączków jest bardzo proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i kilkanaście minut pracy.
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka spirytusu,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do posypania,
- sól do gotowania ziemniaków.
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wystudź i rozgnieć dokładnie tłuczkiem, zmiel lub przeciśnij przez praskę.
- Do purée dodaj resztę składników (jajko, żółtka, masło, spirytus oraz cukier i suche drożdże instant). Wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut - w tym czasie się spulchni i podrośnie.
- Po upływie tego czasu rozgrzej tłuszcz w szerokim garnku. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 st. C.
- Formuj w dłoniach pączki w preferowanym rozmiarze i wrzucajcie je pojedynczo na rozgrzany olej.
- Smaż, aż ze wszystkich stron nabiorą złotego koloru, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.
- Gotowe bączki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i po przestygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Wskazówki
- Aby pączki były jeszcze bardziej puszyste, możesz dodać do ciasta odrobinę śmietany lub mleka.
- Jeśli chcesz, możesz nadziewać pączki ulubionym nadzieniem, np. dżemem, budyniem lub marmoladą.
- Bączki możesz również smażyć w piekarniku. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 st. C., wyłóż blachę papierem do pieczenia i układaj na niej pączki. Piecz przez około 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Mazowieckie bączki to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, ale także ciekawe połączenie tradycji regionalnej kuchni z nowoczesnym podejściem do słodkości. Gotowanie ich to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy was wyjątkowym smakiem i konsystencją.